KUUS SILMA: Neljapäeval kaotas Eesti korvpallikoondis EM-valiksarja poolfinaali avamängus võõrsil Valgevenele 70:76, mis tähendab, et homme tuleb vastased vähemalt sama suurelt alistada. Foto: Galina Gavrilovitš
Korvpall
24. august 2013, 08:00

NII VÕI NAA? 6 punkti maagia Eesti korvpallis

Eesti korvpallikoondis peab homme Valgevenet võitma enam kui kuue punktiga

Eesti korvpallikoondisel seisab homme ees mitte just Gordioni sõlme lahtiharutamine, kuid siiski piisavalt raske ülesanne – murda Valgevene maha rohkem kui kuuepunktilise vahega, et saaks jätkata EM-valiksarja teekonda.

Millised on sarnased näited ajaloost? Tuleb tõdeda, et klassikalisi kahemängulisi play-off-seeriaid, kus loeb iga korv, pole peetud ülearu palju. Tekkinud on ka olukordi, kus turniiritabeli seis on ühe poole seadnud teatud suurusega võidu vajalikkuse ette.

Kuidas Bursa Tofas teele ette jäi

Arvutis ja paberites tuhnimata meenub minevikust hoobilt üks võistlus. Klubide Koraci Cup hooajal 1996/97. See oli ajastu, kui kodumaal leiba teeninud eestlaste paremik (tol hooajal näiteks Tiit Sokk, Aivar Kuusmaa, Rauno Pehka, Gert Kullamäe, Margus Metstak, Sergei Babenko, Indrek Rumma, Marek Noormets) eurosarjas ühise mütsi all mängis, toeks paar ameeriklast.

Alagrupiturniir edukalt läbitud, ootas Kalevit play-off’i esimeses ringis Türgi klubi Bursa Tofas. Kalev kaotas Türgis 63:69 ning üldise arvamuse kohaselt oli vahe piisavalt väike, et seda Tallinnas tagasi teha. Kuid võta näpust: kodusaalis punnitati, kuidas suudeti, kuid vastane hoidis hammastega kinni ja kaotas vaid 62:63. Sel päeval oli kuus punkti liiga palju.

2005. aasta suvel mängisime EMi lisavalikturniiril. Võõrsil olime Poolale kaotanud 76:82 – kuue punktiga! – ja kodus oli viimases voorus vaja võita sellest suuremalt, et pääseda väljalangemismängudest. Hilisema Kalev/Cramo peatreeneri Veselin Matici juhendatud tiimi nüpeldatigi 74:45.

Ent leidub ka vastupidine juhtum. Aastal 2007 võideti EMi lisavalikturniiril kolm esimest mängu. Viimasele kohtumisele Makedooniasse sõideti alagrupi esikoha seisukohalt kuuepunktilise – ikka ja jälle! – varuga (kodus 72:66). Kuid Skopjes peetud mängust kujunes meie korvpalliajaloo üks košmaarsemaid, kui jäime alla 50:95...

1992 või 2013 - ikka ja jälle see 6 punkti!

Värskeim näide pärineb eelmisest nädalast, kui oli teada, et Hollandi karistamise korral tuleb alagrupi esikoha tagamiseks Portugalis tagasi mängida – arvasite ära! – kuus punkti. Teatavasti ületati see barjäär 85:64 ja päev hiljem nullis FIBA Euroopa ka Hollandi ära.

Veel Kalevist. Hooajal 1992/93 võideti eurosarja avaringis kodus Inglismaa meister Gildford Kings viie punktiga, aga võõrsil kaotati... kuuega! 1998/99 hooaja Saporta Cupi play-off’is kaotati võõrsil Splitile (loomulikult) kuuega – 77:83 –, millele kodus lisandus 62:69 allajäämine.

Niisiis, kuue punkti kohta leidub Eesti korvpalli lähiajaloost nii- ja naapidiseid näiteid. Loodetavasti läheb homme niipidi.

Veideman ootab täismaja. Müürsepp samuti

Eesti ja Valgevene mänguks visatakse pall Rocca al Mare suurhallis õhku homme kell 20. Annab meenutada, millal eestlaste osalusel peetud korvpallimäng viimati täismaja tõi, aga nüüd ju võiks. Sest on põhjust. Parimal juhul on EM-finaalturniir ainult kolme mängu ja kahe võidu kaugusel!

Eesti koondise noorim põhitegija Rain Veideman – kel kahe aasta eest U20 sarjast eesmärgi täitmise kogemus olemas – ei tunneta, et play-off tooks kaasa suurema ärevuse ja käsi hakkaks värisema. Vastupidi. "Mida finaali poole, seda kihvtim on minu jaoks. Loodan suurhalli täismaja! Usun, et võitmise oskus on meil olemas. Eelmisel aastal mehed näitasid, et oskavad võita."

Samas võtmes kõneles ka konkurendi esindaja ehk Valgevene abitreener Martin Müürsepp. "Tahaksin kogeda Saku suurhalli täissaali, raskeid olukordi. Kui mõni pöidlahoidja paneb selga Valgevene särgi, ärge siis talle liiga tehke!" palus Müürsepp Eesti fänne. "Tänu sellele, et mina olen Valgevene koondise juures, võib-olla tulebki täissaal. Mulle pole võõras, kui rahvas vastu on. Seda on olnud nii korvpallis kui ka korvpalliväliselt."