HARJUTAB: Viive-Kai Rebane sai suvel kõvasti palli-drilli, loodetavasti avaldab see algavale hooajale positiivset mõju.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Korvpall
1. oktoober 2013, 07:00

Eesti naiste korvpallikoondise üks liidreid loodab saapamaal tugevatele klubidele silma jääda.

Itaalias lepingu saanud Viive-Kai Rebane ammutas energiat Howard Frieri trennidest (1)

Kui mõni aasta tagasi õppis ja mängis päris palju Eesti paremaid naiskorvpallureid välismaal, siis nüüd on piiri taga askeldajate arv vähenenud. Liidrid aga ikka pühivad kodumaa tolmu jalgelt, täna sõidab Itaaliasse Viive-Kai Rebane.

Rebane sõlmis lepingu saapamaa tugevuselt teise liiga klubiga Udinese, kus temast sai esimene võõrleegionär. Lisaks heale esinemisele võistkonnaga on algava hooaja eesmärk ka mõnele tugevale klubile silma jääda.

Rebane muheles, et mängunälg on juba päris suur – viimati astus ta võistlemiseks väljakule ligi neli kuud tagasi EM-valiksarjas, kus kogus keskmiselt 31 minutiga 8,7 punkti ja 7,3 lauapalli mängus.

Mis teeb Frieri trennid eriliseks?

Järgnenud suvest rääkides lausub Rebane, et sai nii puhatud kui ka trenni tehtud. Esmalt võttis ta koos koondisekaaslase Kati Rausbergiga ette teekonna Ameerikasse, kus veedeti kolm nädalat hea sõbranna, veel ühe korvpalluri Sandra Andressoni seltsis. Koju naastes käis Rebane perega Hiiumaal, augustikuus aga hakkas individuaaltrenni tegema.

Te lugesite õigesti: individuaaltrenni. Tänase Audentese treeneri, omal ajal Ehitustööriista ja Kalev/Cramoga Eesti meistriks tulnud Howard Frieri – mäletate tema kuulsaid viimase sekundi viskeid?! – käe all.

«Tema harjutused on rasked, sa paned end proovile,» ütles Rebane lihtsalt. Miks rasked, kuidas proovile?

«Temaga teed hästi palju tehnikat, enamik seal harjutajaist on poisid. Tehnika, põrgatamine, hästi palju viskeid,» kirjeldab naiste koondislane toimuvat.

«Seal on hästi lahe, saad asju teistmoodi teha. Kui saad hakkama, keerab treener vinti juurde. Järgneb näiteks harjutus kahe palliga, silmad kinni, ta mõtleb alati midagi uut välja. See on USA kool. Siin teed ühte asja ja saad selgeks, see muutub rutiinseks.»

Rebase hinnangul on Frieri trennid suveks korvpalluritele suurepärane võimalus end arendada. «Harjutamiseks palju variante pole, üksi ju saali ei üüri.»

Andersonile jäi seekord järele minemata

Septembrist on Rebane end vormis hoidnud Eclexi juures. «Tahtsin kindlasti Eestist välja saada,» nendib ta.

«Valisime Udinese, sest agendi sõnul on seal hea võimalus jääda silma Itaalia kõrgliigaklubidele. Loodan, et nii läheb. Eestisse jääda oleks silma paistmise suhtes veel riskantsem.»

Rebasel oli huvilisi veel mõnest Itaalia klubist, samuti Saksamaa teisest liigast.(«See on Itaalia omast nõrgem.»)

Mängija ütleb, et ta võistkonnast suurt midagi ei tea. Ta palus agendilt eelmise hooaja videoid ja mäng ei tundunud naljategemisena. Perspektiivikas kõrgliiga, mis on Euroopa tugevamaid, ahvatleb.

Kevadel jäi Rebase koduklubi Burgase Neftohimik Bulgaaria liiga finaalis alla Merike Andersoni tööandjale Ruse Dunavile. Eesti koondise trennide aegu polnud Andersoni nokkimisel otsa ega äärt.

«Ütlesin, et tulen sulle järele!» naerab Rebane, kel jäi lubadus küll täitmata – Anderson alustas mängudega Belgia liigas.

«Sel aastal ei saanud, aga küll ma ükskord lähen!»

Itaalia teise liiga hooaeg algab 19. oktoobril.

Nõuab Bulgaariast FIBA abiga raha

Viive-Kai Rebane ütleb, et tal olnuks võimalik karjääri jätkata ka eelmise hooaja koduklubis Burgase Neftohimikus, kuid ei naase sinna põhimõtteliselt.

«Ma ei taha sinna minna. Mulle ei meeldi klubi suhtumine, nad ei austa mängijaid,» lausub Rebane karmilt, kel saamata mänguaasta viimane palk.

«Püüdsime esmalt agentuuri abil raha kätte saada. Agent ähvardas, et ei saada neile enam mängijaid. See ei toonud tulemust ning tegime koos Burgase teiste eelmise hooaja välismängijatega avalduse FIBA arbitraaži.»

Kati Rausberg naasis kodumaale

Viive-Kai Rebase eakaaslane, sõbrannaga samal ajal USAs tudeerinud koondislane Kati Rausberg naasis kodumaale ja asub kaitsma meisternaiskonna Eclexi värve.

Nõnda jääb praeguse seisuga välismaal mängivate naiskorvpallurite kaardil esindamata Valgevene, kus eelmisel hooajal teenis leiba tervelt kaks eestlannat. Nad mängisid finaalis teineteise vastu, Rausberg ja Minski Tsmoki kaotasid Jana Rannaveskile ja Grodno Olimpiale.

Suvel valgevenelasega abiellunud Rannaveski elab Grodnoga võrreldes riigi teises otsas Mogiljovis ega ole praegu ühegi klubi hingekirjas.