JÄLLE: Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap võitsid ka Luzernis pronksmedalid. Foto: Fred Killing
Sõudmine
15. juuli 2013, 07:06

Allar Raja: paati tõukab müstiline jõud (1)

Inimestevaheline keemia – nii füüsiline kui vaimne – on neljapaadis peaaegu sama tähtis kui paarisuhtes. Ja üldjuhul on lugu mustvalge: kas on või ei ole. "Mõned kooslused hakkavad kohe tööle, teised ei pruugi toimida ka aastatepikkuse harjutamise järel," teab Allar Raja (30), Eesti uue neljapaadi kogenuim liige.

Sõudmise matemaatika on keeruline. Alati ei moodusta neli head sportlast väga tugevat neljapaati, teinekord jälle muudab tabamatu X-faktor kokku istunud säratud sõudjad medalivääriliseks tervikuks.

Kui olümpianeljase lagunemise järel tundus, et Sten-Erik Andersonist (22) ja Kaur Kuslapist (23) pole skandaali saatel paadist lahkunud pärjatud meestele Tõnu Endreksonile ja Andrei Jämsäle väärilisi asendajaid, siis kahe järjestikuse MK-pronksi järel ei saa seda enam täie kindlusega väita.

MM-medalit ei luba

Matti Killingu käe all harjutav uus kooslus saavutas nädalavahetusel Luzernis eessõudja Kaspar Taimsoo juhtimisel ajaga 5.44,48 kolmanda koha. Horvaatiale jäädi alla 4,85 ja Saksamaale 2,7 sekundiga, kahekilomeetrise distantsi lõpus libastunud (eessõudjal libises aer käest ja kaotati rütm) Suurbritanniat edestati 1,98 sekundiga.

"Tundub, justkui mingi müstiline asi viiks meid edasi," sõnas Raja, kes on üllatunud, et uus kooslus kohe nõnda hästi tööle hakkas. "Eelmisel aastal käisid nad sõjaväes. Nüüd lähevad iga päev paremasse hoogu. Vahed vanemate olijatega on talvega võrreldes oluliselt vähenenud. Ka tehnika suudame kokku viia, keegi ei ole ära lagunenud."

Eriti valmistas Rajale rõõmu, et:

a) Kohal olid kõik tugevad konkurendid.

b) Luzern on tuntud võistluspaigana, kus kõigil radadel on võrdsed tingimused, lotoelement puudub.

c) Poodiumile suudeti sõita pisut ebamugavas vanas paadis, uus saadeti juba MMi võistluspaika Lõuna-Koreasse.

Samas jääb Raja realistiks ega luba MM-medalit. "Neljapaatides on tänavu head pundid, juba finaali jõudmine oleks õnnestumine," sõnastas ta sihi ja rõhutas: "Loodan, et me ei hakka mõtlema: olemegi kõvad. Kuskilt ei tohi järele anda, igas sõidus tuleb minna täispangale."

Taimsoo loeb noortele moraali

Üllatunud on mõistagi ka uustulnukad ise. Kuslap võitles mullu koos Vladimir Latiniga kahepaadis olümpiapääsu eest, ent sõudeliidu juhatus eelistas kogemusi hankima saata verinoored Geir Suursilla ja Jüri-Mikk Udami, kes edestasid teisi kandidaate viimasel katsevõistlusel. "Eelmisel suvel tekkis tunne, et mu arengus on tekkinud paigalseis. Kas suudan üldse paremaks minna?" meenutas Kuslap, kes Londoni olümpial etendas neljapaadi varumehe rolli.

Kõhklused-kahtlused kadusid sügisel. "Suutsime EMil Andresoniga kahepaadis tippudele kannale astuda, kaotus olümpiahõbedale oli alla viie sekundi," jätkas Kuslap, kelle sõnul on uustulnukad eliitpaati hästi vastu võetud. "Sellist hierarhiat, nagu on kuuldavasti sumo, et noored teevad süüa ja vanad söövad, meil pole. Eks Kasparile meeldib veidi moraali lugeda, kuid ma ei ütle, et see on halb asi."