Legendaarse treeneri Fatih Terimi juhendatav Türgi jalgpallikoondis treenis eile Kadrioru staadionil.Foto: ARNO SAAR
Jalgpall
10. oktoober 2013, 07:00

Eesti on Imperaator Terimi korra juba näksanud (1)

Homme õhtul MM-valikmängus Eesti jalgpallikoondise vastaseks oleva Türgi meeskonna peatreener Fatih Terim nimetati augustis sellesse ametisse juba kolmandat korda. Imperaatori hüüdnime kandvalt mehelt oodati imet ning just seda on ta ka serveerimas.

Eelmise peatreeneri Abdullah Avci käe all mängis Türgi MM-valiksarja väga kehvasti – kuuest mängust oli kirjas vaid seitse punkti. «Minu põhimõte on, et kui kodumaa kutsub, võtan pakkumise alati vastu. Kahjuks ei vastanud meie viimase aja tulemused ootustele ja olukord on kehv,» sõnas Terim pärast ametisse nimetamist.

60aastase autoriteedi juhendamisel võttis Türgi esmalt kohustusliku 5:0 võidu Andorra üle, ent alistas seejärel võõrsil 2:0 Rumeenia. Tolle tulemusega vinnas Türgi end teise, play-off'i viiva koha konkurentsi tagasi. Et lõpptabelis Ungarit ja Rumeeniat edestada, vajatakse aga võite ka mängudest Eesti ja Hollandiga.

«Mu eesmärk on alati olnud saavutada midagi võimatut, aga praegu ajame taga imet,» sõnas Terim, kelle käe all pääses Türgi 1996. aasta EMile, võitis 2002 MMil pronksi ja jõudis 2008. aasta EMil poolfinaali.

Pärast Rumeenia alistamist on loomulik, et Türgi eeldab sama ka mängust Eestiga, ent peatreenerit liigses enesekindluses kahtlustada ei tasu, sest korra on sinisärgid teda valusalt hammustanud.

2008. aasta sügisel Tallinnas peetud MM-valikmängus tegi Eesti tänu väravavaht Pavel Londaku hiilgepartiile Türgiga 0:0 viigi, millega puistati Terimi meeskonna masinasse esimene peotäis liiva. Lõpuks jäi Türgi valikgrupis kolmandaks ja MMilt eemale.