VÕIDUTRALL: Põlva Serviti käsipallimeeskond vihub puntratantsu, sest Kehra pandi finaalseerias selili mängudega 3:0. Kuldmedalid on kaelas ja puhkus välja teenitud! Foto: Aldo Luud
Käsipall
14. mai 2013, 06:57

Põlva Serviti pani Kehra selili! Millal küündib finaalini Tallinn? (4)

Eesti käsipallifinaal etendus oma tuntud headuses. Matše Põlva Serviti ja HC Kehra peeti sedapuhku vaid kolm, ent see-eest kõik tasavägised ja põnevad. Pealinn Tallinn on käsipalli õnnetuseks suurde mängu sekkumisest uskumatult kaugel.

Käsipall on ainuke pallimäng, mille meeste Eesti meistrisarjas pole ainsatki Tallinna klubi. Enamgi veel – Eesti 15 suuremast linnast on kõrgliigas esindatud vaid Viljandi.

Pärast iseseisvuse taastamist välja jagatud 22 meeste käsipalli Eesti meistritiitlist on Tallinna jäänud vaid üks. Ning sedagi pelgalt nime poolest, sest 2005. aastal tšempioniks kroonitud Chocolate Boys pidas kodumänge pealinnast paarikümne kilomeetri kaugusel Kiilis.

"Alustasime Tallinna Näituste saalis, aga kui Kiilis valmis meie peasponsori toetusel ehitatud käsipallisaal, oli sinna kolimine igatpidi loogiline. Tallinnast meid keegi ära ei ajanud," meenutab Chocolate Boysi juhtfiguur, endine tippmängija Riho-Bruno Bramanis.

Nurga taga peidus

Chocolate Boysi hääbumisega pärast 2010. aasta kevadet kadus tippkäsipallil pealinnaga ka vormiline side. Kui kohalikku korvpalli toidab Tallinna (2011. aasta rahvaloenduse järgi 400 292 elanikku) ja Tartu (101 740) vastasseis, kuhu üritab trügida Rakvere (16 578) ning võrkpallis kemplevad võimu nimel Tallinn, Tartu ja Pärnu (44 198), siis käsipallis on reeglina duellantideks Kehra (3092) ja Põlva (6584).

Miks on sulgudes ära toodud elanike arv? Just see näitab baasi, millelt spordiala saab teenida. Esmalt tähelepanu, seejärel sügavamat huvi ja lõpetuseks ka raha. Praegu paneb Eesti käsipallifinaal keskmise tallinlase või tartlase või pärnaka õlgu kehitama, sest tal puudub selle alaga igasugune seos – Kehra ja Serviti duellidest tema kodulinna esindajatega ETV spordisaade ei räägi. Põhjus: neid duelle lihtsalt pole.

Kui näiteks Saksamaal võitleb käsipall võistkonnaalade hierarhias korvpalli ja jäähokiga kohtadel teine kuni neljas, siis Eestis ollakse langemas (või ollakse juba langetud) nurgataguseks, kes suurt kolmikut (jalgpall, korvpall, võrkpall) ei ohusta. Spordialade konkurentsis selgub aga, kes jääb ellu ja kes on kuivõrd professionaalne.

Projekt HC Tallinn

Käsipalliinimestega vesteldes on eranditult kõik nõus, et kohaliku tippkäsipalli Tallinna inimeseni toov klubi kuluks meistriliigale marjaks ära. Praegu paistab, et eelkõige tasub loota kauaaegse Eesti koondise mängujuhi ja HC Kehra peatreeneri Jüri Lepa poja Risto sügisel alustatud projektile HC Tallinn.

Praegu mängib klubi Eesti esiliigas. Lepp soovib lähiaastatega viia meeskonna meistriliiga tasemeni, aga eesmärk omaette see ei ole. "Kõige tähtsam on ehitada üles tugeva noortetöö põhjaga klubipüramiid. Küll siis esindusmeeskond järele tuleb. Olen aastaid südant valutanud, et Tallinnas ei mängi ükski tõsine käsipallisats ja tahan selle lünga täita," räägib Lepp ja ei jäta mainimata unistust Meistrite liigas mängimisest.

Euroopa tippsari võib oodata. Alustuseks kuluks pealinnale ära Eesti meistriliigagi. Käsipallipealinna tiitel on järgmise aasta jooksul Põlva valduses.