Foto: Tairo Lutter
Korvpall
17. mai 2013, 15:09

VAATA JA ARUTLE: kas Rock peaks mängustiili muutma? Kuidas Kalevi kaitset rebestada? Miks Wilkinson on nii hea? (5)

Kolm finaalmängu on meil selja taga ja Kalev juhib 3:0. Kuigi Rocki liider Rain Veideman peaks mängima, pole kindel, kas sellest piisab, et Kalevit pidurdada. Proovime täna vaadelda, millised on üldse Rocki võimalused ja kas Kalevi kaitset saab kuidagi üle mängida. Andke meile teada, mida arvate teie! 

MÕTE 1: kas Rock peaks mängima lühikese koosseisuga?

Seni on Tartu mänginud suuresti Tallinna pilli järgi, kuid ehk oleks viimases mängus aega katsetada ja teha seda julgelt. Praeguse mänguga on sisuliselt tammutud Kalevi pikkade taktis, kuid ehk oleks aeg muuta Kalevi jaoks asi just kaitses ebamugavaks.

Tegelikult on Tartus variante mängu laiaks venitada ja kiiremaks muuta küll, et tagamehed saaks lihtsamalt ette võtta või kaugemalt viskavad pikemad mehed omakorda karistada.

Pilt 1: vaatame viimast mängu ja meenutame algust - Vallo Allingu pani esimesed kaks viset sisse ja Bamba võeti pingile. Mis juhtus? Mäng muutus selliselt, kus Gary Wilkinson oli Allingu küljes nagu takjas ja Frank Elegar pidi katma Joosep Toomet (suudab ka kaugelt visata - Toome kolmesed 24st 10 see hooaeg).

Terve 3-sekundi ala ootab teravust, kuid mida ei tule, seda ei tule.

Vaadake ka, millises suunas vaatab Armands Škele - palli ja mitte mängija poole. Ehk Justin Ingramil oleks võimalus minna ja teha või siis vähemalt proovida, kuid näpuga ei tasu ainult temale näidata. Väike kate pallita meeste vahel ja kiiresti alasse ning saab teravust küll. Kuid liiga sageli jäädi niimoodi palliga meest vaatama ja sisuliselt seisma. 

Pilt 2: lähme mõned sekundid edasi. Sisuliselt on mõte õige ja meie teooria järgi: kate ja sealt annaks teha, sest Allingu hoiab pikka endiselt korvi alt eemal, kui katte juures olev Rocki lühike suudaks korvi peale keerata, peaks Wilkinson eemalduma Allingust või abi tulema nurgast. Mõlemad võrdlemisi pahad variandid. 

 

Kui Rocki palliga mees saab keskele keerata ja nurgast tuleb abi ja siis omakorda järgmise mehe pealt, peab Rock muidugi suutma palli vaba meheni liigutada.

Siin pildil läks kombinatsioon vist küll vett vedama, kuid ideeliselt tundub sobiv.

Sisuliselt saaks neid olukordi Allingu - Toome kooslusega tekitada ükskõik kummal pool väljakut, sest mõlemat tuleb kaugemal austada.

Seega peaks esimene pika vahetus olema näiteks Marek Doronin ja mitte mingil juhul Egidijus Dimša, kelle viset ei austa mitte keegi.

Pilt 3: näiteks selles olukorras on Bamba Fall tagasi väljakul ja vaadake, kus ta asub suhtes Dimšaga (võrrelge Allingu-Wilkinson).



Sisuliselt kilomeeter eemal ja mitte keegi ei saa sinna kolme sekundi alasse siseneda, sest mees on lihtsalt ees. Seega on Dimša kolme sekundi ala ülemise nurga juures hoidmine täiesti kasutu. Tegemist pole Chris Boshiga või isegi Allinguga.

Mingi võrdlemisi väike võimalus on ehk kedagi hea hüppevõimega tuua katte tagant Falli selja taha, et siis sööt oleks üle Falli pea ja käte korvi juurde/kohale. NBAs tehtaks ära, Eestis tundub ulme.

Veel üks võimalus oleks pall Dimšale pihku anda ja öelda, et mine ja pane, kiiruse ja liikumise pealt keeruline katta, kuid tundub jällegi ebatõenäoline ja pigem saaks hakkama lühem mees.

Samas!

Fall/Elegar vs Dimša on ühes elemendis natuke hädas - siis, kui Dimša saab palli kolme sekundi ala korvi alustesse nurkadesse. Dimša tundub olevat päris normaalne söötja (isegi korvi all otsib pigem söötu) ja sealt peaks tal avanema võimalus palli jagada. Lisaks on Bamba või Elegar siis tema külge klammerdunud ja ei saa seljatagust nii hästi kaitsta.

Seal on aga jällegi muidugi katte või lihtsalt teravuse probleem, sest abi (lõikavat mängijat - cutter) ei tule.

Lõpetuseks vaadake veel üht momenti (käib ka eelmise lõigu kohta ehk sama Dimšaga).

 

Bamba vahemaa Toomega ja instinkt, et ta peab aitama korvi all. Nii näeb Rocki mängija (siin oli vist Timo Eichfuss) Toomet ja söödab talle, Toome saab täiesti vabalt viskele. Pani küll mööda, kuid hea vise ikka (Toome kolmesed, kordame, 24st 10 see hooaeg). 

Lisaks avaneb siin veel mitu võimalust. Kui Toome oleks paar sammu nurga poole, saaks Kriisa/Leppik/Veideman jne olla päris nurgas. Kust tuleb abi? Bamba selgelt ei jõua, kuid äkki saaks nurgas oleva mängija pealt kaitse enda poole tõmmata ja siis on pall juba puhta viskaja käes.

Samuti - kui Toome asemel oleks Doronin, Eichfuss või Nelyubov, saaks sealt ehk teha kiire pette, et selle pealt kohe Bamba kehasse või mööda minna, sest Bamba on kiirel vastuliikumisel.

Variant oleks ka Saagel, sest tema kaitsja jälgib jällegi palli ja mitte teda. Või pall Toomele, Bamba liigub alast välja ja Saage läheb teravusele ning sööt Toomelt, kuid teravust Rocki mehed ei tee.

Üldiselt aga oleks huvitav näha, kui Tartu läheks välja puhtalt lühema koosseisuga ja jätaks nii Dimša kui ka ehk Tanel Kurbase (vähemalt seni ründes null) vähemalt alguses platsilt eemale. Tekitage ruumi, ruumi ja veelkord ruumi ning liigutage palli julgemalt. Või karistage oma harjumustes kinni olevaid kaitsjaid.

MÕTE 2: mis mees on ... Gary Wilkinson?

Kui nimetame teda finaalseeria kõige kasulikumaks või vähemalt efektiivsemaks mängijaks, siis kuidas ta seda teeb?


(Wilkinson pärast kolme mängu)

Huvitav on ehk tendents, et Wilkinson on üks väheseid, kes otsib viskekohta äärejoone juurest ja viskab sealt lisaks otsimisele veel ka väga hästi.

NBAst paralleele tuues, siis näiteks valitsev meister ja nüüd ida finaali jõudnud Miami Heat hindab oma ründe efektiivsust väidetavalt statistilise näitajaga "mitu vaba nurgakolmest saab mängu jooksul Shane Battier".

NBA ja FIBA võrdlus pole muidugi päris sama, sest NBAs on väljak natuke pikem ja laiem ning kaugeim kolmene on 7,24 meetrit ja nurkadest 6,70 meetrit. FIBAs vastavalt kaugus 6,75 ja 6,60 meetrit. Ehk lühidalt öeldes peetakse seda NBAs üheks parimaks viskeks (võrreldav korvi alt viskamisega), kuid Eestis pole kasu niivõrd võimas, kuigi parem ikka, kui kaugemaid kohti valida.

Muidu on aga võrdlemisi vähe halbu viskeid (samm või kaks kolmesest), ehk Wilkinson otsib endale seda kohta päris kenasti.

Tõenäoliselt võib ka väita, et ründab vasakult.

Nõrgaks küljeks on seni olnud vabavisked:  6/13, samas vabaviseid teenis ta alles viimases mängus (12), mis viitab, et oli palliga hoopis julgem. Kuigi mängude viskekaardid on võrdlemisi sarnaseid, siis veaga tehtud viskeid pole kaardistanud, mistõttu oletuseks see jääbki.

MÕTE 3: mida soovitada veel Rockile?

Märkus! Enne kaarte tõdemus: oma statistikat kontrollides ei suuda ma tuvastada üht Doronini ja üht Nelyubovi 2-punkti üritust, mis mööda läksid. Ei leia neid ka ühegi lehe online-kajastustest. Algselt oli puudu ka Eichfussi kolmene ja Neljubovi veel üks vise (mõlemad mööda), kuid esimene leitud (3-veerandaeg) ja teine on vist olukord, kus tal läks pealt pannes pall käest lahti (samuti kolmas), ju see registreeriti ka viskena. Kui keegi oskab ülejäänud kahega aidata, oleks väga tänulik.

Jessas. Sellist viskekaarti polegi seni näinud. Rock kolmandas mängus (pidage meeles, et puudu on veel 2 mööda läinud viset). Ülejäänud visked tehti hallist tsoonist. Kus on kasvõi poolkauged üritused või 3-sekundi ala ääred vms? Kolmene või korvi alt sisuliselt.

 
(Rock kolmandas mängus) 
 
(Rock kolmandas mängus tsoonide kaupa - 2 viset puudu, mööda mõlemad)

Rock nüüd kokku.

 

Ehk siis uuesti (mida sai juba teise mängu järel öeldud): paremalt ja korvi alt! Vältige vasakut poolt, kui palliga pole just Allingu, kes omalt kohalt viskab.

Dimša pingile ja proovida kiirema ja lühema koosseisuga ehk sisuliselt kodus pommitada ja olla suhtumisega, et "visake, palju viskate, meie paneme ikka rohkem".

Põnevat neljandat mängu!