Kroonika peatoimetaja Krista LensinFoto: Teet Malsroos
Meedia
21. september 2013, 15:38

Kroonika peatoimetaja Krista Lensin käis kaotatud kohtuprotsesside pärast ülemuste juures "vaibal" (44)

Ajakiri Kroonika on kohtus kaotajaks jäänud juba teise artikli pärast, kui lugude kangelased, tuntud avaliku elu tegelased, nõudsid kohtult õigust nende lastele tekitatava kahju pärast. Avaliku elu tegelased ei pääse oma rollist ei heas ega halvas, arvas Kroonikat välja andva AS Ajakirjade Kirjastuse juht Mart Luik, kuid tema sõnul on ajakirja peatoimetaja Krista Lensiniga toimunud väga tõsised jutuajamised.

Neljapäeval teatas Erika Salumäe sotsiaalmeedia kaudu, et ajakirja Kroonika üle sai saavutatud kohtuvõit. „Võitsime 1,5 aastat kestnud kohtuprotsessi laimuartikli avaldanud Kroonikaga," postitas Salumäe oma Facebooki lehele.

Kahekordset olümpiavõitjat ja maailmameistrit trekisõidus Erika Salumäed ning endist teleajakirjanikku Ene Veiksaart ärritas Kroonika eelmise aasta aprillis avaldatud artikkel, milles väideti, et Veiksaar ohverdas Hispaanias elamise nimel suhted oma lastega. Samas artiklis spekuleeriti Hispaanias elavate ja töötavate Salumäe ja Veiksaare sõprussuhete läheduse üle.

Pahandatud naised otsustasid kollasele meediale päitsed pähe tõmmata ning kaevata Kroonika kohtusse. "Mitte enam just enda pärast, aga ka teiste Eesti inimeste ja perekondade pärast," põhjendas Salumäe kohtu poole pöördumist oma Facebooki kontol poolteist aastat tagasi. "Ükskord peab need piirid ette panema ka kollasele ajakirjandusele. Eesti on nii väike riik, et ei ole vaja ennast võrrelda teiste riikide ajakirjandusega. Hoidkem oma rahvast."

Hispaaniasse otsustas endine tippjalgrattur sõita koos tütrega 2010. aastal, mil arst talle pärast seljaoperatsiooni Vahemere kliimat soovitas.

Kuulsused nõudsid laste pärast ennetavat kahjuhüvitist

Vaid kolm päeva pärast võlaõigusseaduse muudatuse jõustumist 2010. aasta 31. detsembril, mis võimaldas kohtutel mõista välja ennetavat kahjuhüvitist, andis telesaatest „Eesti otsib superstaari" kuulsaks saanud laulja Birgit Varjun Kroonika kohtusse, kirjutas Eesti Ekspress eelmise aasta 26. aprillil. Kroonika kaaneloos räägiti Varjuni ja tema lapse isa vahelisest tülist. Kuigi lauljatar artikli avaldamise keelas, avaldas ajakiri selle ikkagi.

Varjuni ja Kroonika kohtusaaga jõudis lõpule tänavu juunis Riigikohtus, mis jättis jõusse alamate kohtuastmete otsuse mõista Kroonikalt välja Birgit Varjuni kasuks viis protsenti 2011. aasta jaanuari müügitulust ehk 5000 eurot.

Kuigi rahaline karistus oli määratud eesmärgiga, et Kroonika ei avaldaks uusi negatiivseid üleelamisi põhjustavaid artikleid, ilmus Kroonikas 2012. aastal uus lugu „Ene Veiksaar jättis oma lapsed, et luua ühine tulevik Erika Salumäega". Salumäe tunnistas Eesti Ekspressile, et otsustas artikli pärast kohtu poole pöörduda, kui ta tütar oli kurtnud, et ei soovi enam Eestisse koolivaheaega veetma tulla.

Kas Kroonika jätkab nüüdki kohtusaagaga?

Harju maakohtus peetud protsess oli konfidentsiaalne. Ene Veiksaar kohtuvõitu Õhtulehele kommenteerida ei soovinud. Erika Salumäe ja Kroonika peatoimetaja Krista Lensiniga ei õnnestunud reedel ühendust saada, sest mõlema mobiiltelefonid olid välja lülitatud.

Kroonika uut kaotust kohtus nõustus kommenteerima AS Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik. „Jah, tuleb tunnistada, et nad (Salumäe ja Veiksaar – K. A.) esimeses astmes võitsid Kroonikat," rääkis Luik reedel Õhtulehele.

Kas Kroonika peab Salumäele ja Veiksaarele samuti kahjuhüvitist maksma nagu Birgit Varjunile? „Kaebamise alus on suhteliselt samadel põhimõtetel üles ehitatud kui Birgit Varjuni loos ja ta on kinniseks kuulutatud, nii et ma ei saa kahjuks väga kommenteerida neid asju," vastas Luik.

Mart Luik ei osanud veel ka öelda, kas Harju maakohtu otsus edasi kaevatakse või mitte: „Birgit Varjuni vaidlus kestis üks jagu, nii et ma ei saa täna öelda, mis siin saama hakkab ja kui kaugele see asi jõuab."

Kroonika kaotuse Birgit Varjunile on kirjastus võtnud teadmiseks. „Riigikohus on meie riigis ülimuslik ja Euroopasse või edasi ei pidanud me otstarbekaks minna," sõnas Luik. „Seepärast see läks ka riigikohtuni välja, et see oli pretsedenti loov keiss."

Luik õigustab artikleid, ent kutsus Lensini „vaibale"

Ajakirjade Kirjastuse juhi väitel oli Salumäest ja Veiksaarest kirjutatud artiklis kõik lahti kirjutatud osapooli ära kuulates. „Tõtt-öelda ei olnud ka lugu väga vaenulikult meelestatud ja negatiivset varju see minu arvates küll ei jätnud," nentis Mart Luik.

Kas Erika Salumäe ja Ene Veiksaarega artikli suhtes otseselt räägiti? „Räägiti küll," kinnitas Luik. „Seal on paar asja, mida meile ette heideti, mille tõttu me tõenäoliselt praegu ka (kohtus – K. A.) kaotajaks jäime, aga tegelikult on seal kõik osapooled seatud." Sellist vastulauset nagu Varjuni puhul, et artiklit ei avaldataks, Salumäe ja Veiksaar ei esitanud.

Kirjastuse juhi sõnul võinuks asju arutada esmalt teises vormis, enne kui kohtusse mindi. „Aga lõpuks on see iga hageja enda soov ja otsus. Eks meil tuleb karikas oma lugejate huvide eest seistes lõpuni juua."

Kuidas on eetilisest küljest vaadeldav, kui artiklid toovad kahju lastele, nende perekonnale? „Ma olen absoluutselt nõus, mis on ajakirjanduseetika, et juhul kui nad on alaealised lapsed, nad on meedia mõttes kaitsetud. Selle tõttu peab ka ajakirjandus suhtuma nendega seotud teemadesse hoopis teise tähelepanuga," vastas Luik. Ta lisas, et Ajakirjade Kirjastuse väljaanded üritavad sellest ka kinni pidada.

Samas tunnistas Luik, et Birgit Varjuni nõudmist artiklit mitte avaldada tõesti ignoreeriti. „Aga meie jääme seisukoha juurde: avaliku elu tegelaseks ollakse nii heas kui halvas – see on asja sisu," sõnas Luik.

Kas seoses kõnealuste artiklitega on kirjastuse juhatusel Kroonika peatoimetajale Krista Lensinile etteheiteid? „Nendega kaasnesid väga tõsised majasisesed jutuajamised ja järelduste tegemised. See kõik on juba toimunud," vastas Mart Luik.