KARTMATU: 23aastast keskkaitsjat Mikk Reintami ootab tänases mängus Rumeeniaga raske väljakutse, aga mees ei pelga, vaid ihkab avanenud võimaluse maksimaalselt hästi ära kasutada. Foto: MATI HIIS
Jalgpall
15. oktoober 2013, 07:00

Mikk «Kartmatu» Reintam: kui pikalt põdeda, läheb inimene hulluks! (3)

Ülepeavette visatud noor jalgpallur võib hõlpsalt süljetopsiks saada. Näiteks Taavi Rähni üle ilguti 2001 Hollandi vastu juhtunud õnnetuse tõttu aastaid. Täna Rumeenia vastu platsile sammuv Mikk Reintam sarnast saatust ei pelga, vaid pulbitseb õhinast.

«Mis seal salata. On ikka üllatus küll, et valikmängus koondise algkoosseisu kuulun. Eespool on ju mitmed head keskkaitsjad,» tõdeb 23aastane Reintam. Ent Raio Piiroja ja Igor Morozov on vigastatud, Taavi Rähn koondise orbiidilt langenud ning nii ongi Reintam peatreener Tarmo Rüütli esimene valik Ragnar Klavani partnerina.

2009. aasta kevadel 18aastase koolipoisina FC Floras mängides löödud väravatega esimest korda tähelepanu kogunud Reintam ei suutnud end rohevalgete seas põhimeheks kehtestada ning läks 2011. aasta hakul õnne otsima Soome, kus sõlmis lepingu kõrgliigaklubiga Jyväskylä JK.

Soome ja Eesti nagu öö ja päev

Perspektiivikaks vahetusmeheks klubisse toodud poisist sai aga ootamatult ruttu mees, kui üks JJK põhikeskkaitsja raske vigastuse sai. «Soome minek oli kahtlemata õige otsus. Sealne kõrgliiga on Eestiga võrreldes nagu öö ja päev. Näiteks Soome mängutempo pealt koondisesse tulla polegi kuigi keeruline,» sõnab Reintam.

Esimest korda võttis ta kirjeldatud retke ette 2011. aasta suvel, kui tegi Lõuna-Ameerika turneel debüüdi rahvuskoondises. Samal sügisel oli Rüütlil enne otsustavat EM-valikmängu Belfastis keskkaitsjatega peenike pihus ning kogenud Piiroja ja Stepanovi kõrval võeti kolmanda mehena Põhja-

Iirimaale kaasa Reintam.

Enamgi veel. Päev enne ülitähtsat mängu korraldas Rüütli asjad nii, et Reintam astus üles ka pressikonverentsil. «Natuke pani too üritus jala värisema küll,» meenutab ta nüüd. Põhja-Iirimaa ajakirjanikud tegid suured silmad, et kellega tegu. Eesti lehemehed üritasid kõiketeadva muigega varjata hinges pakitsenud kahtlust – mine seda vigurvänt Rüütlilt tea, äkki panebki noore mehe mängu!

Ei pannud toona ja ei pannud ka mullu, kui Reintamil pool hooaega raske vigastuse tõttu nurja läks. Koduklubis jätkuvalt põhimehena rassinud mees pälvis koondisekutse sel suvel ning maavõistlustes Kõrgõzstani ja Läti vastu näidatu veenis Rüütlit – Reintam on platsil käinud kõigis kolmes selle sügise valikmängus.

«Pidasin õhuvõitlust oma trumbiks…»

Hollandi vastu viimaseks paariks minutiks eemaldatud Piir-ojast jäänud auku korvama. Ungari vastu põhikoosseisus ning Türgi vastu vigastada saanud Piiroja vahetusmehena. Täna taas põhimehena. Ungaris saadud 1:5 kaotus ja tema osalusel sündinud õnnetu omavärav uue väljakutse eel ei kummita.

«Õhtul mõtlesin ja kirusin, aga kui hommikul üles ärkasin, siis algas ju uus päev. Kui kõiki ebaõnnestumisi põdeda, võib ju hulluks minna! Aga mäng Ungariga oli väga kasulik. Pidasin õhuvõitlusi oma trumbiks, aga seal tehti mulle selgeks, kuidas neid valikmängudes võidetakse ja kaotatakse. Nüüd on mul uus šanss mängida ja endast peatreenerile võimalikult hea mulje jätta.»

Kerge see olema ei saa, sest Rumeenia vajab Eesti vastu võimalikult suureskoorilist võitu. Reintam on sellest teadlik: «Nagu Aivar Pohlak kõiki koondislasi pärast mängu Türgiga hoiatas: meid ootab ees selle valiksarja kõige keerulisem kohtumine. Aga peame valikmängud korralikult lõpetama.»

Koosseisus viis muudatust

Jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli saadab tänases MM-valikmängus Rumeeniaga võrreldes reedel kodus Türgiga peetud kohtumisega väljakule 45% ulatuses värske algkoosseisu. «Usun ka neisse, kes Türgi vastu pingile jäid,» põhjendas Rüütli.

Koondise eileõhtuse treeningu ja kõhutunde peal otsustades on värsked mehed Mikk Reintam ja mängukeelust vabanenud Enar Jääger kaitses, Joel Lindpere ja Sergei Mošnikov äärtel ning Henri Anier rünnakul.

Kui eeldus paika peab, kasutab Eesti asetust 4-4-2, mis on aga võimalik ühe lükkega (Ojamaa rünnakult paremasse äärde, kust Mošnikov liigub keskpoolkaitset tugevdama) 4-5-1-ks muundada. Tõotab tulla põnev jalgpalliõhtu!

* * *

Lühidalt olukorrast D-valikgrupis: Holland 25, Türgi 16, Rumeenia 16, Ungari 14, Eesti 7, Andorra 0. Kui Türgi kaotab kodus

Hollandile, piisab Rumeeniale Eesti vastu viigist (ja tuleb loota, Ungari ei võida Andorra kuue või enama väravaga). Kui Türgi teeb Hollandiga viigi, vajab Rumeenia Eesti vastu võitu. Kui

Türgi võidab Hollandit, vajab Rumeenia Eesti vastu võitu, mis viie värava võrra suurem Türgi võidust.

Mikk Reintam

Sündinud: 22. mail 1990.

Positsioon: keskkaitsja.

Klubikarjäär: Valga Warrior, Tallinna Flora, Jyväskylä JK.

Koondisekarjäär: 7 mängu,

0 väravat.