TULEVIK: Iluuisutaja Jelena Glebova astub Keskerakonna bossi Edgar Savisaare pilgu all poliitikas esimesi samme. Foto: MATI HIIS
Sport | Muud alad
10. oktoober 2013, 07:00

Valimisnimekirjadest leiab rohkem kui sada endist ja praegust sporditegelast, kes pürivad kohalikesse volikogusse

Kolm Sotši olümpiamängudele pürgivat Eesti sportlast kandideerivad valimistel (5)

Õhtuleht uuris kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste eel, kui palju spordiinimesi poliitikasse pürib. Nimekirjades on rohkem kui sada endist või praegust tuntud atleeti ning treenerit. Olümpiaks valmistuvatest talisportlastest kandideerivad valimistel peale Jelena Glebova Anti Saarepuu ja Kaarel Nurmsalu.

Meie viimase kümnendi edukaim suusasprinter Saarepuu jättis poliitikamaastikule esimese jälje juba temale edukalt lõppenud nelja aasta tagustel valimistel. Kui Anti pürib nüüd uuesti volikokku Võru vallas, siis tema vend Asko loodab sihile jõuda Võru linnas.

«Meil on eri elukohad, aga suunad on samad: oleme spordi- ja terviselembesed inimesed,» ütleb praegu Austrias olümpiahooajaks valmistuv 30aastane suusataja, kes valimispäevaks koju naaseb.

«Eelmine kord tegin enne kandideerimist natuke kampaaniat, enam pole teinud. Näis, kuidas läheb.»

Kaarel Nurmsalu panustab noortele

Anti Saarepuu kinnitusel ei ole kohustused sporditegemist üldse seganud, küll aga on silmaring laienenud. «Võru vald pole Eesti mõistes suur omavalitsus, meil on 5000 elanikku,» räägib ta.

«Volikogu toimub kord kuus. Tallinnas või Tartus oleks sama töö muidugi mõeldamatu.»

Nagu Anti Saarepuud, saatis eelmistel valimistel edu ka suusahüppajat Nurmsalu, kes pääses 28 häälega Tamsalu valla volikokku.

«Kandideerisin toona ja ka nüüd eelkõige kogemuste saamise pärast,» arutleb ta.

«Sport ei kesta terve elu ja vallavolikogus olemine annab CVsse märgi juurde. Õpin organisatsioonis töötamist. Taoline paberimajandus mulle meeldib. TTÜs tudee-rin majandust, volikogus olen eelarve- ja arengukomisjonis.»

Nurmsalu osales istungitel umbes 70 protsendi ulatuses. «Mul oli hea juhus, et istungid toimusid kord kuus kolmapäeviti, laagritesse ja võistlustele sõitsin tavaliselt neljapäeval või reedel,» lausub suusahüppaja, kellel puudub erakondlik kuuluvus.

Valimisedu huvides tegi Nurmsalu kaardid, kus on kirjas tema mõtted. «Seisan noorte eest ja tahan jagada kogemusi, mis mul reisides ette on tulnud. Olen näinud eri riike ja lahendusi, kuidas asju korraldatakse. Tean, kus on mõnus olla ja tahan, et Tamsalu püriks euroopalikkuse ja puhtuse poole.»

Noor tippsportlane poliitika tõmbetuules

Poliitikamaastikule on astumas ka verinoori tippsportlasi. Hiljuti Türgis alla 20aastaste võrkpalli MMi finaalturniiril osalenud sidemängija Ronald Järv kandideerib Rakveres Reformierakonna nimekirjas, kuigi erakonda ei kuulu.

«Ülikoolis õpin avaliku sektori majandust ja tulevikus võiks see valdkond tööd pakkuda,» selgitab ta valimiskarussellile hüppamise tagamaid.

«Maailmavaateliselt ei ole Reformierakond minuga tohutult sarnane. Tõsi, mõned vaated lähevad kokku. Otsus sai tehtud tulevikku silmas pidades.»

Muide, Tallinna Selveris klubivõrkpalli mängiva Järve treener Avo Keel kandideerib Pärnus Keskerakonna nimekirjas. Kuid omavahel ei ole nad valimiste teemal rääkinud. «Võistkonnakaaslastega on väikest lõõpimist olnud,» märgib Järv.

Kas tulevikus võiks poliitika sportlaskarjääri segama hakata? «Mingil hetkel tuleb teha valik, poolkõvalt pole mõtet kahte asja korraga teha,» sõnab Järv.

Samas teeb uues valdkonnas esimesi samme kaks aastat tagasi sporditee lõpetanud suusataja Kaspar Kokk, kelle sügav poliitikahuvi avaldus juba teismeeas, kui ta ETV kaudu valimisi jälgis.

«Sporti tehes ei pidanud erakonda astumist õigeks,» lausub tänavu juunis IRLiga liitunud Kokk.

«Samas mäletan, et käisin isegi 2007. aasta MMil Sapporos valimas. Eesti suursaadik lendas Tokyost kohale ja saime hääletada.»

Pärast sporditeed vaikselt poliitikarajale

Pärnu sadama nõukogu liikmena tegutsev Kokk väga suurde poliitikasse ei sihi. «Esialgu piirdun kohalike valimistega,» kinnitab endine tippsuusataja, kellel on pooleli õpingud Tartu ülikooli õigusteaduskonnas.

Kokk nõustub, et poliitiline kultuur on langenud madalale tasemele. «Kas suudan midagi ära teha? Praegu on keeruline sellele ausalt vastata, sest kandideerin esimest korda. Aga kui ei ürita, siis kindlasti ei saa,» mõtiskleb ta.

Ühtlasi märgib Kokk, et tema valimispiirkonnas ehk Tartu linnas on asjad pigem hästi. «Minu eesmärk pole vastanduda ühele või teisele erakonnale ega tõsta kellegi vastu sõjakirvest. Tahan tegelda probleemidega. Mul on kaks väikest last ja näen, millised raskused on Tartus lasteaiakohtadega,» toob Kokk ühe näite.

Poliitikasse otsustas minna ka endine iluuisutaja Margus Hernits, astudes suvel Reformierakonda. «Põhjusi on mitu,» räägib ta.

«Poliitika on minu jaoks huvitav, seal käsitletakse palju eri teemasid, minu isikuomadused on sobivad ja kontaktid on olemas. Seega täiesti tundmatus kohas vette ei hüppa.»

Välispoliitika huvitab Hernitsat pikemat aega. «Olen sportlasena palju reisinud ja mäletan, et lennujaamades ostsin tihti The Economisti. Teistesse riikidesse sattudes uurid ju ikka kohalikelt eluolu ja probleemide kohta.»

Poliitikaga tegelevatesse tegevsportlastesse suhtub Hernits mõistvalt. «Soomes oli curlingumängija, kes pääses parlamenti. Ta ütles, et paremat töökohta pole sportlasele olemas. Ei usu, et kandideerimine oleks kindlasti hea või halb mõte. Sõltub inimesest, palju ta eluoluga kursis on. Kui ma ise sportlane olin, siis tundsin, et pole selleks veel piisavalt küps. Aga ei taha öelda, et tegevsportlased maast ja ilmast midagi ei jaga.»

Omapäraseimaks kandideerijaks võib nimetada odaviskajat Tanel Laanmäed, kes on häältepüüdja kodukandis Tõrvas. «Tegelikult ma ei taha sügavalt poliitikaga tegelda, mind see ei huvita ja järgmine kord kindlasti ei kandideeri,» kinnitab ta.

Tuntud sporditegelasi, kes kandideerivad valimistel

Õhtulehe sporditoimetus toob välja tuntumad spordiinimesed, kes pürivad kohalikesse omavalitsustesse.

Inna Rose, Irina Embrich, Erki Nool, Rašid Abeljanov, Kalle Klandorf, Jelena Glebova, Mait Riismann, Kaido Kaaberma, Margus Hernits, Jüri Ratas, Jaak Uudmäe, Kristen Viikmäe, Rain Pilve, Gunnar Kuura, Tihhon Šišov, Madis Kallas, Alar Arukuusk, Magnar Freimuth, Tanel Laanmäe, Antti Vasar, Juss Laansoo, Avo Keel, Mait Käbin, Jüri Jaanson, Matti Killing, Kardo Kõresaar, Maret Ani, Ronald Järv, Kaili Sirge, Pavo Raudsepp, Kaarel Nurmsalu, Krista Lepik, Riho Rannikmaa, Andres Sõber, Veera Baranova, Kaspar Kokk, Tõnu Lust, Tarmo Kikerpill, Rivo Vesik, Anti Saarepuu, Sixten Sild, Jaak Salumets, Toomas Tõniste, Aadu Kana, Dimitri Borovik, Ivo Saksakulm, Sigvard Kukk, Üllar Kerde, Aivar Pohlak, Are Kaurit, Piret Niglas, Leonid Gulov, Urmas Rooba ja Rimo Hunt.