SPORT JA POLIITIKA: Linnapea ja uisuliidu president Edgar Savisaar sätib end võimalusel alati Jelena Glebova kõrvale.Foto: MATI HIIS
Talisport
4. oktoober 2013, 07:00

Uisuliit mängis Jelena Glebovale olümpiakoha sisuliselt kätte

Glebova: olümpia järel poliitikasse? (15)

Tallinna linnapeal Edgar Savisaarel on hiilgav oskus rakendada iga võimalik asi valimisvankri ette. Eile peeti ehitatavas Tondiraba jäähallis uisuhooaja avaüritus, paras jääväljakki oli rajatud ning mitmesajapealisele rahvahulgale esines teiste seas neli olümpiakoha võitnud sportlast.

Koloriitseimana pärast läinud nädalal Saksamaal peetud võistlust mõneks päevaks koju põiganud Jelena Glebova. Kui rahvusvahelise alaliidu reeglite kohaselt võidab sportlane olümpiakoha riigile, siis Eesti uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura eilse teate kohaselt võttis juhatus kevadel vastu otsuse, et kes olümpiakoha välja võitleb, see võib ka Sotši mängudeks rahulikult valmistuda.

Glebova teenis mõne päeva eest Oberstdorfis keskpärased 134 punkti. Eesti teine number Gerli Liinamäe läheb võistlustulle homme-ülehomme Soomes. Miks juhatus Glebovat eelistava otsuse vastu võttis?

«Sportlastel on õigus rahulikult olümpiaks valmistuda. Meil pole konkureerivaid sportlasi nii palju, Glebova on viimasel kolmel aastal konkurendile kaotanud ainult ühel korral,» vastas Kuura. «Kui näeme, et Glebova vorm on väga madal ja tulemused langevad, või juhtub segama vigastus, selgub varuvõistleja Eesti meistrivõistlustel.»

Gleboval pole kohustust sel jõuproovil osaleda, ta võistleb enne jõule samal ajal universiaadil. Ta on kõigisse järgnevatesse kuudesse plaaninud ühe võistluse: novembris Itaalias, jaanuaris EM, veebruaris OM, märtsis MM.

Glebova sõnul Saksamaal näidatud tulemus häirekella löömiseks põhjust ei anna. «Mul ebaõnnestus lühikava. Enne seda osalesin võistlusel Ameerikas, kus sõitsin lühikava puhtalt ja vabakavas tegin ühe vea. Püüame treeneriga vältida eelmise hooaja vigu – olin juba sügisel väga heas vormis ning seejärel kustusin. Nüüd peab ülesminek toimuma järk-järgult ja tippvorm saabuma olümpial.»

Mõne aja eest Keskerakonda astunud Glebova kandideerib ka paari nädala pärast peetavatel kohalikel valimistel. See ei pruugi tema sõnul tähendada uisutajakarjääri lõppu. «Minu eesmärk on olümpia ja millal võin lõpetada, ma ei mõtle. Ent paratamatult pean ka mõtlema, millega ükskord pärast lõpetamist tegelema hakkan ja poliitika on huvitav valdkond. Eks püüaksin seal spordi huvide eest väljas olla. Aga tunnen ka, et tahaksin uisukarjääri jooksul kogutud teadmisi lastele edasi anda.»

Zabojev: «Olen valmis loobuma Venemaa kodakondsusest.»

Läinud nädalal võitsid valikvõistlusel Oberstdorfis Eestile olümpiakoha paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev. Kui Zabijako räägib eesti keelt ladusat, siis partneriotsinguil jõudis ta eelmisel aastal Venemaale, Zabojevini. Sotšis osalemiseks on tollele vaja saada Eesti kodakondsus.

Ka see sümpaatne paar esines eile Tondiraba poolikute betoonmüüride vahel. Uuralitest pärit Zabojev kinnitas, et on teadlik: Eesti passi saamiseks peab ta loobuma Venemaa omast. Mida vanemad selle peale kostavad? «Nad ütlevad, et otsustan enda asjade üle ise. Nad toetavad mind,» lausus Zabojev, kes oskab juba ka mõne sõna eesti keelt.

Ta lisas, et Sotši poleks ühekordne projekt. «Soovime Nataljaga üha areneda ning võistelda ka 2018. ja 2022. aasta olümpiamängudel,» naeratas ta.

Zabijako kinnitas, et sobib Zabojeviga hästi ning on aasta kestnud koostööga rahul: «Tunnen, et olen leidnud õige partneri. Läheme iga kuuga paremaks, kuid koostöö lihvimine tipptasemele nõuab muidugi aastaid.»

Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul tegeldakse Zabojevi kodakondsusküsimusega aktiivselt, aega on nimelise ülesandmise viimase tärmini, 27. jaanuarini. Asi on viidud EOK tasandile ja sealt toetuse saades peab valitsus otsustama.

Uisuliidu president Edgar Savisaar märkis, et kui Eestil on ette näidata neli olümpianormi täitnud uisutajat, siis Soomel, Lätil, Leedul mitte ühtegi.