Pildil maadlemas Heiki Nabi ja Erik ApsFoto: PEETER LANGOVITS
Maadlus
9. september 2013, 16:58

Maadlus päästetud! Nabi: "Väga tore!" (3)

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) langetas nädalavahetusel Buenos Aireses tähtsaid otsuseid, mis eestlasi rõõmustasid. Vähemalt aastani 2024 on maadluse koht olümpiaprogrammis kindel, 2020. aasta mängude korraldusõiguse pälvis Tokyo.

Teatavasti ähvardas Eesti kultusala olümpialt väljaheitmine. Eilsel hääletusel eelistati 1896. aastast olümpiakavas olnud maadlust siiski kindlalt pesapallile ja squashile, 95 häälest teenis maadlus 49. „Väga tore, et nii läks!" rõõmustas Londoni olümpial hõbemedali võitnud maadleja Heiki Nabi, kui Õhtulehelt oodatud rõõmu-uudist kuulis.

„Kui väljalangemise oht tekkis, hakkasid suured riigid väga tõsiselt maadluse eest võitlema ja programmi jäämise nimel tehti kõvasti tööd. Olümpiakavasse jäämine on alale ääretult oluline, kui me järsku seal enam poleks, oleks ala suuresti surnud. Eriti kahju oleks noortest, kes aastaid olümpia nimel tööd teinud ja järsku jäänuks võimalusest ilma."

Juba enne Buenos Aireses peetavat ROKi istungjärku räägiti, et maadlus jääb siiski kavasse. Nabi usk kasvas, kui päev varem valiti 2020. aasta mängude korraldajaks Tokyo.

„Siis arvasin, et maadlus peaks alles jääma. Jaapanlased võitsid eelmisel olümpial eri maadlusaladelt minu teada kokku neli kulda," sõnas Nabi, kes teab, et loorberitele lesima jääda ei saa.

„Kindlasti tuleb tööd edasi teha, et meie suurte traditsioonidega ala veelgi populaarsemaks ja vaatajatele mõistetavamaks muuta."

Tokyo seljavõit

2020. aasta olümpialinna valimise avaringis teenis Tokyo 42 häält, Istanbul ja Madrid said võrdselt 26, lisavoorus edestas Türgi pealinn rivaali 49:45. Teises voorus võttis Tokyo Istanbuli üle seljavõidu 60:36. Jaapani pealinnas on suvemängud korra varemgi toimunud – aastal 1964.

„Väga äge, nendest kolmest kindlasti kõige mõistlikum," kommenteeris valikut 26aastane sõudja Kaspar Taimsoos, kes tahab kaks olümpiatsüklit veel kaasa teha. „Hiljuti Koreas toimunud MMi järel mõtlesime korraks, et läheks sõidaks edasi Tokyosse. Aga siis leidsime, et pole vaja, nagunii saame seal ära käia, sest see valitakse olümpialinnaks!"

Tokyo-meelt oli ka suvel üllatuslikult epeevehkluses maailmameistriks kroonitud 21aastane Julia Beljajeva: „Neist kolmest eelistasin Tokyot. Ise pole ma Jaapanis käinud, kuid tean, et Aasia inimesed teevad tööd põhjalikult ja suudavad üritusi hästi organiseerida."

Süüria faktor

Hispaania tennisist Rafael Nadal, kelle arvamust küsiti vahetult pärast seda, kui ta US Openil oli poolfinaalis kindlalt üle mänginud Richard Gasquet, oli mõistagi pettunud.

„See on meile valus. Olen pettunud, sest tundus, et oleme heal positsioonil. Kogu riik oli olümpialiikumisse haaratud," rääkis Nadal. „Kui kuulsin, mis juhtus, olin üllatunud, eriti üllatas, et langesime konkurentsist juba avaringis."

Muide, Tokyo võidu märksõnade ritta, kuhu kuuluvad „raha", „stabiilsus", „turvalisus", tuleb lisada ka „Süüria". Nimelt avaldas ROKi liikmest Monaco prints Albert II, et Süüria kriis mõjutas valikuid ning raskendas Türgi kasuks hääletamist.