Spordiblogi
12. august 2013, 14:36

KOMMENTAAR | Vehklejad teevad parimate valimisel puhta töö! (5)

 

Imelise vehklemisnädala järel on seis selline, et kui ülejäänud sportlased just kibekähku mustkunstnike kombel mütsist küülikuid välja sikutama ei hakka, rändavad spordiaasta pidulikul lõpugalal kõik (!) Kristjanid epeerahvale.

Kas liialdan? No hakkame koos arutama. Eesti on tänavu võitnud küll 94 tiitlivõistluste medalit, kuid suurtel aladel on saak kasinaks jäänud. Ja vähemalt hetkeseisuga varjutavad vehklejad kõik ülejäänud.

Parim naine - Julia Beljajeva. Praegu pole kellelgi 21aastase superüllataja MM-tiitli kõrvale midagi võrdväärset seada. Millega vehklemisneidu üldse üle trumbata? Wimbledoni veerandfinaali kohast jääb tennisist Kaia Kanepil ilmselgelt väheks. Edu US Openil - no räägime siinkohal vast vähemalt finaalikohast - võiks tekitada mõnusa intriigi.

Parim mees - Nikolai Novosjolov. Esialgu seisab kahekordne maailmameister mitu pead teistest kõrgemal. Kettaheitja Gerd Kanteri hooaja tähtsaim võistlus on kohe-kohe algamas, kuid Novosjolovist mööda trügida pole lihtne. Kui Moskvast kulda ei tule, jääb argumente väheks. Ja realistlikult hinnates tundub kuld olevat Kanteri käeulatusest veidi liiga kaugel. Vaevalt, et Robert Harting ja Piotr Malachowski mõlemad end üllatada lasevad. Maksimaalne latt on ette seatud ka teistele üritajatele, kel MM veel ees - Heiki Nabile, Martin Padarile, Deniss Karpakile jt.

Parim võistkond - epeenaiskond. MMil esinelikusse ei jõutud, ent EMil torkasid Irina Embrich, Erika Kirpu, Kristina Kuusk
ja Beljajeva kõik vastased läbi. Just selles kategoorias tunduvad vehklejad olevat kõige haavatavamad. Eelkõige võiks neist mööduda tänavu korduvalt MK-sarjas poodiumile sõudnud neljapaat, aga selleks on MMil vaja kindlasti jõuda esikolmikusse. Teoreetiline võimalus vehklejate hegemoonia purustamiseks on ka korvpallikoondisel. Tuleks murda EM-fi naalturniirile, mis hetkel tundub kahjuks siiski väga vähetõenäoline.

Parim treener - Kotova või Tšikinjov. Ainuke tiitel, mida ei oskagi esimese hooga paika panna. Kahtlemata tõi Rootsist naasnud Igor Tšikinjov Novosjolovile uue hingamise, samas Natalja Kotova töö Beljajevaga on olnud järjepidevam ja pikaajalisem. Võib-olla annaks seetõttu väikese eelise ikkagi superüllatuse valmistanud tandemile Kotova-Beljajeva.
Kellegi kolmanda kandidatuuri väljatoomine nõuab juba head fantaasiat. Edu puhul tuleks kõne alla muidugi sõudetreener Matti Killing, aga mis laskmata karu nahast ikka jagada. Veidi mõtteainet pakub ka võrkpalli meesjuunioride käekäik. Teatavasti tüüris Urmas Tali koondise MM-fi naalturniirile ja see on kahtlemata ajalooline saavutus. Näis, kuidas noormeestel Türgis läheb. Loos lubab igatahes unistada koguni kohast veerandfinaalis.

Parim noor - jälle Beljajeva. Kui imet ei juhtu, saab emotsionaalne piiga tänavu kaks või koguni kolm auhinda. Tublisid
noorsportlasi on teisigi, kuid triumf täiskasvanute maailmas on neist veel kaugel.