UUS LOOTS: Aleksei Budõlin eilsel treeningul õpilasi juhendamas. Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
19. aprill 2013, 06:58

Judokoondises kaks leeri. Kas nii jääbki? (4)

Uus peatreener Aleksei Budõlin viib järgmisel nädalal kõigi aegade suurima Eesti judokoondise Euroopa meistrivõistlustele, kuid paari kuu eest välja hõigatud soov kodumaine paremik enda käe alla kokku saada pole veel teostunud. Asjaosaliste praegust meeleolu arvestades ei pruugi kaks leeri üksmeelt niipea leida.

Milles siis asi? Budõlin kuulutas märtsikuus Aavo Põhjalalt peatreeneri ametit üle võttes, et ta soovib kahel korral nädalas juhendada kõiki koondise kandidaate. Kuid Põhjala käe all harjutavad judokad eesotsas Martin Padariga pole Budõlini trennidesse läinud.

"Soovin Budõlinile tuult tiibadesse, kuid olen juba nii kogenud sportlane, et ma ei taha teha äkilisi kannapöördeid. Olen üle kümne aasta harjutanud Põhjala käe all ja koostööga rahul. Budõlini ametiaeg aga alles algas," selgitab nelja aasta tagune Euroopa meister Padar oma seisukohta.

Budõlin lausub nukralt, et tema soovib ainult parimat, ta ei tahagi kedagi muutma hakata ning ühistreeningute esmane eesmärk on hea sisekliima loomine, ühtse meeskonna tunde tekitamine: "Ühelt poolt saan neist aru, ma ei nõuagi neid iga päev oma käe alla. Teisalt pean tähtsaks, et vahel koos harjutaksime."

Tõsi, kord nädalas saab koondis kasutada ühist saaliaega, aga ka siis mässab Põhjala oma hoolealustega ise.

Põhjala hääletoon annab märku, et teema teda ei rõõmusta. "Igal asjal peab olema eesmärk, mõte," nendib ta. "Ma ei aktsepteeri seda, et koondis peaks kokku saama lihtsalt kokkusaamise pärast. Pealegi pole judo meeskonnaala. See on normaalne, et kui parajasti ei olda laagris, harjutatakse oma treeneri juures.

Aastaid tagasi vastutas Budõlinit juhendanud kadunud Feliks Saakjan oma poiste eest, mina peatreenerina nende treenimisse ei sekkunud. Ma ei saanudki, sest nende arsenali kuulusid hoopis teised tehnikad. Sama on praegu – Padarile ei saa enam maasmaadlust õpetama hakata."

Padar: korra ju oleme koos...

Padar märgib, et Põhjala ja Budõ-lin ongi erinevad treenerid, aga kummagi lähenemisnurk ei pruugi olla halb. "Ja meeskonnatunne on meil minu arust täiesti korralik. Harjutame ju korra nädalas koos, käime laagrites, võistlustel," lisab Padar.

Budõlin soovib pärast tiitlivõistlust kõigi osapoolte, sealhulgas alajuhtidega maha istuda ja asjad selgeks rääkida.

EMil osalevad peale Padari veel Juhan Mettis (mõl +100 kg), Grigori Minaškin (-100 kg), Aleksandr Marmeljuk (-90 kg), Georgi Ladõgin, Jevgeni Salejev (mõl -81 kg), Künter Rothberg (-73 kg) ja Elnur Alijev (-60 kg).