LEGEND LAHKUB: Raio PiirojaFoto: Tairo Lutter
Jalgpall
12. oktoober 2013, 00:12

Kaotusest Türgile saame üle. Aga Raio vist enam ei naase… (20)

Eilne Eesti – Türgi MM-valikmäng ei jää meelde tulemuse, vaid jalgpallilegendi Raio Piiroja lahkumise tõttu. Raio langes lahingus ja kanti platsilt minema. Ning kardetavasti ei tõmba enam kunagi valikmängus selga armastatud Eesti sinist särki numbriga 4.

Jalgpallis võib kõike juhtuda ja Raio on lugematu arv kordi imeliselt tervenenud, aga lootus, et Eesti legendaarne number neli ka seekord välja tuleb, on õhkõrn.

34. minutil välja vahetatud – vigastus paistis olevat seotud kubemelihasega – Piiroja kanti arstide vahel platsilt minema. Teisipäeval Bukarestis peetavas MM-valiksarja viimases kohtumises Rumeenia vastu ei mängi ta kindlasti.

Ning järgmised valikmängud peab Eesti sügisel 2014, kui Piiroja juba 35 aastat vana. Kevadel Hiina esiliigaklubiga Chengdu Blades liitunud keskkaitsja ütles juba toona, et vaatab, kas kere peab veel aastakese vastu. Praeguseni on enam-vähem pidanud, kuigi vahepeal ka katki läinud.

Piiroja läks Hiina vaatamata lähedaste jutule: kaua, sa mees, end lõhud? Teadmata eilse vigastuse täpset iseloomu ja tõsidust võib kindlasti öelda, et järjekordne tõsine pauk tõi jalgpallurikarjääri lõpu taas sammukese võrra lähemale.

Ära iial ütle iial, aga loogika ütleb, et isegi kui Piiroja järgmisel sügisel veel jalgpalli mängib, siis mitte EM-valiksarja alustava Eesti koondise keskkaitse. Seal peavad vankri vedamise üle võtma järgmised mehed ning täitma Piirojast jääva tühimiku.

See on raske ja austav ülesanne. Lugematud võidetud õhuduellid, blokeeritud löögid, kaaslasi sütitavad käratused ning see ainulaadne tunne, et kui Raio on kaitses, siis saame hakkama. Olgu vastas kasvõi Brasiilia. Lisaks võimsad võiduväravad Belgia (2009) ja Fääri saarte (2010) võrku. Piiroja lahkumismängust saab üks Eesti suuremaid jalgpallipidusid üldse, sest on, mida meenutada.

Igatahes. Kui läheb nii, et valikmängus enam ei kohtu, siis Raio, suur-suur aitäh sulle meie kõigi poolt. Legend. Kapten. Eeskuju. Võitleja. Üks õige Eesti mees!

***

Miks Eesti kodus Türgile 0:2 kaotas? Külalised panid jõudude vahekorra maksma. Pärast Piiroja väljavahetamist koosnes Eesti kaitseliin 50% ulatuses jalgpalluritest (Mikk Reintam, Gert Kams), kelle klubid Soome esiliigast kas äsja tõusnud või äsja sinna langenud.

Lisame siia 75% ulatuses Eesti meistriliiga mängijatest (Dmitri Kruglov, Martin Vunk, Aleksandr Dmitrijev) koosneva poolkaitseliini ja vastaste taseme (Türgi kõrgliiga) ning see oligi põhjus, miks Eesti kaitse kahel korral üle mängiti. Eesti ei mänginud halvasti, aga Türgi oli parem.