Kristjan Kangur hooajaeelses treeningmängus.Foto: Facebook
Korvpall
24. oktoober 2013, 07:00

Mis on ühist Kristjan Kanguril ja Dwight Howardil? (2)

Eesti korvpallikoondise ja Milano Olimpia ääremängija Kristjan Kanguri seljaoperatsioon tekitas segadust nii Itaalia kui Eesti meedias. Koondise arst Kalle Põder selgitas, mida Kanguri lõikus tähendada võib.

«Paistab, et tehti neurokirurgiline operatsioon ja põhjuseks oli selgroolüli vaheketta ehk diski väljasopistumine. Selle teine nimetus on vaheketta song ja see põhjustaski eksiarvamusi,» ütles ta. Teatavasti käis Kangur juuli lõpus nn sportlase songa lõikusel, mis pole seljahädadega seotud.

Seljavalu oli Kanguril juba eelmisel hooajal, aga kirurgilist sekkumist läks vaja alles nüüd. Põdra sõnul on diski väljasopistumine sportlaste, aga ka tavainimeste puhul üsna sage nähtus. «Raskejõustiklastel ja kangitõstjatel on see kõige tavalisem. Kui seljale suur surve peale panna, siis võib diskidega väga lihtsalt midagi juhtuda.»

Selline diagnoos on salakaval ja võib põhjustada tõsiseid tagajärgi. «Kristjanil hakkas närvi pitsumine juba jalale mõjuma. Mida kauem valu kannatada ja operatsiooni edasi lükata, seda rohkem läheb taastumiseks aega,» selgitas Põder.

Markantseim näide, kuhu venitamine viia võib, kuulub sama vigastuse käes vaevelnud NBA staarile Dwight Howardile. Maailma parimate keskmängijate hulka kuuluv Howard proovis 2012. aastal olukorda väiksemate protseduuridega kontrolli all hoida, kuid ühel hetkel ei suutnud ta närvikahjustuse tõttu enam vasakut säärt liigutada ega kikivarvule tõusta.

Praegu Houston Rocketsi nimekirjas olev tsenter ei saanud tõsisemalt treenida ligi kuus kuud ja eelmisel hooajal ta oma endist hiilgust ei taastanudki.

Kanguri olukord ei tohiks siiski nii hull olla, aga Põder toonitas, et taastusravi on väga oluline. «Kui ta kõik vajalikud asjad ära teeb, peaks ta paari kuuga uuesti tegus poiss olema.»

Euroliiga alagrupimängud lõppevad detsembriga ja seega tuleks Milanol B-grupist edasi pääseda, et Kangur saaks sel hooajal Euroopa tugevaimas sarjas platsile. Täna kell 21.30 võõrustab Milano Siim-Sander Vene koduklubi Kaunase Žalgirist.

Mõlemad meeskonnad said esimeses voorus kirja kaotuse ja hoolimata turniiri varajasest faasist nimetas Milano peatreener Luca Banchi seda mängu otsustavaks.

«Meil on ees kaks välismängu ja loodan, et kõik saavad aru, kui tähtis see kohtumine on. Istanbuli Anadolu Efes ja Madridi Real on kindlalt kaks parimat tiimi meie grupis, aga nende järel hakkab käima tihe võitlus kuni viimaste mängudeni,» ütles ta Itaalia meediale.

Lisaks on B-grupis veel Strasbourg ja Bambergi Brose Baskets.