Jalgpall
24. mai 2013, 07:03

Kas Eesti hääletab Gibraltari poolt? (4)

Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) tänase kongressi üks põnevamaid küsimusi on hääletus Gibraltari liikmeks võtmise kohta. Õhtuleht uuris jalgpalliliidu presidendilt Aivar Pohlakult , milline on Eesti seisukoht?

"Ühtepidi pole see meie, vaid brittide ja Hispaania teema. Puudub ka paralleel Eesti ajalooga, sest Gibraltar on ajalooliselt välja kujunenud territoorium, ent seal elavad inimesed ei ole eraldi rahvus. Oma vaatenurga puudumisel on mõistlik selles küsimuses usaldada UEFA seisukohta. Eeldan, et nemad soovitavad hääletada Gibraltari vastuvõtmise poolt, õigupoolest ei jäta Rahvusvahelise Spordiarbitraažikohtu (CAS) otsus teist võimalustki," vastas Pohlak.

Hispaania peab vastavalt 1713. aasta Utrechti rahule Suurbritanniale kuuluvat Gibraltarit enda okupeeritud territooriumiks ning on ägedalt vastu selle ükskõik millisel moel rahvusvahelisse (spordi)ellu kaasamisele. Kui varasematel hääletustel on UEFA Hispaania kihutusel Gibraltari kandidatuuri tagasi lükanud, siis sedapuhku on kaljuriigi esindajad optimistlikud, et vajalikud 28 häält (lihtenamus) on neil koos.

Kui Gibraltar vastu võetakse, saab neist 54. UEFA liikmesriik. Et kõiki praeguste UEFA liikmetega on Eesti ametlikus maavõistluses kohtunud, soovib Eesti Gibraltari vastuvõtmise korral nendega võimalikult nobedasti mängida. Tõsi, Eesti koondise 2013. aasta kalendris on kõik maavõistlusteks ettenähtud kuupäevad juba täis.