OOTUSÄREVUSES: Pärast hooaja avamängu Rakvere Tarvaga võisid Kalev/Cramo mängijad poolehoidjaid rahulolevalt tänada, sest võeti kindel võit. Kuidas hakkab minema kõrgemal tasemel? Foto: STANISLAV MOSHKOV
Korvpall
4. oktoober 2013, 07:00

Ühisliiga korvpalliturniir algab homme Krasnodaris, BC Kalev/Cramo kohtub ühe suurema soosiku Lokomotiv-Kubaniga

Kalev ihkab play-off’i. Keda võiks edestada?

Homme pärastlõunal visatakse Krasnodaris korvpall õhku järjekordse Ühisliiga hooaja alustuseks. Avamängu austav osaline on peale kohaliku Lokomotiv-Kubani ka BC Kalev/Cramo. Mida Kalevi hooajalt üldse oodata?

Eelmisel nädalal toimunud esitlusel kuulutas Kalevi asepresident Toomas Linamäe taas kord sihiks play-off’i jõudmise. Kui mullu sügisel tundus see klubijuhtide poolt treeneritele-mängijatele pandud üle jõu käiva koormana, siis praegu on olukord veidi helgem. Aga kaugeltki mitte nii lihtne, et saab hoobilt üles loetleda satsid, kellest Kalev niks-naks üle käib.

Laias laastus saab nimede järgi jagada vastased kolme gruppi.

Tõeliselt kõvad pähklid

Krasnodari Lokomotiv-Kuban

Ühisliiga eelmise hooaja finalist ning EuroCupi võitmisega Euroliiga koha välja võidelnud meeskond on A-alagrupi favoriit. Suvel käitus klubi sarnaselt Kaleviga: säilitas tuumiku, aga hankis ka lisajõudu.

Venemaa raudtee rahale toetuva Kubani tagaliinis askeldavad hiljutise EMi poolfinaalis teineteise vastu madistanud leedulane Mantas Kalnietis ja horvaat Krunoslav Simon. Lisaks hangiti hullude visete mees Marcus Williams.

Peatreener Jevgeni Pašutini juba järele proovitud kaardiväest jätkavad lisaks Kalnietisele Sergei Bõkov, Simas Jasaitis ning võimsad eesliinimehed Derrick Brown, Richard Hendrix ja Aleks Maric. Brown kaalus suvel NBAsse naasmist, kuid keelitati jätkama Krasnodaris.

Kaasani Unics

Martin Müürsepa kunagine koduklubi näib tahtvat taastada eelmisel kümnendil sageli saavutatud kohta Venemaa suurjõu Moskva CSKA seljataga. Vähemalt suvine värbamispoliitika oli võimas.

Otse Los Angeles Lakersist tõmmati endale tagamees Andrew Goudelock, kes kerkis näiteks hiljutises 79:58 võidumängus Kaunase Žalgirisega 28 punktiga selgelt parimaks. Samuti toodi meeskonda Ljubertsõ Triumfi liider Tywain McKee, kindel kreeklane Nikos Zisis ja NBA D-liigast Luke Harangody.

Ning mullustest tuttavatest jätkavad Chuck Eidson, Ian Vougioukas, Kostas Kaimakoglou, Vladimir Veremejenko. Uue peatreeneri, EMil Kreeka koondisega küll ebaõnnestunud Andrea Trinchieri käsutuses on kvaliteeti enam kui küll.

Vilniuse Lietuvos rytas

Pärast mõnda veidi tagasihoidlikumat hooaega on Rytasel kõik võimalused rünnata nii Leedu meistri tiitlit kui ka edu rahvusvahelisel tasandil. Neil päevil võõrustatakse Euroliiga valikturniiri, kus jõuti kahe võiduga tänasesse finaali.

Sakslasest peatreener Dirk Bauermann tõi mängujuhiks Omar Cooki ning Pireuse Olympiacosest koju tagasi pingil istunud viskemasina, kahekordseks Euroliiga meistriks kroonitud Martynas Geceviciuse. Veel üks tagamees Renaldas Seibutis aitas Leedul võita EM-hõbeda.

Eesliinis peavad kastanid tulest tooma Nanterre’i Prantsusmaa üllatusmeistriks aidanud kolumblane Juan Palacios, serblane Stevan Jelovac ja leedu oma mees Tautvydas Lydeka.

Nendega on võimalik võidelda

Nymburk

Tšehhimaa klubikorvpalli viimase kümnendi vaieldamatu lipulaev on suurendanud eelarvet ja tugevdanud koosseisu nõnda, et kipub samuti tõeliselt kõvade pähklite sekka. Kuid just praegu – Kalev peab tšehhidega tuleval neljapäeval koduse avamängu – näib see seltskond haavatav.

Nimelt sõideti Euroliiga valikturniirile mängujuht Scottie Reynoldsi ja osava eesliinimehe Petr Bendata. Kui Benda jääb põlvelõikuse tõttu mõneks nädalaks eemale, siis Reynolds läks raksu peatreener Kestutis Kemzuraga ja jäeti karistuseks koju. Kuidas on tema mänguvalmidusega lood uuel nädalal, pole muidugi teada.

Igatahes kaotati kohe Banvitile ning ainsana säras liidriks ostetud Chester Simmons, kes tegi mullu Samaara särgis Kalevile paksu pahandust. Muljetavaldav on eesliin, kus lisaks Bendale ameeriklane Dylan Page, Austria koondise liider Rashid Mahalbasic ja slovakk Radoslav Rancik.

Nižni Novgorod

Eelmise hooaja üllataja võib samasuguse hoo taasleidmise korral samuti liikuda kõvade pähklite kilda. Tagaliini värvati ameeriklased Brandon Paul ja Jahmar Young, äärele Portland Trail Blazersist Luke Babbitt.

Jätkavad pikk sloveen Primož Brezec ja Venemaa koondislane Semjon Antonov. Uut hingamist loodab kavala taktiku Zoran Lukici käe all leida Himkis mandunud tagamees Dmitri Hvostov. Kontrollmängudes seda kooslust veel särama ei saadud.

Krasnojarski Jenissei

Eelmisel hooajal oma alagrupis seitsmendaks jäänud Siberi klubi suutis mängijateturul tegutseda läbimõeldult ja läheb hooajale lootusrikkalt vastu. Meeskonnas on viis korraliku tasemega välismaalast, aga vähemtuntud venelased.

Mängujuhiks värvati varem Lätis leiba teeninud Alex Renfroe, ameeriklastest on meeskonnas veel Corey Fisher ja Christian Burns. Eelmise hooaja murelaps eesliin tugevnes serblasest koljat Kosta Perovici kujul, kes meeskonnas kolmandat hooaega alustava bosnialase Elmedin Kikanoviciga moodustab Siberi-Jugo kaksiktorni.

Keda veel, kui mitte neid…

Donetsk

Eelmisel hooajal kogus see kaevuritelinna klubi kokku kalli tähekogumiku, aga ei saanud seda parimal moel tööle. Nüüdne koosseis on tunduvalt tagasihoidlikum, kus liidrirolli võib haarata Tartu-päevilt meile hästi tuttav grusiin Giorgi Tsintsadze.

Välismaalastest on meeskonnas veel kolm keskpärastes klubides mänginud ameeriklast, omadest Ukraina koondisega EMil kuuendaks tulnud Maksim Kornijenko. Kevadel suutis Kalev Donetski kodus võita.

Zgorzeleci Turow

Poola liiga finalist, keda Kalev eelmisel hooajal kahel korral võitis, pole suurt muutunud. Paar põhitegijat lahkus, paar tükki võeti asemele. Leivanumbrina nähakse jätkuvalt kaugviskeid.

NBA D-liigast toodi mängujuht Tony Taylor, meeskonnas on kaks serblast, Poola tuntumatest mängijatest lisandus suurte Euroliiga kogemustega Filip Dylewicz.

Peterburi Spartak

Alagrupi võimalik autsaider. Pärast eelmist hooaega suurtesse rahalistesse raskustesse sattunud klubi ähvardas oht, et tuleb võistelda üldse ainult noorte oma kasvandikega. Siiski leiti raha lätlasest peatreeneri Gundars Vetra ja kolme ameeriklasest mängija jaoks. Lisaks nopiti üles mõni teistes klubides pingisügavusse vajunud kogenum venelane.

Klubi president Aleksei Uritski illusioone ei loo. «Me ei tahtnud koostada meeskonda täielikult oma kasvandikest ja saada suuri kaotusi. Tahame kas või vahel võita,» ütles Uritski Ühisliiga kodulehe hooajaeelses ülevaates.

Varrak: «Otsustasime, et seitsmendat välis-mängijat ei tule.»

BC Kalev/Cramo meeskond sõidab täna Krasnodari ning peatreener Alar Varraku sõnul on kõik mehed mänguvalmis.

Ka äsja kergete vigastuste küüsis olnud Ty Abbott ja Armands Škele. Kuidas paigata Kreekasse lahkunud Gregor Arbetist vabaks jäänud kohta, Kalev alles kaalub.

«Otsustasime siseringis, et seitsmendat välismängijat ei tule,» kinnitas Varrak.

«Otseselt «number kahtede-kolmede» positsioonil ei põle, meil on Veideman, Škele, Abbott, Kajupank. Vaatame, kuidas esimestes mängudes hakkama saame. Kui keegi põrub, tuleb edasi mõelda.

Küll on selge, et 11 mängijaga me ei opereeri tervet hooaega, arvestades mängude arvu ja võimalikke vigastusi. Seepärast soovime eestlaste seast leida sobivat lisajõudu. Juba rendile antud mängijaid me kergekäeliselt tagasi kutsuda ei taha.»