Julia Beljajeva pärast otsustavat torget poolfinaalisFoto: youtube.com
Vehklemine
8. august 2013, 22:20
Pildid finaalist!

TOPELTKULD: Noor Julia Beljajeva tuli naiste epees maailmameistriks! (23)

Budapestis peetavatel vehklemise maailmameistrivõistlustel jõudis Eesti täna uskumatu saavutuseni, kui lisaks Nikolai Novosjolivile tuli maailmameistriks ka Julia Beljajeva.

Kõigest 21-aastane Tartust pärit Beljajeva alistas finaalis tugeva venelanna Anna Sivkova ülimalt pingelises heitluses 15:14.

Endast tunduvalt kogenuma ja tituleerituma Sivkova vastu külma närvi näidanud ja iga võidukat torget kõva kriiskega tervitanud Beljajeva asus matši juhtima 2:0, kuid Sivkova jõudis järgi. Ent Beljajeva hoidis siiski pidevalt nappi edu ja sundis sellega vastase ründama.

Beljajeva kaitse töötas aga suurepäraselt ja seisult 14:13 napsas Beljajeva mõned sekundid enne aja lõppemist otsustava topelttorke ja sai kirja 15:14 võidu.

Poolfinaalis alistas Beljajeva ungarlanna Emese Szaszi. Matš oli punkt-punkti heitlus kuni päris lõpuni. Lõpu eel suutis Beljajeva napi 13:11 edu saada, kuid ei suutnud matši veel enda kasuks lõpetada ning Szaszi viigistas seisu 13:13, millega mindi ka lisaajale. Sarnaselt veerandfinaalile suutis eestlanna ka nüüd teha otsustava torke, mis ta finaali viis.

Beljajeva alistas veerandfinaalis rumeenlanna Anna Maria Branza 15:14. Eestlanna viigistas 30 sekundit enne matši lõppu seisu 13:13 ning läks ka juhtima, kuid matš läks siiski lisaajale, kuna rumeenlanna suutis viimasel hetkel seisu viigistada. Lisaajal sai esimese torke Beljajeva ning võitis kogu matši.

Tulemusega 15:11 oli ta kaheksandikfinaalis parem itaallannast Rossella Fiamingost. Teised eestlannad kaotasid kaheksandikfinaalides. Kristina Kuusk kaotas 12:15 itaallannale Mara Navarriale, Erika Kirpu 11:15 Jana Zverevale Venemaalt ja Irina Embrich 10:15 Emese Szaszile (Ungari).