Blogid
21. detsember 2012, 21:37

Head lõppu ja uut algust! (6)

Noh, maailma lõpp jäi jälle tulemata! Eks mõne aja pärast antakse teada uus kuupäev, siis teab uuesti tuletikke varuma hakata. Seniks aga keskendugem perele ja Jõulurahule ja lõpetagem vingumine! Nagu presidentki meid üles kutsus. Ju see näljaste irisemine segab nende jõulurahu ja hakkab, ausalt öelda, täiega närvidele käima.

"Kaua sa kannatad kurbade naeru, võta need võtmed ja viruta kaevu..." Või vähemalt siirdu Soome ehitajaks või Iirimaale kalkuneid kitkuma. Kui veel paar aastat tagasi nahutati kõiki ekspatrioote ja välismaal töötajaid, siis nüüd peetakse hoopis neid kohtlasteks, kes ikka veel Eestis töötavad. Kõik targad rotid põgenevad uppuvalt laevalt. Kurb aga tõsi.

Täpselt nii nagu 90ndate alguses toimis suur osa ettevõtjaid, kelle eesmärgiks oli üleöö rikkaks saada, mõtlemata oma firmade jätkusuutlikusele ja ametialasele eetikale (tapeedikliistri vahvlid, anyone?), toimib nüüd Eesti valitsus. "Peale meid tulgu või veeuputus", on nende deviis. Ainult et... Kui kõik Eesti külad on välja suretatud ja kõik maksumaksjad välismaale emigreerunud, siis pole neil endil kellegi tulumaksudest elada. Aga noh, ehk on selleks ajaks kõik Eesti ettevõtted venelastele, hiinlastele, rootslastele maha müüdud piisavalt hea summa eest, mis garanteeriks muretu pensionipõlve mõnel mõnusal troopilisel saarel, kus varbad liivas, ananassi kokteili limpsida. Eestlaste südikus ja kangekaelsus on legendaarne. Nii on igati loogiline, et see, millega ei saanud hakkama ei Hitler ega Stalin, viidi lõpuks täide eestlaste endi poolt. Ja selle pärast peaks meil hea meel olema. "Kes tegi? Ise tegi!" nagu ütles onu Remus.

Jõulude ajal ja aasta lõpus on ikka tavaks eelnevale mõelda ja eksistentsialistlikult elu mõtte üle arutleda. Mind näiteks pani kana sitta rookides filosofeerima kasvõi sihuke pisisasi, et kui kristlased usuvad paradiisi, siis miks tiirutab Rooma paavst kuulikindlas autos? Või see, et kui nii ristiusklaste, musulmannide ja hindude deviis on "kohtle teist nii, nagu tahad, et sind koheldakse", siis miks laseme end välistest ja rituaalsetest erinevustest häirida? On keegi kuulnud ütlusest "Jaga ja valitse``??? Kui üks usu-sekt arvab, et jumalale meelepäraseks olemiseks on oluline näiteks naiste näolapi kinni katmine, teine sekt arvab, et hoopis olulisem on kõik on oma patud üles tunnistada ja iga neljapäev kala süüa, ja kolmas arvab, et kõige tähtsam on siiski kogu oma maine vara kirikule annetada, siis kas ei tekiks igas loogiliselt mõtlevas isikus küsimus, et ..... aga mis saaks siis, kui me kõik üksteist respekteeriks ja näeks läbi kunstlikult tekitatud barjääridest??? Siis tegelikult ei oleks meil vaja ei kirikut ega valitsust!!!

Saan nüüd kindalsti ema käest taas noomida, et miks ma vaevan end suurte ideedega ja Eesti rahvast mässule kihutan, aga see on geenide viga. Ebaõiglust pole meie peres kunagi sallitud ja ajakirjanikust vanaisa veetis selle eest omal ajal tasuta puhkuse Saksa vangilaagris. Ja kui sealt eluga tagasi sai, tahtis Stalin teda sellise ebainimliku saavutuse eest Siberisse kuurorti suunata.

Elu mõte ja asja idu tundub olevat selles, et elagem igaüks oma elu nii, kuidas paremaks arvame. Oma perekonna eest vastutamine ja ülalpidamine on prioriteet number üks. Patriootsus on arhailine nähtus. Miks peaksime hoolima riigist, kes meist ei hooli?

Ilusaid piparkoogihõngulisi Jõulupühi ja kirgastumist uuel aastal kõigile.