Eesti jalgpallikoondis enne reedest MM-valikmängu Türgiga.Foto: ARNO SAAR
Spordiblogi
14. oktoober 2013, 17:33

Ott Järvela | Vutikoondise päevik: kas Sinisärkide vaim on väsinud? (2)

Tartus tavatsetakse korraldada jalgpallimatši Võim vs Vaim, kus vastamisi Riigikogu ja Tartu Ülikooli võistkonnad. Aastate jooksul on võitu maitsnud mõlemad ja jõutud kindla veendumuseni, et jalgpallis peab edu saavutamiseks jaguma nii võimu kui ka vaimu. Sel sügisel on tunne, et seda viimast kipub Eesti meeskonnal nappima.

Paratamatult pole pääsu paralleelidest eelmise, erakordselt eduka EM-valiksarjaga (etteruttavalt olgu öeldud, et säärastest võrdlustest ei pääse Sinisärgid enne, kui taas play-off'i jõutakse).

Muidugi jagus Eestil tublisti võimu, ent 16 punktist 10 (võidud Fääri saarte, Serbia ja Põhja-Iirimaa üle + viik Serbiaga ) võeti mängudest, kus jäädi esmalt kaotusseisu. See tõik viitab ennekõike tugevale vaimule. Käesolevas valiksarjas on Eesti kaotusseisust välja tulnud vaid korra – kodumängus Hollandiga.

Ons vaim väsinud või sootuks kadunud ja tulemused endaga ühes võtnud? Vaimujõu defitsiit võib mõjuda kohutavalt – reedel võõrsil Horvaatia alistamisega MM-pileti taganud Belgia oli neli aastat tagasi vaimselt ruineeritud ning sai Tallinnas Eesti käest korraliku 0:2 kolaka.

Belglaste igast pallipuutest kumas toona tülgastus ja soov, et see ikaldunud valiksari kiiremini lõpeks. Eesti mäng nii õõnes pole, aga muljest, et palli mängitakse veidi kangutades, polnud matšides Ungari ja Türgiga pääsu.

Koondislased ise jutuga väsinud vaimust nõusse ei jäänud. Kapten Ragnar Klavan: "Ei usu, et mängijad teineteisest või antud valiksarjast tüdinenud ja vaimselt väsinud on." Peatreener Tarmo Rüütli. "Ungari-mängus oli seda jah natuke näha, sest kaotasime mitmeid mehi ning meeskond oli pärast Hollandiga tehtud viiki ka füüsiliselt kurnatud. Aga mängus Türgiga ma vaimset väsimust või haput olekut ei täheldanud. Mehed mängisid südamega."

Eks kõik ole sõltu arvamusest ning jalgpallis on neid sama palju kui tagumikke – igaühel oma. Aga siililegi selge, et head tulemused ja sportlik väljakutse edasipääsušansi näol mõjub vaimule värskendavalt, nende puudumine aga närbutavalt.

Mäng Rumeeniaga, kus vastane vajab edasipääsuvõimaluste maksimeerimiseks võimalikult suureskoorilist võitu, paneb Eesti meeskonna vaimujõu korralikult proovile.

***

Peatreener Rüütli avaldas enne äralendu Tallinnast, et sarnaselt Ungari-mängule alustab keskkaitses Raio Piiroja puudumisel Ragnar Klavani partnerina Mikk Reintam ja mitte laupäeval meeskonda kutsutud kogenum Alo Bärengrub. "Mikk on algkoosseisukoha välja teeninud, sest tuli Türgi vastu seda, mida varumees tegema peab – mängis koha vaatamata ootamatule platsiletulekule korralikult välja."

Rüütlile on keeruline selles küsimuses vastu vaielda. Lisaks on olukorras, kus edasipääsušansid kadunud, mõistlik anda võimalus nooremale mehele. Analoogse avansi sai kunagi ka Bärengrub, kui Rüütli eelistas teda Andrei Stepanovile.

Tegelikult reisis koondisega Rumeeniasse neljaski keskkaitsja – jalgpalliliidu juhatuse liige Marek Lemsalu.