USKUMATU: Ruta Meilutyte, Leedu. Foto: AFP/Scanpix
Ujumine
1. august 2013, 06:52

Leedu imetüdruku imeaasta. "Rutast võib saada aegade parim!"

Täpselt aastaga võitis 16ne leedulanna Ruta Meilutyte kolm suurt tiitlit ning ta treener kuulutas: "Rutast võib saada aegade parim naisrinnuliujuja."

30. juuli 2012. Ruta Meilutyte vaimustab tervet maailma, tõustes Londonis vaid 15aastasena olümpiavõitjaks ja Leedu läbi aegade noorimaks medalistiks.

12.–13. detsember 2012. Meilutyte kahlab lühiraja MMilt kaks kulda ja hõbeda.

29.–30. juuli 2013. Meilutyte püstitab pika raja MMil esmalt poolfinaalis maailmarekordi ja täiendab päev hiljem medalikogu järjekordse kullaga.

Ilmselt ülearune lisada, et neiu on esimene Leedu ujuja, olümpiavõitja, maailmameister ja ilmarekordi valdaja. Vahepealne juunioride EM-tiitel mõjub juba kui Gerd Kanteri võit mõnel külavõistlusel.

"Olla osa ajaloost on tõesti imeline tunne. Loodan seeläbi tuua ka oma sünnimaal ujumise juurde rohkem inimesi," teatas Meilutyte üleeile maailmameistrina meediale. Ent kui aasta eest Londonis kaasnesid triumfiga pisarad, siis Barcelonas enam mitte.

Teda juba aastaid Inglismaal Plymouthis tipuks voolinud treener Jon Rudd aga rääkis enne MMi BBC-ile nii:

"Ruta on juba absoluutses tipus, aga temast võib saada aegade parima naisrinnuliujuja. Kõik sõltub temast endast: kui palju ta tahab ja suudab pingutada, kuidas ta muu elu edasi läheb. Tänase päeva ja Rio mängude ning Rio ja 2020. aasta olümpia vahel võib paljutki juhtuda. Mina igatahes püüan anda talle iga päev kõik, mis mul anda on."

Meilutyte ise rääkis samas klipis soravas inglise keeles, et on nii Ruddile, vanematele kui sõpradele tänulik, et nood ei lase tal pilvepiirile hõljuma minna.

"Ma ei erine teistest noortest. Ka mulle meeldib lõbutseda – loomulikult mõistlikkuse piires. Minu ja teiste vahe on vaid selles, et mina käin kaks korda päevas basseinis!" naeris Leedu imelaps.

Sportliku vormi ja eesmärkide kohta ütles ta löövalt: "Olen sel aastal palju parem. Tugevam ja kiirem. Annan endast kõik, sest vihkan kaotamist. Aga samal ajal tean, et teiste kiirust mina kontrollida ei saa. Loodetavasti õnnestub peagi Barcelonas maitsta suure töö vilju."

Täna teab terve (ujumis)maailm: õnnestus.