Pisarates Baruto saab lillekimbua pressikonverentsil, kus ta teatas oma sumokarjääri lõppemisest. Foto: AFP/Scanpix
Sport | Muud alad
11. september 2013, 08:41

POMMUUDIS: Baruto lõpetas karjääri! (27)

Eesti seni ainus profisumomaadleja Kaido Höövelson teatas kolmapäeval ootamatult, et lõpetab vigastuse tõttu karjääri.

"Selle kirjaga ma teatan, et lõpetan oma sportlaskarjääri. Minu ja Jaapani Sumoföderatsiooni selleteemaline pressikonverents algas Tokyos 11. septembril kell 8.30 Eesti aja järgi," kirjutas Höövelson ehk sumomaadlejanimega Baruto meediale saadetud teates. "Põlvevigastus osutus tõsisemaks, kui arvasin, ja täisjõuga enam maadelda ei saa. Poole jõuga ma ei oska."

"Mu sumokarjäär on olnud ebatavaline ja lõppkokkuvõttes väga edukas. Rohkem kui tiitleid ja auhindu hindan inimesi, kellega sport mind kokku viis ja neid on palju. Armastan ka Jaapanit ja Jaapani kultuuri, mis mind inimesena arendas ja pakkus võimalusi ennast ja maailma paremini tundma õppida."

"Seal kaugel maal tundsin aga kogu aeg Eesti tuge. Meeldiv oli tavaliste inimeste, aga ka ajakirjanduse väga professionaalne ja lugupidav tähelepanu mu tegevuse vastu. See oli kokkuvõttes ehk suurim motivaator, sest Jaapanis tegin tööd, aga mu kodu on Eestis ja mida eesti inimesed arvavad, on sportlasele väga tähtis."

"Olen väga õnnelik, kui suutsin Jaapanit ja sumot Eestile lähemale tuua ja vastupidi. Seda tegevust kavatsen ka jätkata, aastate jooksul on kujunenud välja palju kontakte, kes suudaksid meie ühiseid huvisid edendada."

"Mis saab edasi? Tulen Eestisse pärast 20.septembrit ja kui on huvi, siis selgitan lähemat tänase otsuse tagamaid. Jaapanis tuleb aga lähiajal veel korduvalt käia, sest sportlaskarjääri lõpetamine seal on seotud paljude tseremooniatega. Kui need lõpevad, siis jään koju ja hakkan elama Eesti elu."

Kirja allkirjastas tugev spordimees nõnda: "Veel Baruto, Eestis varsti ainult Kaido Höövelson."