Erinevalt paljudest varasematest aastatest nägid konkurendid Tanel Leoki selga hoopis vähem.Foto: FIM Motocross
Auto-Moto uudised
13. september 2013, 07:00

Tanel Leok kesistest tulemustest: sõitjana arenen iga aasta edasi, aga edu ei tule lihtsalt (5)

Kuigi 2013. aastal sai Eesti parim motokrossisõitja Tanel Leok MX1 klassis alles 14. koha ja pidi juuni alguses rangluumurru tõttu kaks etappi vahele jätma, pole mehe motivatsioon kadunud. 28aastane eestlane lubab motokrossi kuninglikus sarjas jätkata ka tuleval hooajal.

Oma osa oli Leoki MX1 karjääri viletsaimas tulemuses ka juuni lõpus toimunud meeskonnavahetuses, kui eestlase senine tööandja Route77 Energy Honda loobus majanduslikel põhjustel MM-sarjas osalemast. Leok jätkas TMi tiimis, kuid korraliku hoo sai ta üles alles augustis, kui oli Tšehhi etapi kokkuvõttes kümnes ja Suur-britannias üheksas.

«Kokkuvõttes polnud jah kõige parem aasta. Vigastus hakkas lõpu poole taas tunda andma, kusjuures sõitmine polnudki kõige hullem, aga öösel oli magada väga raske,» rääkis ta.

«Kuskil esikümne piiri peal oleks see aasta maksimum olnud, ülespoole olnuks juba keeruline saada,» arvas Leok oma võimalustest ilma ebaõnneta.

Leoki sõnul plaanib ta kindlasti MX1 sarjas jätkata, aga meeskondadega veel läbirääkimised käivad. Mida teha, et järgmised hooajad sujuksid paremini? «Seda on raske öelda, sest tehnikast, tervisest ja paljudest muudest asjaoludest sõltub tohutult. Sõitjana arenen iga aasta edasi, aga edu ei tule nii lihtsalt. Kindlasti on sprintereid, kes treenivad lõpmatuseni, aga lõpuks Usain Bolt ikka võidab.»

Muude sarjade peale ei mõtle

Kui Taneli onupoeg Aigar Leok vahetas motokrossi enduuro vastu, siis Tanel seda ei plaani. «Nii kaua kui on lepinguid, plaanin ikka samamoodi jätkata. Motokross on ikkagi populaarsem. Enduuro on rahulikum, pole nii palju pinget. Kui olen vanem, siis võib seda muidugi kaaluda,» ütles ta.

Lisaks MX1 sarjale võttis Leok pool hooaega osa ka Briti meistrivõistlustest, aga tiimivahetuse järel ta seal enam ei sõitnud. 2014. aastal vahetub

Suurbritannia Belgia vastu. «Kuna elan Belgias, siis siinsetel võistlustel on mul parem käia, Inglismaale oli hoopis kulukam sõita,» põhjendas ta otsust.

Leoki võistluskalender pole siiski veel päris läbi, sest 28.-29. septembril sõidab ta Saksamaal koos Gert Krestinovi ja Erki Kahroga Rahvuste krossil, kus eelmisel aastal saadi seitsmes koht. «Tahaks ikka Eesti tiimi kümne sekka aidata, aga see läheb keerulisemaks kui aasta tagasi,» ei tahtnud Leok lubadusi anda.

Eesti motokrossitiimi raske hooaeg

Esimest aastat tegutsenud Eesti motokrossitiimi Estonian Express Racing hooaeg jäi katki juba juulis, sest meeskonna ainus sõitja Priit Rätsep (MX2) sai kuu keskel vigastada.

Tanel Leok, kes on tiimi üks loojatest, usub, et järgmisel aastal ollakse taas platsis. «Seekord läks tõesti halvasti, püüame edasi. Palju oleneb sponsoritest, aga eks see on ka minu jaoks rohkem kulu.»

Samas on Leoki jaoks oluline, et ta saaks Eesti krossimehi välismaale võistlema aidata. «Meie turg on nii väike, et võistlejatel on kuskile tiimi saamiseks palju raha vaja. Eestis pole ka tootjatel mõtet eriti reklaami teha, kuna siin müüakse aastas 3-4 tsiklit, aga näiteks Prantsusmaal tuhat.»

Tanel Leoki hooaeg

MX1 sarjas 14. koht 232 punktiga

Parimad tulemused: 8. koht, Hollandi etapp; 9. koht, Suurbritannia etapp; 10. koht, Tšehhi etapp; 2012. aastal 8. koht 381 punktiga

Parim saavutus: 2006. aastal 5. koht