Andrus Veerpalu (vasakul) ja tema kauaaegne treener Mati Alaver.Foto: Joosep Martinson
Talisport
18. aprill 2013, 21:56
Peeter Mardna: Andrus Veerpalu on sportlasena minu silmis puhas

EOK auliige: dopinguga patustanud sportlase kõrval peavad saama karistuse ka tema abilised (2)

Eesti Olümpiakomitee täiskogu istungil esines ettekandega organisatsiooni auliige, Eesti antidopingu organisatsiooni looja doktor Peeter Mardna, kelle sõnul tuleks muuta Eesti seadusandlust, et lisaks keelatud ainega patustanud sportlasele saab karistada ka teda abistanud isik(-ud).

"Sportlased saavad tähtajalise või eluaegse võistluskeelu, kuid abilised jäävad karistuseta ja tegutsevad samamoodi edasi," lausus Mardna intervjuus ETV spordiuudistele. "Praegu puudub taustajõudude liikmetel igasugune hirm tegutsemise ees ning reeglina vahele jäänud sportlane oma abilisi ei avalikusta. Tänapäeval pole võimalik, et sportlane üksinda tarvitab keerulisi preparaate ja saavutab edu. Sellega tegeleb suurem meeskond. Eesti-suguses väikeses riigis teatakse palju asju, millest ei taheta rääkida."

Rääkides konkreetselt suusataja Andrus Veerpalu dopingujuhtumist, kostis Mardna: "Veerpalu on sportlasena minu silmis puhas. Tema polnud teadlik, et organismis võis olla keelatud aineid."

Mardna lisas, et kui Veerpalu olnuks kursis, et ta on tarvitanud kasvuhormooni, mille nähud kaovad 24 tunni jooksul, võinuks ta dopinguproovi andmisest keelduda. Sel juhul saanuks ta hoiatuse, karistus järgneb aga alles pärast kolmandat hoiatust.