Tarmo Rüütli 3500 kilomeetrit autoroolis.Foto: ÕL
Jalgpall
23. aprill 2013, 06:56

Kätes rool, mööda maanteed...

Kui jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli otsustas, et aeg on küps heita põhjalikum pilk paarile Euroopas mängivale Eesti jalgpallurile, siis ei palunud ta sekretäril lennupiletid broneerida, vaid istus autorooli ja põrutas üheksaks päevaks Euroopasse.

"Panin mängude järgi loogilise ringi paika ja 90% läks täkkesse. Saanuks ka Joonas Tamm Norrköpingi eest minu vaadatud mängus platsile, olnuks õnnestumine 100%," jäi Rüütli üheksapäevase reisiga rahule.

Auto eelistamisest lennukile soovitab peatreener suurt numbrit mitte teha. Esiteks olevat nii soodsam ja teiseks pole tal autosõidu vastu suurt midagi. Vist on paslik meelde tuletada, et Aivar Pohlakule meeldib meenutada: kui ta Rüütli 90ndate alguses Florasse treeneriks kutsus, töötas viimane parajasti Pärnus taksojuhina.

Et Varssavist 1100 kilomeetri kaugusel asuvasse Augsburgi tuli Rüütlil jõuda vähem kui 24 tunniga, kulusid marjaks ära nii Poola kui ka Saksamaa kiirteed. "Tuli kiiresti sõita, et kohale jõuda. Jõudsin kenasti," märgib Rüütli.

Lisaks jutuajamistele mängijatega ja nähtud mängudele oli reis ka meeldiv vaheldus. "Euroopas mängitav jalgpall on ikka teistsugune, kui see, mida näen Eestis. Enda tuulutamiseks kulus sõit marjaks ära."

Kolmes sihtkohas olid Rüütli tähelepanekud järgmised:

Varssavi

"Polonias Morozovile esitatavad nõudmised on teistsugused, sest klubi mängib 3-5-2 süsteemi, mitte neljamehelist tsoonikaitset. Oli näha, et ta ei tundnud end nii mugavalt kui Eestis. Aga esmatähtis, et mees kogeb igal nädalal võistluspinget. Iga algus on raske ja garantiisid pole, aga seni on ta alati 90 minutit platsil olnud. Ning erinevate asjade – näiteks kolmemehelises kaitseliinis tegutsemise – oskamine tuleb kasuks."

Augsburg

"Staadion puupüsti täis, fiiling võimas, kevad saabunud. Nägin oma silmaga, mis tasemel Klavan igapäevaselt mängib. Matši vaatasin koos Ragnari isa Džintariga, kes klubi telgitagustega hästi kursis. Mul oli eestikeelne ekspert-kommentaar kogu aeg olemas."

Kumb mees – isa või koondise peatreener – keskkaitsja kohta teravamat kriitikat tegi? "Nägime Džintariga asju suhteliselt ühtemoodi. Mis tema kui isa sees toimus, ma muidugi ei tea."

Pärast mängu viibis Rüütli ka ametlikul vastuvõtul, kus ajas muuhulgas juttu Augsburgi spordidirektori, 1990. aasta maailmameistri Stefan Reuteriga. "Oli väga meeldiv õhtu – õnnestus õigel ajal õiges kohas olla."

Norrköping

"Kui Luts 20 minutit enne lõppu sisse vahetati, tundis ta end sõna otseses mõttes nagu kala vees! Kiiruse ja kõrge tehnilise tasemega kaasa minemine polnud probleem. Tamm jäi kahjuks pingile, sest on klubis praegu selgelt kolmas või neljas valik.

Minu sõnum neile oli selge: kui on raskemad ajad ja platsile ei saa, tuleb vastu pidada. Juunis on maavõistlused tulemas, olete oodatud. Eriti kõrge reitinguga on minu silmis praegu Luts. Aga samuti olen rahul, et Norrköpingis on nähtud vaeva Tammega ja endisest ründajast keskkaitsja tehtud, mis võib Eesti meeskonnale tulevikus päris kasulikuks osutuda. Tuleb kannatlik olla."