Kaido Höövelson alias Baruto vasakulFoto: ARNO SAAR
Sport | Muud alad
13. september 2013, 07:00

Baruto loobus vahetult enne sumo kõrgaega? (3)

Kolmapäeval karjääri lõpetamisest teatanud 28aastane Eesti sumomaadleja Kaido Höövelson alias Baruto langetas raske otsuse ajal, kui sumo on Jaapanis kindlal tõusuteel, kirjutab ingliskeelne Jaapani meedia.

Ajalehe Japan Times sumospetsialist Mark Buckton märgib, et juba paar aastat pole sumo kimbutanud ükski ebameeldiv skandaal, mis saatsid Jaapani kuninglikku spordiala vahemikus 2007-2011.

Noormaadleja Tokitaizani surm treeningul (2007), yokozuna Asashoryu vigastuse teesklemine (2007), kolme Venemaalt tulnud maadleja eluaegne võistluskeeld kanepi suitsetamise eest (2008), mitmete tippmaadlejate tegelemine hasartmängudega (2010) ja paljastus, et meelega kaotamine on tippsumos tavaline, (2011) viisid sumo kuristiku äärele. Käisid jutud, et Jaapani Sumoliit saadetakse laiali, mis tähendanuks sisuliselt spordiala surma. «Sumo kirstukaanes oli piisavalt palju naelu, et seda igavesti suletuna hoida,» kirjeldab Buckton sumo seisu 2011. aastal.

Praegu on aga olukord sootuks parem, sest piletimüük on märgatavalt tõusnud, mis on otseselt seotud Jaapani maadlejate, eriti 27aastase Kisenosato paranenud esitustega. «Tippudest näitab vaid Hakuho suuremat stabiilsust,» rõhutab Buckton ja resümeerib, et üle pika aja näib sumo tulevik helge.