VÄGILANE NAASEB: Endine sumomaadleja Kaido Höövelson peab veel Jaapanis viimased asjatoimetused ära ajama, aga nelja-viie kuu pärast naaseb ta kodumaale. Foto: Tairo Lutter
Sport | Muud alad
28. september 2013, 08:00

Kaido Höövelson: Jaapanisse jäämine polnud variant (7)

Endine sumomaadleja Kaido Höövelson kohaneb tasapisi tavalise inimese eluga – langetab kaalu, mängib tennist, läheb abikaasaga Aasiat avastama. Ennekõige aga rõõmustab, et peagi on jalge all taas kodumaa pind: «Tahan maale, metsade vahele tagasi.»

Kümne profisumo rüpes veedetud aasta järel pole keeruline näha Höövelsoni olekus ja jutus vabanemistunnet. Selja taha jäi Jaapani iidse spordiala väga karm maailm. Vähetõenäoline, et kunagi küündib veel mõni eestlane kõrgustesse, mida Höövelson oma nahal tunda sai.

«Sumoklubi oli nagu hundipere. Kui lapsed sünnivad, siis hakatakse neid murdma õpetama. Karm on see trenn seal. Nüüd, kui üks poiss mõne aasta eest ära suri (2007. aastal hukkus peksmise tagajärjel 17aastane sumomaadleja Tokitaizan – toim), on natuke leebemaks läinud.

Püütakse ikka sõnadega selgeks teha. Minu kõige karmim seik oli? Seda raske seletada. On igasuguseid asju ette tulnud…» rääkis eile hommikul Eesti Puuetega Inimeste Koja majas pika ja põhjaliku vestlustunni andnud Höövelson.

Igatsen Eesti loodust ja aastaaegu

Vägimehe jutud kulgesid mööda väga käänulisi radu, aga jõudsid lõpuks ühte punkti. Koju. Kaugesse Jaapanisse jäämist ta ei kaalunud. Eesti, Lääne-Virumaa ja koduküla Laekvere ootavad. «Minu igatsemised puudutavad ikka ennekõike Eesti loodust ja aastaaegu. Kindlasti ka perekonda, sõpru ja tuttavaid.»

Enne, kui ta lõplikult Eestisse naaseb, tuleb Jaapanis – muuseas, 37 aasta pärast hakkab ta keisririigilt pensioni saama! – veel siiski omajagu asju jonksu ajada. Ozeki-tiitlini küündinud sumomaadleja karjääri lõpetamisega on seotud terve rida üritusi, neist kõige tähtsam patsi mahalõikamise tseremoonia, mis praeguste plaanide järgi juhtub jaanuaris.

Aga võib-olla ka hiljem. Sest sumos (ja Jaapanis?) käivad asjad omamoodi. «Ma võiksin teile sada korda seletada, aga te ei saaks ikka aru!» muigas Höövelson. Kui pats läinud, pakib Eesti vägimees oma maise vara merekonteinerisse ja kolib koos abikaasa Jelenaga Jaapanist Eestisse.

20 kg kaalu kadunud, «põlv on täitsa okei»

Enne seda avastatakse kahekesi teisi Aasia riike. Puhkusereisideks polnud sumokarjääri ajal ju aega. Iga päev tehakse pikki jalutuskäike ning mõned korrad nädalas mängitakse tennist. Need tegevused aitavad tavaellu naasta Höövelsoni kehal. «Olen juba 20 kg alla võtnud ja vaikselt jätkan. Kiiresti ei tohi, muidu tulevad muud tervisehädad külge.»

Mis on kehakaalu osas karjääri tippaegadel ligi 200 kg kaalunud mehemüraka eesmärk? «Elame-näeme. Päris modelliks saada ei taha!»

Tervise üle Höövelson üldiselt ei kurda. Põlv, mille kehv olukord sundis karjääri lõpetama, «on täitsa okei». Jaapanis üritati küll veenda, et maadle ikka edasi. Kasvõi ühe jalaga. «Aga mingi hetk pidin ka enda, abikaasa ja pere peale mõtlema. Jelena oli kõigi hädadega ka kõige paremini kursis, aga toetas mind kogu aeg 115,2%! See ongi armastus.»

Jaapani suursaadik: Barutot teavad kõik!

Eilsel koosviibimisel oli kohal ka Jaapani suursaadik Eestis Tetsuro Kai, kes märkis, et ozeki-staatuseni küündinud sumomaadlejaid tunnevad Jaapanis kõik inimesed. «Väikestest lastest pensionärideni, sest sumo on Jaapani rahvuslik spordiala. Tema erruminek on tähtis sündmus.»

Kai sõnul asetsevad Eesti ja Jaapan teineteisest kaugel, aga on tegelikult lähedased riigid. «Meid ühendavad kolm s-tähega (inglise keeles) algavat asja. Esiteks skype, mis Jaapanis tohutult populaarne. Näiteks paljudel Euroopas elavatel Jaapani ärimeestel on kombeks kodustega Skype’i vahendusel ühiseid lõunasööke pidada.

Teiseks sumo, sest Baruto oli maadlejana tohutult populaarne. Miks? Sest ta oli tugev, viisakas ja ilus! Kolmandaks laulmine – kui eestlaste laululembus on üldtuntud, siis Jaapanis leiutati karaoke! Baruto on Eesti ja Jaapani sõpruse sümbol.»

VÄGILANE NAASEB: Endine sumomaadleja Kaido Höövelson peab veel Jaapanis viimased asjatoimetused ära ajama, aga nelja-viie kuu pärast naaseb ta kodumaale.