Garri Kasparov andis eile Tallinnas rahvusvahelisele meediale pressikonverentsi. Foto: Arno Saar
Sport | Muud alad
10. oktoober 2013, 07:00

Garri Kasparov kohtub Tallinnas emaga (1)

Male eksmaailmameister Garri Kasparov oli sportlaskarjääri ajal tuntud kui isepäine tegelane. Aastad pole malelegendi nüristanud, võitluses türannide ja korruptsiooniga salvab ta endiselt teravalt.

Just sel põhjusel teatas ta esmaspäeval Tallinnas, et on eesmärgiks seadnud 2014. aasta Maailma Maleliidu (FIDE) presidendivalimistel kukutada alates 1995. aastast võimul olnud Kirsan Iljumžinov.

«Tunnen Iljumžinovit nüüd juba ligi veerand sajandit. Meie tõekspidamiste süsteem on väga erinev. Arvan, et tema juhtimisviis lõhub ja kahjustan FIDEt. Iljumžinov ei saa aru, et malemaailm vajab muutusi. Tal on aeg lahkuda,» sõnas Kasparov eile Tallinnas rahvusvahelisele meediale antud pressikonverentsil.

Kasparov on kokku pannud rahvusvahelise väe (kambas on näiteks Araabia ühendemiraatide šeik), kelle toel loodab ta FIDE 178 liikmesriiki veenda, et aeg on valida uus suund.

«Tahan, et malet tunnustataks haridusotstarbelise mänguna, mis aitab ammutada intellektuaalset potentsiaali maailma eri nurkadest. Eesmärk on muuta FIDE moodsa tehnoloogia abil hiiglaslikuks sotsiaalvõrgustikuks, mis ühendab maleentusiaste,» sõnas Kasparov.

Miks aga rääkis Kasparov seda kõike Tallinnas? Jah, malelegend teeb koostööd Andrei Korobeiniku juhatatava Eesti Maleliiduga, aga ainult seetõttu üleilmse haardega projekti Eesti pealinnas maha ei hõigatud. Tegelik põhjus on hoopis proosalisem.

«Eestis suhtutakse Putini režiimiga võitlejatesse sõbralikult ja Tallinn on Moskvale üks lähemaid pealinnu, mistõttu minu jaoks üks sobivamaid paiku, kus kohtuda oma Venemaal elava emaga,» tõdes kevadel kodumaalt lahkunud ja poliitiiliste repressioonide kartuses sinna naasmist vältiv Kasparov.

«Ma ei kavatse Venemaa poliitikasse aktiivselt sekkuda, aga arvan, et Putini režiim on mu kodumaale hukatuslik. Usun, et mu teod ja ambitsioonid malemaailmas aitavad kaudselt ka Venemaad.»

FIDE järgmine president valitakse 2014. aasta augustis.