Norra äss Ole Einar Bjørndalen. Foto: AFP/Scanpix
Talisport
14. juuni 2013, 07:02

Karjääri lõpetav laskesuusakuningas kardab baktereid nagu välku

Paar päeva tagasi teatas läbi aegade edukaim laskesuusataja Ole Einar Bjørndalen, et paneb pärast järgmisel aastal toimuvaid Sotši taliolümpiamänge karjäärile punkti. Lugematute medalivõitude eest tuleb norralasel muuhulgas tänada oma kohati naeruväärselt ranget režiimi, aga ka tolmuimejamüüjast hingetohtrit.

Tippsportlase üks suuremaid vaenlasi on haigused. Et neid miinimumini viia, on 39aastasel Bjørndalenil juba ammu kasutusel olnud rida abinõusid, mis neid võiks eemale hoida.

Norralase lahutamatuks kaaslaseks on desinfitseerimisvahend, millega ta puhastab oma käsi pärast teiste inimestega kokkupuutumist. Muidugi parem, kui üldse kellegagi kätt suruma ei peaks, olgu need siis kaasvõistlejad, kohtunikud või fännid. Hügieeni eest peavad samamoodi hoolt kandma ka staari kokad.

Ka lähedased ei pääse tema ettevaatlikkusest. Jõulude ajal, kui kokku tuleb terve perekond, ei sõida ta mitte kodukanti, vaid läheb mägedesse treenima. 2002. aasta Salt Lake City olümpia ajal vaevles tema tollane tüdruksõber Nathalie Santer (paar abiellus 2006. aastal, kuid lahutas kuus aastat hiljem – A.K.) haiguse küüsis ja nad võisid kohtuda ainult välitingimustes, et Bjørndaleni nakatumise risk oleks väiksem. Tasuks sai mees neli kuldmedalit.

"Parem puhastan piinliku täpsusega oma käsi, kui vaatan suurvõistlusi televiisorist," sõnas ta 2009. aastal Aftenpostenile. Ka alkoholi on Bjørndalen suutnud enda kasuks tööle panna – külmetuste vältimiseks kuristab ta hommikuti suus konjakit. Muus osas on kuuekordsel olümpiavõitjal käraka suhtes nulltolerants.

Nagu paljude sportlaste puhul, oli ka Bjørndalen noorena hädas ebastabiilsusega. Juhuse tõttu sattus ta 1996. aastal kokku tol ajal tolmuimejaid müünud Øyvind Hammeriga. Kuna Norra koondises polnud ametis kedagi, kes sportlaste vaimse tervise eest hoolt kannaks, palkas Bjørndalen Hammeri endale nõustajaks.

Esimene ülesanne, mille Hammer laskesuusatajale andis, oli teha nimekiri negatiivsetest ja positiivsetest asjadest, mis ta elus on. Tuli välja, et pahasid asju oli hoopis rohkem.

Kahe aastaga suutsid mehed peale väiksemate asjade koos jagu saada ka Bjørndaleni suurimast puudusest ehk ebatäpsest laskmisest. Just 1998. aasta Nagano olümpiamängudel toimus laskesuusalegendi suur läbimurre, kui ta võitis sprindidistantsil oma esimese olümpiakulla.

"Ole Einar on intelligentne, ta teab täpselt, mille kallal vaeva näha. Ta ei anna uute lahenduste proovimisel nii lihtsalt alla kui paljud teised. Ta lasi vanasti kehvasti ja ta oleks võinud sellega leppida. Aga ta keeldus ja see tõi talle edu," on Hammer kuulsaima õpilase kohta rääkinud.