Nicola Rizzoli näitab Dantele kollast kaartiFoto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
11. oktoober 2013, 12:12

Mis mees on Eesti-Türgi kohtunik Nicola Rizzoli, keda peetakse Collina mantlipärijaks?

1971. aastal 24 000 inimesega linnas sündinud Nicola Rizzoli murdis kohtunikuna rahvusvahelisele areenile 2007. aastal, kui ta vilistas Saksamaa ja Rumeenia sõpruskohtumist (Saksamaa võitis 3:1).

Seria As astus ta esmakordselt väljakule 2002. aastal ja paljud peavad teda Pierluigi Collina mantlipärijaks.

2008. aastal vilistas ta Meistrite liiga grupifaasi mängu Sporting - Basel (2:0) ja 2010. aastaks arvati mees UEGA eliitkohtunike hulka. 2011. aastal valis Itaalia jalgpalliliit Rizzoli riigi parimaks kohtunikuks ja aasta hiljem oli ta ainus Itaalia kohtunik Euroopa meistrivõistlustel.

"Ma valisin ta, sest tal on suurimad rahvusvahelised kogemused," põhjendas siis Itaalia kohtunike ülem Stefano Braschi.

Et Itaalia jõudis turniiril finaali, ei saanud Rizzoli seda kohtumist vilistada, kuid ta oli platsil veerandfinaalis, kui vastamisi läksid Hispaania ja Prantsumaa (2:0 ja penalti Hispaania kasuks).

"Me andsime endast kõik, et saaks finaali vilistada, kuid meie saatus sõltub rahvusmeeskonnast. Vaatan finaali ja hoian Itaaliale pöialt – ilma kahetsustundeta," sõnas Rizzoli.

Aasta hiljem sai mees vilistada aga Meistrite liiga finaali, kus ta määras penalti, kuid ei näidanud Dantele kollast kaarti, mis olnuks palluritele teiseks kollaseks kaardiks.

 

Tavaelus on Rizzoli arhitekt ja ta on töötanud ka politseinikuna. Mees on abielus, kuid tal pole lapsi. Talle meeldib lugeda ja vaadata seiklusfilme.

Rizzolit tuntakse sõbraliku suhtumise poolest, talle meeldib mängijatega rääkida, kuid tema avatust on ka ära kasutatud. Näites saatis Francesco Totti kohtuniku 2009. aastal põrgu, sest mees jäi löögile ette.

 

Kohtunik ei näidanud legendaarsele pallurile punast kaarti, mistõttu on arutletud, kas tal on väljakul piisavalt autoriteetsust.

Eesti-Türgi on mehe kuuendaks MM-valikmänguks. Esimeses viies on ta näidanud 15 kollast ja 0 punast kaarti. Eesti mängu on ta varemgi vilistanud, olles 2009. aastal kohtunikuks Eesti ja Bosnia mõõduvõtul.

Too mäng lõppes Eesti 0:2 kaotusega ja kollast kaarti nägi Aleksandr Dmitrijev. Tolles mängus olid äärtel Andrea Stefani ja Renato Faverani, kes on seal tänagi. Erineb ainult neljas kohtunik.

Veebilehe TereItalia.Org juht Fausto Di Nella oli kohtunik Bologna piirkonnas, kus tegutses ka Rizzoli, kes võttis piirkonna juhtimise üle pärast "Calciopoli" skandaali.

"Ta pidas igal nädalal koosolekuid ja ei jäänud ühestki kõrvale. Temaga sai vabalt suhelda ja ta andis alati nõu," rääkis Di Nella. "Ta oli alati valmis ka enda eksimusi selgitama."

Loe artikli täisteksti siit!