Teisipäeval Galatasaray võrku kolm väravat löönud Cristiano Ronaldol on Meistrite liiga alagrupiturniiril valitseva lahja konkurentsi tõttu kõrge resultatiivsuse näitamine lihtsam kui näiteks 10 aasta eest Euroopa tippründajate sekka kuulunud Ruud van Nistelrooy'l, Ronaldol ja Filippo Inzaghil.Foto: TURKPIX
Spordiblogi
18. september 2013, 17:54

Väiksemate jalgpalliriikide meisterklubide alagrupiturniirile lubamine on ideeliselt tore, aga tapab põnevuse.

Ott Järvela | KOMMENTAAR: Meistrite rohkus devalveerib Meistrite liigat (4)

Meistrite liiga alagrupiturniiri avapäeva kaheksas mängus löödi kokku 30 väravat ehk 3,75 mängu kohta. Arv on enneolematult suur. Eelmisel kümnel hooajal löödi alagruppide A-D avavooru mängudes kokku keskmiselt 18,7 väravat, kusjuures mitte kordagi üle 22.

Ons teisipäevane 30 kolli anomaalia? Võimalik. Tõenäoliselt siiski tendents, mis on otsene tagajärg Michel Platini valimisele Euroopa Jalgpalliliidu presidendiks 2007. aastal. Prantslane sai ametisse eelkõige väiksemate riikide (sh Eesti) toel ning vastutasuks on viimastele avanenud mitu varem suletud olnud ust.

Üks neist on Meistrite liiga alagrupiturniir, kus alates hooajast 2009-10 mängivad vähemalt 18 riigi meistrid. Varem kuulusid praegu Euroopa edetabeli teise ja kolmanda kümne meistritele minevad kohad pigem esikümne tagumise otsa pronksmedalite võitjatele.

Tulemused tõestavad, et viimatimainitutega oli Meistrite liiga põnevam. Enne Platini reformi juhtus Meistrite liiga 17 hooaja jooksul ainult kaheksa korda, et alagrupiturniirile jõudnud klubi kaotas seal kõik kuus kohtumist. Uue süsteemi järgi mängitud nelja hooajaga on nulliklubi saanud juba seitse uut liiget ning usutavasti lisandub keegi – näiteks Viini Austria või Plzeni Viktoria – ka tänavu.

Väravad on jalgpallimängu kvintessents, aga teisipäevane näide lausvohamisest annab märku, et midagi on korrast ära. Pilk skooridele – 1:6, 4:2, 4:1, kaks korda 3:0 – seletab kõik: väravaid lüüakse palju, sest duellid on ebavõrdsed.

Meisterklubide suurem esindatus Meistrite liigas ja väikeriikide tšempionidele suurema võimaluse andmine on põhimõtteliselt õige, aga paraku puudub idee subjektidel võimekus täita too üllas mõte sportlikult põneva sisuga. Tulemuseks lahja alagrupiturniir.

Õnneks tekib paar surmagruppi (tänavu eelkõige F, aga ka H) vaatamata lahjenenud supile. Enne play-off'i tasubki nautida ennekõike neid ja mitte lürpida vesist leent. Gurmaanid otsivad elamust aga hoopis Euroopa liiga alagrupiturniirilt.

Meistrite liiga teisipäevased tulemused:

A-alagrupp: Manchester United - Levekuseni Bayer 4:2, Real Sociedad - Donetski Šahtar 0:2.

B-alagrupp: Galatasaray - Madridi Real 1:6, FC Kopenhagen - Torino Juventus 1:1.

C-alagrupp: Lissaboni Benfica - Brüsseli Anderlecht 2:0, Piraeuse Olympiacos - Pariis Saint-Germain 1:4.

D-alagrupp: Müncheni Bayern - Moskva CSKA 3:0, Plzeni Viktoria - Manchester City 0:3.