Itaalia jalgpallikoondise ja keskväljamaestro Andrea Pirlo (vasakul) on koha Brasiilias peetaval MM-finaalturniiril kindlustanud. Tšehhi meeskond ja Tomas Rosicky (paremal) omavad selleks vaid teoreetilisi võimalusi.Foto: DAVID W CERNY
Jalgpall
10. oktoober 2013, 07:00

Milliseid Euroopa suuri vutiriikke ähvardab jalgpalli MMilt kõrvale jäämine? (2)

Jalgpalli MM-valiksarja Euroopa tsoonis mängitakse reedel ja teisipäeval alagruppide viimased kohtumised, mis selgitavad, millised üheksa koondist pääsevad alagruppide võitjatena finaalturniirile ja kes on play-off'is nelja ülejäänud pääsme jahtimist jätkavad kaheksa paremat teise koha omanikku. Tutvustame hetkeseisu:

A-alagrupp: 95%, et võidab Belgia ja teine on Horvaatia. Serbia, Šotimaa, Makedoonia ja Walesi šansid on juba kadunud.

B-alagrupp: Itaalia võit on juba kindel. Teist koha omaniku selgitavad Bulgaaria ja Taani, teoreetilised šansid on ka Tšehhil ja Armeenial, aga mitte Maltal.

C-alagrupp: 95%, et võidab Saksamaa. 80%, et teine on Rootsi. Väike šanss ka Austrial. Iirimaa, Kasahstan ja Fääri saared MMile ei jõua.

D-alagrupp: Hollandil esikoht tagatud, teise koha omaniku selgitajatest (Ungari, Türgi, Rumeenia) ei pea ainsana Hollandiga mängima Rumeenia. Eesti ja Andorra MMil ei mängi.

E-alagrupp: 95%, et võidab Šveits. Teise koha soosik on Island (!), aga variandid on ka Sloveenial, Norral ja Albaanial. Küpros jääb viimaseks.

F-alagrupp: kaks esimest kohta jagavad Venemaa ja Portugal. Kui venelased alistavad võõrsil Luksemburgi ja Aserbaidžaani, on esikoht nende. MMile ei pääse ka Iisrael ja Põhja-Iirimaa.

H-alagrupp: liider Inglismaa peab esikoha säilitamiseks alistama kodus Montenegro ja Poola. Muidu napsab otsepääsme tõenäoliselt Ukraina. Arvestatavaid (eelkõige teise koha) šansse omab Montenegro, teoreetilisi Poola. Moldova ja San Marino on audis.

I-alagrupp: kui Hispaania kogub kodumängudest Valgevene ja Gruusiaga neli punkti, on esikoht nende oma ja Prantsusmaa jääb teiseks. Gruppi kuulub ka Soome.