Foto: Mati Hiis
Spordivaria
28. august 2013, 07:00
Juunioride EMi võitja Peeter Olesk on võimeline täismeeste seas tegusid tegema

"Laskmine on julgete inimeste ala!" (11)

Noor laskja Peeter Olesk harjutab suveperioodil tavaliselt üksi ja erand pole ka üks augustikuu hommik, kui ta Tondil Audentese kitsukeses ja madalas lasketiirus treeningut lõpetab. "Ega ta ideaalne variant ole, sest laskmises on kaaslaste nõuanded ja diskussioon väga olulised," tunnistab ta.

Kindlat treeningurühma augusti alguses standardpüstoli harjutuses Euroopa juunioride parimaks kroonitud Oleskil polegi. Kui kätte jõuab september, tulevad Tondi lasketiiru Audentese õpilased, moodsa viievõistlusega tegelejad ja vanemad tallinlased, kes lasevad enda lõbuks.

Siiski on Olesk koostöös treener Ranno Krustaga tõusnud nii heale tasemele, et standardpüstoliharjutuses sai ta 60 lasuga tulemuseks 569 silma, mis jääb juunioride maailmarekordile alla vaid viie võrra. Võistelnuks ta täiskasvanute seas, saanuks hinnatava kaheksanda koha.

Uuest hooajast liigubki Olesk meesteklassi. Varem polnud see lihtsalt otstarbekas, sest juunioride hulgas oli võimalik ka reaalselt midagi võita ja tiitlivõistlustel oleks ajakava liiga tihedaks läinud.

"Usun küll, et saan täiskasvanute klassis hakkama, tuleb väljakutse vastu võtta," loodab ta ja lisab, et tahab karjääri jooksul olümpiamängudele pääseda. Kindlasti hakkab ta osalema MK-etappidel, aga kui tihti, pole veel selge.

Mida kiiremini, seda parem

"Juuniorina oli vaja lasta paljusid erinevaid alasid, ei oska ennustada, millisel neist ma kõige edukamaks saan. Meeldivad eelkõige kiired harjutused," ütleb ta. Üks on kindel: Olesk on valinud käepärase püstoli, mitte suure püssi ega jahipüssi.

EMil näitas Olesk mitmekülgsust, sest võitis lisaks standardpüstoli kullale ka pronksi 25 m kiirlaskmises, mis on erinevalt standardpüstolist ka olümpiakavas. Ja paugutada tuleb seal tõepoolest väledalt – keskmiselt üks lask sekundis.

Nagu paljud teised militaarse algupäraga spordialade tegijad, on ka Olesk kaitseväe ridades ja tema amet on instruktor. Nagu nimigi viitab, tuleb Peetril tegeleda teiste juhendamisega, aga koormus pole suur ja sportimiseks on vaba voli. "Kõige tähtsam on ikkagi esindada kaitseväge spordivõistlustel."

Suuri alternatiive ta kaitseväes olemisele ei näe. "Põhimõtteliselt saaks ka klubides harjutada, aga seal on ressursid piiratud, kaitseväes on tingimused palju paremad," arvab Olesk.

Olesk nõustub, et laskmine on ennekõike julgete inimeste ala. "Algajatel, olgu nad siis lapsed või suured, tekitab püstol tihti hirmu. Nad panevad silmad kinni ja tõmbavad ennast laskmise ajal järsult taha. Ka mul on olnud juhtumeid, kus püstol on läinud automaadile ja terve valang on korraga välja tulnud," räägib ta ala ohtlikkusest.

Õnneks on sellised olukorrad juhtunud ainult treeningutel ja keegi viga pole saanud. "Minu püssidel on väiksed kaliibrid, neid jõuan veel taltsutada."

Tasuks enesekindlus

Kas laskmisega tegelemine annab ka tavaelus, näiteks tänaval kõndides julgust juurde? "Otseselt julgust mitte, aga enesekindlam olen küll. Lisaks aitab laskmine parandada keskendumisvõimet. Ka muud spordialad nõuavad keskendumist, aga laskmine ehk rohkem."

Põlvast pärit Olesk on laskmisega tegelenud üheksa aastat ja pisiku sai ta jahimehest isalt. "Praegu pole aega olnud, aga võimalusel lähen jahimeeste kursustele ja tahan load kindlasti ära teha," plaanib ta isa jälgedes käia.

Sportlaskmisesse tõmbas Oleskit vend Taivo, kes oli Eesti tasemel arvestatav tegija, võites noorte hulgas mitu medalit. "Panime sõpradega Põlva tiiru aja kinni ja nii ta läks. Lapsena tegin kergejõustikku ka, aga see oli niisama lollitamine," meenutab ta.

Nüüdki satub Peeter suviti tihti Lõuna-Eestisse vanematekoju, kus ta saab akusid laadida maja ehitades ja kohalikus tiirus lastes. Akusid laeb ta ka teisel moel, nimelt meeldib talle tegeleda pisielektroonikaga ja kõrgharidust omandab Tallinna tehnikakõrgkoolis elektriinseneriks õppides.

Tavaelus iseloomustab Peeter ennast kui rahulikku ja tagasihoidlikku inimest. "Tuttavaid on mul palju, aga tihedam suhtlusring on väike." Ka pole ta eriline sotsiaalmeedia fänn – Facebooki konto on tehtud ainult kooli pärast, muidu käib ta seal haruharva.

Peeter Olesk

Sündinud: 22. aprill 1993 Põlvas.

Treener: Ranno Krusta.

Paremaid tulemusi: juunioride EMi kuld 25 m standardpüstoli harjutuses (2013), juunioride EMi pronks 25 m kiirlaskmises (2013), 6kordne Eesti täiskasvanute meister.