Budapesti linnapildis annavad tooni Ikarused. Foto: Ott Järvela
Spordiblogi
10. september 2013, 14:40

Vutikoondise päevik: Budapestis maksavad forint, Ikarus ja VHS (5)

Täna õhtul Ungari – Eesti MM-valikmängu võõrustav Ferenc Puskase staadion (endise nimega Nepstadion) on väga kuulus paik, mis näinud hiilgeaegu ja olnud tunnistajaks suurele kurjusele. 

Just Nepstadionil purustas Ungari jalgpallimeeskond 1954. aasta 23. mail 7:1 Inglismaa, keda oldi pool aastat varem Londonis 6:3 nüpeldatud. Tegu on Inglismaa rahvusmeeskonna läbi aegade suurima kaotusega, millel oli aga väga suur kasutegur.

Just tänu legendaarse Ferenc Puskase juhitud (teised tuntumad tähed olid Sandor Kocsis ja Nandor Hidegkuti) Ungari käest saadud saunade tulemusel jõudis inglastele kohale, et taktikaliselt ollakse mandri-Euroopast lootusetult maha jäänud. 

Uuendustesse hakati suhtuma vastuvõtlikumalt ja tegeleti innovatsiooniga, mis tipnes 1966. aastal kodusel MMil võidetud tiitliga, mille väärtus tõuseb Inglismaa meeskonna iga põrumisega.

Maagiliste Madjarite hüüdnime kandnud Ungari 50ndate rahvusmeeskonna jäetud tääk rõhub kõiki järelkäijaid – ükski Ungari koondis ei pääse võrdlusest hiilgeaegadega, milleni paraku enam (kunagi) ei küündita. 

Eile õhtul Ferenc Puskase staadionil (mahutavus 55 000, aga ülemine korrus suletud, mistõttu tänaseks matšiks müügis 30 000 piletit, millest leiab aga korraldajate ennustuse kohaselt omaniku vaid kolmandik) Eesti koondise trenni vaadates hakkas silma praegusest peatribüünist risti üle väljaku paiknev betoonmonstrum.

Monstrum mitte kogult, aga vormilt. Tegu oli lihtsalt erakordselt koleda ehitisega. Mitte ajahambast puretud, vaid järatud, poolenisti seeditud ja siis välja oksendatud putka. Uurisin, millega tegu. Selgus, et just seal istusid ja jälgisid staadionil toimunut 1956-1988 Ungarit kommunistliku partei peasekretäri (sisuliselt riigijuhi) ametis olnud Janos Kadar ja teised tippkommunistid.

Küsimusele, miks see putka alles on, ungarlastelt vastust saada ei õnnestunud. Äkki hoiatuseks?

***

Budapesti linnapildist rääkides ei saa üle ega ümber Ikarustest. Neid on siin rohkesti, nii siniseid busse kui ka punaseid trolle. Välimuselt aga, ausaks jäädeks, kohati päris väsinud. 

Kui lisada juurde VHS-kassette müüvad kioskid, forint ehk Ungari oma valuuta ja taskusõbralikud hinnad nii poes kui ka puhvetis, tekib eestlases paratamatult tunne, nagu oleks ajas veidi tagasi rännatud.

***

Ungari üldsuse ootused tänase õhtu osas on madalad. „Eestist? Teil on homme head šansid," märkis Doonau kaldal asuvas puhvetis töötav kelner eile õhtul. „Sest Ungari mängis reedel Rumeenia vastu halvasti?" pärisin vastu. „VÄGA halvasti!" kõlas hinnang Bukarestis saadud 0:3 kaotusele.

Olgu täpsustatud, et tegelikult ei kasutanud kelner terminit „halvasti", vaid üht vängemat määrsõna. 

*** 


Eesti jalgpallikoondis toetajaid on Eesti Jalgpalli Liidu teatel täna staadionil vähemalt 230. Mitte kõige atraktiivsemat vastast arvestades igati sümpaatne arv. 

Ott Järvela. Budapest