VÕIDUPIDU: Juubeldavad kalevlased hoidsid 31aastast peatreenerit Alar Varrakut tähelepanu keskmes - talle tehti šampanjadušši (suurel pildil) ...Foto: Aldo Luud
Korvpall
18. mai 2013, 08:10
Vaata galeriid!

Kalev võitis Rocki 136 punktiga* (6)

136. Just nii palju punkte viskas BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond kolme aasta jooksul Eesti liiga tosinas finaalmängus Tartu Ülikool/Rockist rohkem. Palju õnne Kalevile, kuid 2010. aastal kolmeaastase projekti välja kuulutanud Rocki jaoks on number kindlasti košmaarne.

"Neli-null! Neli-null! Neli-null!" skandeerisid Kalevi fännid kolmandat aastat järjest. Ja riputasid Rocki peatreeneri Gert Kullamäe kaela ujumisrõnga (meenutab väga kahtlaselt barankat!), millele kirjutatud "4-0".

Mis viis asjad nõnda kaugele? Üks 4:0 seeria võib olla juhus. Kolm tükki järjest (seejuures iga kaotus keskmiselt rohkem kui 11punktiline) seda enam ei ole. Mõni mängija on vahetunud, aga Rocki koosseis on olnud küllalt püsiv.

Salumetsa karm kriitika

"Leppik Maks ja Mooritsasse, Doronin Maks ja Mooritsasse, Allingu Maks ja Mooritsasse," ütles korüfee Jaak Salumets pärast eilset mängu välja (tartlaste jaoks) valusa tõe. Rohkem nimesid Salumets ei lisanud, aga tegelikult olid Rockis Kalevi-väärilise tasemega ainult Rain Veideman ja Justin Ingram. Allingu ka, aga temal on juba vanust kukil. Teised võitlesid, kuid tase on lihtsalt madalam.

Kalevil seevastu oli palju otsustajaid, kes võisid võistkonda iga hetk vedada: kaks eestlast ja kuus välismaalast.

Rocki kolmeaastane projekt kuulutati eelkõige välja 20 eluaasta ringis olnud mängumeeste arendamiseks. Selle vanuse alla käisid kolme aasta eest Veideman, Sten-Timmu Sokk, Tanel Kurbas, Timo Eichfuss, Rain Raadik, Kristjan Evart. Mis nendest saanud on?

Sügisel Gruusiasse siirdunud Sokk arenes kindlasti ja kerkis Eesti koondise asendamatuks mängujuhiks.

Veideman? Vahepealse pika vigastuste tõttu on tema arengut raskem hinnata. Ta oli Eesti liigas kõva tegija juba hetkel, mil Rockiga liitus. Kolm aastat tagasi viskas ta oma EM-debüütmängus võõrsil Hollandi vastu 15 punkti. Nüüd näitas, et suudab finaalis tuua paarkümmend punkti mängus.

Kurbase ja Eichfussi panust nägime paraku kullamatšis. Raadik ja Evart olid laenul Pärnus.

Seega polnud tänases Rockis piisavalt mängijamaterjali Kalev/Cramoga võitlemiseks. Kogu karjääri Tartus mänginud Marek Doronin tõdes: "Järelikult nad on paremad, kui kogu aeg kuivalt võidavad. Terve hooaja mängime enam-vähem võrdselt, aga otsustavates mängudes kaotame."

Finaali väärtuslikema mängija auhinna saanud Tanel Sokk naeratas: "Ütlus "õnn soosib tugevamaid" kehtib. Meil oli Tartu vastu ka õnne, nii nagu Ühisliigas oli teistel meie vastu. Viiepalli süsteemis annan hooajale hindeks "neli miinuse" või "nelja". Oleks me Ühisliigas veel ühe võidu võtnud, olnuks kõik juba hästi."

Rocki eelarve väheneb

Sel hooajal 700 000-eurost (vanas rahas 11 miljonit krooni) eelarvet käsutanud Rockil on kõvasti peamurdmist, kuidas minna edasi. Viimasel kahel aastal on ka Balti liiga tulemused jäänud keskpäraseks, nii hooaegadel 2010/11 kui ka 2012/13 tuli EuroChallenge’i alagrupis leppida viimase kohaga.

Kullamäe ei soostunud avaldama, kas ta Rockis järgmisel hooajal jätkab. "Tean ainult seda, et eelarve väheneb. Kindlasti tuleb muudatusi ka mängijate poole pealt," märkis Kullamäe.

"Raske on öelda, kas Vallo Allingu jätkab korvpalliga, Valmo Kriisa saab peaaegu 40 aastat vanaks. Tean, et Rain Veidemani agendid teevad tööd, et ta välismaale saaks.

Hoolimata sellest, et eelarve väheneb, soovin ikkagi, et Rocki ja Kalev/Cramo konkurents jätkuks, see oleks nii Eesti korvpallile kui ka fännidele kahtlemata kasulik," lisas pealik.

Salumetsa "Maks ja Moorits" kumiseb ülikooli hallis väga kõvasti. Pärast eelmist hooaega ei pakutud enam lepingut Asko Paadele. Samas koosseisu kallale suurte kääridega minnes tekib kohe küsimus: kust võtta paremaid eestlasi asemele? Sest kümmet väikest neegripoissi Tartu linn vist välja ei kannata.

* Punktide arv viimase kolme aasta kõigi 12 finaalmängu peale kokku. Esimesel aastal viskas Kalev vastasest 52, teisel 48, nüüd 36 punkti rohkem.