55 000 pealtvaatajat mahutav Bukaresti rahvusstaadion.Foto: Reuters/Scanpix
Spordiblogi
15. oktoober 2013, 11:41

Ott Järvela | Vutikoondise päevik: van Gaali hellitus, valge elevant ja McDonaldsi-rekord (4)

Rumeenia telekanali ProTV tänase hommikuprogrammi fookuses oli jalgpall. Vaatajaid hellitati kaadritega Hollandi koondise peatreenerist Louis van Gaalist, kes ütles, et Rumeenia šansid valikgrupi teisele kohale on suuremad kui Türgi omad.

"Tahate teada, miks? Sest me alistame Türgi!" põrutas van Gaal. Meenutame veelkord, et Rumeenia peab teise koha hõivamiseks täna õhtul näitama Eesti vastu paremat tulemust, kui suudab Türgi kodus Hollandi vastu.

Arvestades lootusrikast seisu – oleme ausad, tõenäoliselt Eesti kaotab täna Rumeeniale – oli eile õhtul mõnevõrra kummaline kuulda Rumeenia vutiliidu esindajate vastust küsimusele, kas on oodata täismaja? "Keeruline öelda. Hetkel on sellega teatud probleemid."

Tuleb välja, et kahe miljoni elanikuga Bukarestist polegi nii lihtne leida 55 000 inimest, kellega täita 2011. aasta septembris avatud rahvusstaadioni tribüünid.

Tegu on ühega ca 30-st staadionist, millele Euroopa Jalgpalliliit (UEFA) on omistanud eliitkategooria. Uhiuus ja igatpidi vinge – avarad sissepääsud, suletav katus, hea kaldega tribüünid – areen võõrustas 2012. aastal Euroopa liiga finaali, kus Madridi Atletico alistas 3:0 Bilbao Athletici.

Publikurekord pärineb mullu sügisest, kui Rumeenia matši Hollandiga (1:4) jälgis kohapeal 53 329 pealtvaatajat. Bukaresti esindusklubi Steaua aga tribüüne pilgeni täita ei suuda. Isegi Meistrite liiga mäng Londoni Chelsea vastu ei toonud kohale täismaja, vaid "ainult" 36 713 pealtvaatajat.

Tõsi, play-off'i Henrik Ojamaa koduklubiga Varssavi Legia jälgis üle 50 000 pealtvaataja. Vastukaaluks aga Rumeenia meistrivõistluste hiljutine kohtumine Timisoara Poliga, kus tribüünidel oli vaid 6000 inimest.

Järeldus: superstaadione ehitades tuleb alati meeles pidada, et neist ei saaks valged elevandid – üüratute ülalpidamiskuludega monstrumid, mis enamasti (pool)tühjad ja kõledad. Hoiatavaid näiteid leiab Euroopa erinevatest otstest rohkesti. Parem natuke väiksem täismaja, kui tühjad istmeread.

***

Mis teeb Bukaresti Euroopa jalgpalli(aja)loos eriliseks? Tegu on kõige idapoolsema linnaga, mille meeskond on kroonitud Euroopa meistriks.

Juhtus see 1986. aasta Euroopa meistrite karikasarja (Meistrite liiga eelkäija) finaalis, kui Bukaresti Steaua alistas 0:0 lõppenud normaal- ja lisaaja järel FC Barcelona penaltitega 2:0 (Barcelona eksis kõigi nelja penaltiga, Steaua ainult esimese kahega!) ja sai esimeseks Euroopa meistriks kroonitud endise idabloki esindajaks.

1991. aastal võitis sama karika Belgradi Crvena Zvezda (toonane Jugoslaavia, praegune Serbia), aga nemad asuvad Bukarestist umbes pool tuhat kilomeetrit lääne pool.

***

Kui Eesti koondisega kaasareisinud mõnikümmend fänni Bukaresti kesklinnas hotelli ees bussist maha astusid, oli üks esimesi silmajäänud asju suur McDonald'si valgusreklaam, mille peale teatas tundmatuks jääda sooviv jalgpallisõber: "Väga hea! Saangi kirja 27. riigi, kus olen McDonald'sis söömas käinud!"

Huvitav, mis on antud võistlusdistsipliini Eesti ja maailma rekordid?