BRASS!? Fredo Getulio Aurelio muundus eile tunniga tõmmust kohvimaa mehest enam mitte nii tõmmuks kohvimaa meheks.Foto: TAIRO LUTTER
Jalgpall
25. juuli 2013, 07:00

Kalju lähikuu: palju mänge, võimalusi ja raha

"Ajalugu tehtud, ajalugu tegema!" võiks kõlada Nõmme Kalju jalgpallurite sõjahüüd pärast HJK autilöömist ja peatsete uute katsumuste poole vaadates.

Teadupärast alistas Kalju nii üleeile Kadriorus kui kahe mängu kokkuvõttes Soome esiklubi HJK 2:1 ning edenes Meistrite Liiga kolmandasse eelringi.

Klubi ajalugu sai nii tehtud – kolm eelmist üritust Euroopa Liigas olid alati lõppenud nurjumisega avakatsel. Aga Eesti klubijalgpalli lähiminevikust on üks samaväärne saavutus juba ees: Tallinna Levadia rühkis nelja aasta eest sama kaugele.

"Jah, see oli. Aga nüüd on mul uus meeskond ja uued kohustused. Minevik pole kummitama jäänud," tõdes nii toonase Levadia kui tänase Kalju peatreener Igor Prins üleeile õhtul.

Euroopa Liiga alagrupist lahutab üks duellivõit

Seda öeldes ei teadnud ta veel, et järgmise ringi vastaseks tuleb Tšehhi meister Plzeni Viktoria. Meeskond, kus koosseisus vaid tšehhid ja slovakid, aga kes viimasel paaril hooajal olnud Euroopas väga edukas.

Nimelt: tunamullu alistati Jerevani Pjunik, Trondheimi Rosenborg ja FC Kopenhagen ning pääseti Meistrite Liiga alagrupiturniirile. Seal saadi Barcelona ja AC Milani kannul kolmas koht ning seejärel alistuti Euroopa Liiga 1/16-finaalis lisaajal Schalkele. Eelmisel hooajal aga võitis Plzen Euroopa Liiga alagrupi Madridi Atletico ees ning seljatas 1/16-finaalis 3:0 ja 2:0 tänavuse Itaalia hõbedaklubi Napoli. Seejärel vannuti alla Istanbuli Fenerbahcele.

Avamäng peetakse järgmisel teisipäeval kell 19 Lilleküla staadionil (otseülekanne ka ETV2-s) ning korduskohtumine nädal hiljem Tšehhimaal.

Igal juhul on Kaljule tagatud kõrgel tasemel neli euromängu vähemalt augusti lõpuni. Tulevikustsenaariume on palju, ent hetkeseisus on lihtsaim lähtuda teadmisest: kahest duellist ühe võitmine tagab pääsu vähemalt Euroopa Liiga alagrupiturniirile.

Samamoodi on kindel enneolematu rahalaeva saabumine. Kui seni võidi arvestada vähemalt 340 000-eurose preemiaga UEFA-lt, siis nüüd on garanteeritud summa kasvanud umbes 580 000 eurole.

Et teenida nimetatule lisa, sõltub väga palju, kummas sarjas kui kaugele jõutakse. Vaid üks näide: ainuüksi pääs Meistrite Liiga play-offi (ehk Plzeni alistamine) tooks Kalju kaukasse 2,1 miljonit eurot. Võrdluseks: Kalju tänavuse hooaja eelarve on 875 000 eurot, millest esindusmeeskonna heaks plaanitud kaks kolmandikku.

Getulio blondeerus! Prins kiilaneb tänaseks

Kalju tehtu lõi laineid ka UEFA ametlikul kodulehel, kus nii lugu Eesti meistri edasipääsust kui Igor Prinsi lubadusest pea kiilaks ajada küündis esiuudise tasemele. Ometi: vähemalt meeskonna ja ka laiema üldsuse jaoks jäi Prins veel eile "endiseks".

"Iga asi omal ajal, küll jõuab. Täna on meil vaba päev ning ütlesin, et homses trennis olen, nagu lubatud, triksis-traksis. Kes ei usu, võib Kadriorgu vaatama tulla," lausus

Prins eile pärastlõunal ega heitunud suuremat meeskonna soovist pügamisprotsessile kaasa elada.

Seevastu tema parem käsi Fredo Getulio Aurelio täitis antud mehesõna eile ning brasiillase tõmmud juuksed värvusid blondiks. Ning järgnes ka uus lubadus: "Järgmise võidu korral saab mu pea olema roosa!"

Teatavasti saadeti Aurelio üleeilse mängu esimesel poolajal liigse agressiivsuse eest tehnilisest alast tribüünile, ent varsti pärast seda lõi Kalju kaks võidukat väravat.

Marko Kristal: aga millal oli kaks Eesti klubi kolmandas ringis?

Tallinna Levadia peatreener Marko Kristal õnnitleb Nõmme Kaljut ja loodab täna õhtul koduse rivaali tegu korrata – tõsi, Meistrite Liigast aste madalamal Euroopa Liigas.

"Palju õnne Kaljule! Väga kõva saavutus!" lausus Kristal, kelle meeskonna õlule langenuks Kalju väljalangemise korral Eesti klubide au päästmise kohustus. "Eks üldiselt aja iga klubi ikka oma rida, aga natuke saab ehk ka Eesti asja edendada: kas tead, millal oli kaks Eesti klubi viimati kolmandas ringis?"

Nii Kristal kui kõik jalgpallisõbrad teavad vastust: mitte iial.

Isiklikke lubadusi Levadia pealik jagama ei hakanud, kuid et soov järgmisest ringist täita, tuleb täna kell 20 Targu Jiu linnas algavas duellis Rumeenia hõbedaklubi Pandurii alistada või saada resultatiivne viik. Avamäng Tallinnas lõppes teatavasti 0:0.

"Oleme võitluseks valmis ja ehkki vastaste individuaalne tase on kõrgem, on kõik võimalik," lausus Kristal. "Selleks peame olema kaitses sama head kui nädala eest, aga palliga palju paremad ja julgemad."

Taktikalisi muudatusi Kristal ei kavanda, vigastuse süül puuduvat paremkaitsjat Aleksandr Kulinitši asendab Maksim Podholjuziniga.