Rain Veidemani esitus ja mängustiili muutus teises kohtumises andis seeriale uue ilme.Foto: Mati Hiis
Korvpall
14. mai 2013, 12:55

VAATA JA ARUTLE: Kuidas Rock seeria enda kasuks keerab? Mida on Kalevil vaja otsustavaks vasaksirgeks? (22)

Eesti korvpalli meistrivõistlustel on finaalseerias peetud kaks kohtumist - heidame pilgu senistele trendidele ja vaatame, mida meeskonnad tegema peavad, et oma mängu efektiivsemaks muuta. 

MÕTE 1: suuna tartlased vasakule ja mäng on võidetud

Tartu on seni täiesti kohutavalt visanud, kui nad on pidanud liikuma vasakule väljakupoolele. Esimese kahe mängu peale on vasakult teele saadetud 26 viset ja sisse on neist kukkunud kolm (skeemilt vaadates võib tunduda rohkem, kuid kõik alad pole täielikult vasakul).

Põhimõtteliselt viskan umbes sellise protsendiga mina ja ei tohiks visata professionaalsed korvpallurid.

 
(Rocki visked esimeses kahes mängus) (* - visked on loetud värvitud ala [3-sekundi ala] hulka, kuid tsoonina ka eraldi välja toodud)

Konkreetset patustajad on keeruline välja tuua, sest statistika on läbivalt õudne. Samuti on võrdlemisi üllatav, et ikaldus on nurkades ning mööda otsajoont.

Samas tsoonid paremal on Rocki jaoks seni töötanud igati kenasti. Eriti käib parempoolne liiklus Justin Ingrami kohta, kelle lemmikkohaks tundub olevat parema elbow lähedale jääb ala (sammuke või kaks korvi poole või eemale). Vasakult pole ta samadest kohtadest proovinud ja kui on kaugemalt, siis seni edutult.

 
(Justin Ingram kahes esimeses mängus)

MÕTE 2: mida teha ... Armands Škelega?

Esimeses kohtumises ei suutnud Tartu kaitsjad lätlast kuidagi kontrollida, mida näitab ka viskekaart. Kommentaare pole selle juurde vaja.

 
(Škele esimeses mängus)

Teises kohtumises oli aga nähtavasti tehtud otsus, et Škelet korvi alla ei lasta ja antakse talle üleval natuke rohkem ruumi.

Mängus see muidugi teab kui hiilgavalt välja ei tulnud, sest korvi alla Škele pääses, kuid esimeses mängus sisse kukkunud visked põrkasid nüüd rõngast välja ja Tartu pikad suutsid olemise ebameeldivamaks teha.

 
(Škele teises mängus)

Samas kui lasti väljast visata, siis Škele ei kõhelnud ning tabas. Delfi ülekandes mainis Üllar Kerde, et katte puhul ei tohiks Škelet kaitsev mees liikuda katte tagant, vaid peaks proovima läbi murda.

Tõenäoliselt õige, kuid samas pole ka selline kolmese juurest tehtav vise Rocki jaoks kõige hullem lahendus (igatahes parem, kui lasta mehel korvi alla murda), kuigi Kalev on kaugelt enam-vähem rahuldavalt tabanud.

Kuigi statistiliselt on selle kohta veel vara midagi öelda, siis veidi huvitav on, et korvist paremale jäävad visked kukuvad sutsu enam mööda. Kuid see võib praegu olla puhas juhus, jälgime edasi.

MÕTE 3: mida teha ... Rain Veidemaniga?

Tartu senine jokker, kuigi tema tase on teada. Küll aga oli esimeses kohtumises pigem tegemist pealtvaatajaga, kes ei saanud kuidagi ennast käima või ei julgenud lihtsalt ette võtta. Sellest ka passimine kuskil kolmese juures (vähemalt nurgas) ja täiesti ebaefektiivne tegutsemine.

 
(Veideman esimeses mängus)

Kolleeg Ville Arike mainis, et see oli ilmselt Gert Kullamäe taktika. Nojah, mis seal siis ikka.

Ju oli juba siis selge, et midagi tuleb muuta ja õnneks on finaalseeria vähe pikem kui üks mäng.

Delfi korvpallikommentaaris vahendati muide Alar Varraku sõnu: "Ennustasime täpselt ära, milliseid muutusi Rock teeb esimese mänguga võrreldes, olime nendeks valmis. Aga ju meie valmisolek polnud nii heal tasemel, kui see, kuidas Rock neid muutusi ellu viis."

Selleks, et Veidemani stiil muutub peaaegu täielikult, ei tundunud Varrak ja Kalev küll valmis olevat - julgelt korvi alla, mis omakorda tekitas Veidemanile ruumi palli saades, sest nüüd tuli petteid ja liikumisi austada. Lisaks näitab viskekaart, et Rock liigutas palli kiiremini ründetsooni ja Kalevi aeglasemad pikad ei jõudnud korvi piisavalt kaitsta.

 
(Veideman teises mängus)

Kui Rock soovib mingeidki võiduvõimalusi hellitada, siis tuleks niimoodi jätkata.

Samas on siin selgelt probleemiks, et kui Veideman ja Ingram teevad, siis ülejäänud Tartu tagamängijad (Silver Leppik, Kristo Saage, Valmo Kriisa) on seni ründefaasis olnud praktiliselt kasutud. Ehk tasuks Saage asemel proovida natuke rohkem Leppikut, kes võib-olla suudaks kolmestega kaitset venitada ja Veidemanile sarnaselt läbimurdeid üritada (kuigi seda vaatepilti on nimetatud ka võtmesõnadega "põder", "jää" ja "jube").

Hullemaks aga väga minna ei anna, sest seni on kolmik Leppik-Saage-Kriisa jooksnud suisa mati alt läbi (latist või rõngast rääkimata). Kaks rohelist täppi kuuluvad Saagele, Leppik on mööda põrutanud ühe kolmese ja Kriisa pole viskele saanud. Kokku siis kolmesed 1/8 ja kahesed 1/1. Pole just vundament, millele kindel olla ja mängu ehitada.

 
(Kriisa, Saage ja Leppiku visked esimeses kahes mängus) 

Et kui kedagi nurka toppida, siis pigem mitte Veideman ja võiks olla näiteks Leppik.

MÕTE 4: jeebus, mida teevad Tartu keskmängijad?

Teises mängus visati korvi alt 18st viskest sisse ... seitse.

 
(Rocki pikkade visked teises mängus)

Nendest kaks Ivan Nelyubovilt ja neli Vallo Allingult (värvitud ehk 3-sekundi alast 4/6). Joosep Toome kontole jäi 3-sekundi alast ja tegelikult otse korvi alt 1/7 ning terve mängu peale kahesed 1/10 (tabas kaks kolmest, mistõttu Riho Soonik kiitis teda oma kommentaaris).

Egidijus Dimsa on ründes olnud aga täielik null - esimeses mängus 1/7 (kolm kolmest!) ja teises 0/2. Põhimõtteliselt - kui Dimsa esimest kolme kaitses selgelt üle ei mängida, võib ta senise põhjal rahulikult tuusiku välja võtta.

Tartu jaoks on positiivne, et võrreldes esimese mänguga prooviti teises kohtumises rohkem korvi poole liikuda ja visked olid lähemalt.

Lisaks - pole mõeldav, et keskmängijad sellise protsendiga edasi laovad või õigemini mööda kühveldavad, küll tuleb ka Toome ja teiste tund.

Kui siin mingit rotatsiooni otsida, siis täitsa huvitav oleks Allingu-Nelyubov ja Toome-Dimsa ehk Kalevi vahetusmeeste vastu, sest Bamba Falli kätt näeb Toome vist isegi unes, kuid Nelyubov tegi nii esimeses kui ka teises mängus päris häid liigutusi.

Näiteks alustada Allingu - Nelyubov - (Tanel)  Kurbas - Veideman - Ingram, siis annab (Marek) Doronin-Toome-Leppik äkki vahetuses midagigi juurde, et ei peaks ainult põhimeestele lootma.

MÕTE 5: Tartu omad vähemalt teevad, kuid mis toimub Tallinna meestega?

Millise visketabavusega pillutakse korvi alt! Eriti hulluks läks olukord muidugi teises mängus, kus selle võib panna Škele kraesse - 1/10, kuid Kalevi nö tornide domineerimisest ei saa küll praegu rääkida (märkus: Bamba Fall võiks veelgi enam palli küsida, tema visked on olnud täitsa head, kuigi tulemus pole ideaalne; Frank Elegar on olnud täiesti suvaline tegelane).

 
(Kalevi visked esimeses kahes mängus kokku) (* - visked on loetud värvitud ala [3-sekundi ala] hulka, kuid tsoonina ka eraldi välja toodud)

Pigem on Kalevit päästnud enam-vähem talutav (Tartuga võrreldes) visketabavus korvist kaugemal (va parempoolsed tsoonid) - eriti aga just teises mängus, kus korvi alt ei saadud suurt midagi sisse.

Kalevi esimene (vasakul) ja teine mäng - edukas töö korvist eemal hoiab mängus. Hoia müts ja prillid, kui alt tööle hakkab ja kaugelt tabavus püsib.

   

Tartu esimene (vasakul) ja teine mäng - kaugelt ja vasakult püsivalt õudne, kuid korvi all korralik.

    

Kolmeste protsent on Tartul praegu 22,86 ja kõikjalt mujalt va värvitud (3-sekundi) ala 27,87.

Selle tõdemusega võibki lõpetada.