VISA: Anti Saarepuu üritab tagasilöökide kiuste olümpiaks heasse vormi jõuda. Foto: JOOSEP MARTINSON
Talisport
18. oktoober 2013, 12:00

Olümpiaks valmistuva suusataja tervisehäda põhjust pole veel tuvastatud

Pidevad karmid peavalud viisid Anti Saarepuu terviseuuringutele (12)

Eesti viimase kümnendi edukaim suusasprinter Anti Saarepuu on juba poolteist kuud järjest peavalusid talunud.

Ehkki ta on mitu korda uuringutel käinud, ei oska arstid veel öelda, mis probleemi põhjustab.

Terviserike tekkis Saarepuu sõnul augusti lõpus. «Ühel päeval hakkas pea lihtsalt valutama ja valutab siiani,» räägib 30aastane sportlane.

«Varem polnud mul pea kunagi valutanud, sellepärast tundus asi imelik.»

Ometi ei kihutanud Saarepuu tuhatnelja arsti vastuvõtule. Ta lootis paranemist ja kannatas nii kaua kui võimalik, paraku ei muutunud olukord paremaks, pigem läks hoopis hullemaks.

Vererõhk kipub kõikuma

Kui Saarepuu pea oli juba nädal aega järjest valutanud, pöördus ta abi saamiseks arstide poole. «Siis hakati kohe probleemiga tõsiselt tegelema,» kiidab Võrust pärit suusataja tohtreid.

«Käisin mitu korda pea kompuuteruuringul, aga häid vastuseid pole kahjuks tulnud.»

Esialgu Saarepuu treeningutes järeleandmisi ei teinud. «Harjutasin samamoodi edasi, kuigi peavalu häiris,» avaldab ta.

«Väga suurt vahet ei olegi, kas olen püsti või pikali, valu on ikka ühesugune.»

Septembri lõpus muutus Saarepuu olukord üheks nädalaks isegi pisut paremaks, kuid oktoobri esimesel poolel Austrias toimunud keskmäestikulaagris võimendus peavalu taas ja ta pidi kergemalt harjutama.

Pärast Ramsaust naasmist läks Saarepuu uuesti uuringutele. «Mul mõõdeti ka vererõhku ja nendes näitudes esines kõikumisi,» märgib ta.

«Võib-olla on peavalud just sellest tingitud. Kuid diagnoosi pole mulle veel pandud.»

Nädala pärast läheb Saarepuu jälle terviseuuringutele. «Siis jälgitakse taas vererõhku ja saab natuke selgemaks, kas need näitajad kõikusid mäestikutreeningute tõttu või peitub põhjus kuskil mujal.»

Ehk tuleb tervisehäda seostada hoopis jaanuaris toimunud abielulahutusega, mis paratamatult pingeid tekitas?

Tihti probleemide küüsis

«Kunagi ei tea, mida psüühika teeb,» vastab kahe lapse isa Saarepuu. Ja lisab: «Aga ma ei usu, et need kaks asja omavahel seotud on. Kevadel ja suve alguses oli tervis väga okei.»

Olümpiahooajaks valmistudes tõstis Saarepuu treeningumahtu. «Juunis, juulis ja augustis sujus kõik väga korralikult,» kinnitab ta.

«Harjutasin koos Mati (treener Alaver – toim) distantsimeestega. Sprindid on muutunud raskemaks, kergete treeningutega edu ei saavuta.»

Juuli keskel timmis Saarepuu koos Raido Ränkeliga kaks nädalat vormi Ramsaus. Toona õnnestus kõik nii, nagu sprinteri hing ihkas. 7. augustil ütles ta usutluses ETV-le, et Sotši olümpial tahab esineda paremini kui senistel edukamatel tiitlivõistlustel.

Meenutagem, et suurvõistlustel on Saarepuu kolm korda esikümnesse jõudnud: 2009. aasta MMil oli ta seitsmes, 2006. aasta olümpiamängudel kaheksas ja 2005. aasta MMil kümnes.

Samas on Saarepuud pahatihti kimbutanud vigastused ja haigused. «Ma ei tea, miks see nii on,» sõnab ta. «Kui hakkab juba hästi minema, tuleb jälle mingi jama.»

Veebruaris toimuvate olümpiamängude suunas kiikab Saarepuu peavalude kiuste lootusrikkalt.

«Pärast Ramsau laagrit olen rahulikumalt harjutanud, aga kui saan novembris Soomes lumelaagris korralikult treenida, on kõik võimalik. Ma pole veel alla andnud,» rõhutab ta.

Anti Saarepuu

Sündinud: 26.03.1983 Võrus; Kordaminekuid: 2003. aasta juunioride MMil Sollefteas 9. koht, 2005. aasta täiskasvanute MMil Oberstdorfis 10. koht, 2006. aasta Torino olümpiamängudel 8. koht ja 2009. aasta Libereci MMil 7. Koh;.Treener: Mati Alaver; Perekondlik seis: lahutatud, kaks last.