Allar Soo
Jalgrattasport
24. september 2013, 18:27

Tartu Nelikürituse võitja selgus aegade tihedaimas heitluses

Neljast etapist koosneva Tartu Nelikürituse üldvõit läks sel aastal meeste arvestuses kõigi aegade napima vahega Allar Soole. Naistest võitis aga rekordilise kuuenda tiitli Signe Parm.

Pärast kolme esimese etapi – Tartu Maratoni, Tartu Jooksumaratoni ja Tartu Rattaralli – läbimist hoidis Allar Soo tiitlikaitsja ja Tartu Nelikürituse viiekordse võitja Rait Pallo ees spetsiaalse koefitsendi järgi 0,02 punktilist edu, mis Rattamaratoni rajale ümber kalkuleerides tähendas ligikaudu 4,5-minutilist edu.

Lõpuks edestas Pallo 16. Tartu Rattamaratoni finišis Sood 4 minuti ja 25 sekundiga. Arvutused näitasid, et Nelikürituse võidu oleks toonud 4 sekundit (!) parem aeg.

„Võit tekitas algul mitmesuguseid emotsioone. Alguses ei suutnud ma uskuda, et ma tõesti võidu kätte sain, sest olin pärast Rattamaratoni üsna kindel, et pidin piirduma teise kohaga." ütles kõigi aegade väikseima vahega oma esimese Tartu Nelikürituse tiitli võitnud Soo.

„Kui aga neljapäeva õhtul isa helistas ning ütles, et tulemused on üleval ning ma olen see aasta ära võitunud, tekkis mõnus tunne, et lõpuks on üks eesmärk saavutatud. Kui hiljem ka ise tulemustele pilgu peale viskasin, võttis see vahe ikka kergelt muigele küll, seekord oli lõpuks ka natuke õnne," lisas Soo.

21-aastane Soo, kes põhialana tegeleb suusatamisega, jäi neljast üritusest kõige rohkem rahule Jooksumaratoniga, kus ta parandas oma tippmarki ligi viie minutiga.
Ajaga 1.23,38 23-kilomeetrise distantsi läbinud Soo lõpetas 31. Tartu Jooksumaratoni kõrge 15. kohaga.

Kõige vähem jäi ta rahule aga oma põhiala suusatamisega. „Ei suutnud teha õiget suusavalikut ning vahetult pärast starti oli selge, et see aasta kolmekümne sisse sõita ei saa. Libisemisvahe oli võrreldes teistega ikka meeletult minu kahjuks," ütles Soo, kes veebruaris toimunud 42. Tartu Maratonil lõpetas 58. kohaga.

Soo ja Pallo järel sai Tartu Nelikürituse kolmanda koha lätlane Janis Teteris.

Naiste arvestuses olid vahed mõnevõõra suuremad. Juba kuuenda võidu sai Signe Parm, kes on esimene nii mitme tiitliga nelikürituse võitja. Tõsi, Ene Aigro nimel on koguni üheksa võitu, kuid seitse tiitlit pärinevad veel ajast, kui kavas oli kolm osavõistlust ning Rattamaratoni tol ajal Tartu Kolmikürituse nime kandnud võistluse kavas polnud.

„Läksin võistlust nautima ja positiivset elamust saama ning püüdsin võidu peale mitte mõelda. Kunagi ei saa võidus kindel olla, enne kui pole viimase osavõistluse finišis," rääkis Parm, kes edestas lõpuks paraja vahega teise koha saanud Mare Ulpi ning kolmandaks tulnud Anneli Tühist.

„Kõige vähem jäin rahule oma sooritusega suusamaratonil - enne Tartu Maratoni külge hakanud viirus kurnas organismi ja ei lubanud distantsil maksimaalselt pingutada. Tagantjärele tarkusena võib oletada, et oma osa mängis siin ka nädal varem sõidetud La Transjurassienne 76 km maraton," rääkis Parm. „Osavõistlustele tagasi mõeldes meenuvad siiski vaid positiivsed emotsioonid, mis kujunesid ilusa ilma, toredate kaasaelajate ja professionaalse korralduse koosmõjul".

Nii Allar Soo kui ka Signe Parm ütlesid, et lähevad Tartu Nelikürituse võitu kaitsma ka järgmisel aastal.