KAUNIS: Künter Rothberg (all) keerab Daniel Williamsi kohe selili matile. Foto: STANISLAV MOŠKOV
Spordivaria
10. juuni 2013, 07:00
Vaata galeriid!

Künter Rothberg ei mõista, mis Eesti koondises toimub (6)

Varsti pärast Aleksei Budõlini valimist Eesti judokoondise peatreeneriks tulid ilmsiks esimesed erimeelsused, kui osa sportlasi ei soovinud koondise treeningutel osaleda. Vahepealsete kuudega on olukord muutunud ainult halvemaks.

"Minu olukord on päris keeruline. Ütlen otse: ma ei mõista, mis toimub," lausus 2006. aasta EMi pronksimees Künter Rothberg. "Minult on kõik ära võetud: laagrid, võistlused, stipendiumid. Need on kolm asja, mida vajan, ja kui pole neist ühtegi..."

Nõnda heitis jätkuv kodusõda varju ka koduse judoaasta tippsündmusele, Tallinna MK-etapile. Ei suutnud medalit võtta

Budõlini ega endise peatreeneri Aavo Põhjala õpilased. Rothberg tegi Eesti judokatest võistluse kauneima heite, tõestades, et võib maadelda küll.

Rothberg tõi näite: Budõlin teavitas mõne nädala eest Põhjalat, et koondisega sõidavad Türgi laagrisse teiste seas Rothberg, Martin Padar, Juhan Mettis. Kuid Padar ja Rothberg jäeti lõpuks koju. Äsjasesse Sotši laagrisse kutsuti kõik EMil osalenud judokad peale Rothbergi.

"Mul on selline tunne, et konkreetselt hoitakse omasid," teatas Rothberg. Ega saa aru, kust on must kass läbi jooksnud. "Kui Aleksei (Budõlin – V.A.) ise veel sportis, ka hiljem saime suurepäraselt läbi. Asjad muutusid tema peatreeneriks saades. Samas keegi pole mulle teatanud, et oleksin koondisest välja arvatud."

Nüüd pakkus Budõlin Rothbergile peatselt algavat laagrit Minskis, aga sellest jällegi judoka loobus, sest võistlusi pole tulemas ja ta ei näe sel mõtet. Vaja on kodus tugevdada praegust suurimat murelast, vastupidavust.

Budõlin näeb asju teisiti. "Vaatan protsessi olümpiatsükli kaupa. Kahel eelmisel aastal väga aktiivselt võistelnud sportlased peaksid tänavu koormuse alla laskma. Künter on öelnud, et harjutab ainult oma treeneriga, koondise ühistel treeningutel ei osale. Ja see pole koondis, kui ta ütleb, mis laagris tahab käia ja ainult sinna läheb," vastas peatreener.

Rothberg alistas üleeile britt Daniel Williamsi ning kaotas seejärel tulevasele võitjale Sagi Mukile (Iisrael), ehkki suutis sooritada waza-ari’t väärt heite.

5. koha saanud Padar tahab MMile minna

Tallinna MK-etapil sai võõrustajatest parima koha, viienda raskekaallane Martin Padar. Tema esinemisele vajutas pitseri avamatšis saadud jalavigastus.

Enne lohutusringi kohtumist belglase Benjamin Harmegniesiga kuulutas Padar, et kui ta kahe minutiga ära ei tee, siis loobub. Teda ei tundnud äragi, ta läks vastasele üliaktiivselt peale ja võitis kindlalt. "Ma pole sellist Padarit mitu aastat näinud!" hüüatas treener Aavo Põhjala. Pronksimatšiks hollandlase Roy Meyeriga aga hoog rauges ja see lõppes vastase ilusa heitega. "Belglase vastu võtsin valuvaigisti ja tuli välja. Hollandlane oli kiirem ega lasknud samamoodi maadelda," selgitas Padar.

Pärast ebaõnnestunud EMi teatas koondise peatreener Aleksei Budõlin, et MMile kaugesse Brasiiliasse ei minda. Padar soovib seal osaleda. "Ma ei taha aastaid raisata. Peatreener on öelnud, et ta ei keela omal käel minna," selgitas 34aastane matimees.

Padar võitis ainsana kodusel etapil kaks matši. Ühe võidu said Grigori Minaškin (100 kg), Jevgeni Salejev (81 kg), Künter Rothberg ja Kristjan Tõniste (mõl 73 kg).