Eksmaailmameister Garri Kasparov kandideerib Maailma Maleliidu (FIDE) presidendiks.Foto: Arno Saar
Sport | Muud alad
9. oktoober 2013, 15:03

Putini kriitik Garri Kasparov: Tallinnas on mul hea emaga kohtuda (4)

Miks andis Maailma Maleliidu (FIDE) presidendiks kandideeriv eksmaailmameister Garri Kasparov rahvusvahelisele ajakirjandusele pressikonverentsi, kus jutuks tema motiivid ja plaanid, just Tallinnas?

"Eestis suhtutakse Putini režiimiga võitlejatesse sõbralikult ja Tallinn on Moskvale üks lähemaid pealinnu, mistõttu minu jaoks üks sobivamaid paiku, kus kohtuda oma Venemaal elava emaga," tõdes kevadel kodumaalt lahkunud ja poliitiiliste repressioonide kartuses sinna naasmist vältiv Kasparov.

"Ma ei kavatse Venemaa poliitikasse aktiivselt sekkuda, aga arvan, et Putini režiim on mu kodumaale hukatuslik. Usun, et mu teod ja ambitsioonid malemaailmas aitavad ka Venemaad," rääkis Kasparov, kes avalikustas esmaspäeval, et kandideerib Maailma Maleliidu (FIDE) presidendiks sooviga kukutada alates 1995. aastast võimul olnud Kirsan Iljumžinov.

"Tunnen Iljumžinovit nüüdjuba ligi veerand sajandit. Oleme teineteisest väga kaugel liiga paljudes küsimustes. Meie tõekspidamist süsteem on väga erinev. Arvan, et tema juhtimisviis lõhub ja kahjustan FIDEt. Iljumžinov ei saa aru, et malemaailm vajab muutusi. Tal on aeg lahkuda," sõnas Kasparov.

Malelegendi plaanidest loe pikemalt homsest Õhtulehest!