Foto: STANISLAV MOŠKOV
Talisport
25. oktoober 2013, 07:00

Peeter Kümmel uuest treenerist: erinevused peituvad nüanssides

Eesti suusasprinterid valmistuvad hooajaks esimest korda Christoph Schmidi juhendamisel. Šveitslase meetodid pälvivad kiidusõnu.

«Ta küsib kogu aeg sportlaselt tagasisidet ja treeningud on väga hästi tasakaalus,» selgitab sprindikoondise esinumber, 2011. aasta MMi kuues mees Peeter Kümmel.

Kui tavaline inimene võrdleks vaatlusmeetodi abil sprindikoondise treeninguid enne ja pärast Schmidi tulekut, siis Kümmeli sõnul erinevusi silma ei hakkaks.

«Harjutused on tuttavad, erinevused peituvad nüanssides. Schmid on mahtu kvaliteedi arvelt langetanud. Kogu aeg on olemas turvaline varu, et trennist ikka välja puhkaks,» räägib Kümmel.

Šveitsis paiknev Schmid ning Eesti sprinterid kohtuvad valdavalt umbes iga kolme nädala tagant ja viibivad siis koos nädal kuni kümme päeva. Alati pannakse paika ka treeningplaan perioodiks, mis lahutab sportlasi järgmisest ühislaagrist. Kümmeli kinnitusel juhtub aga väga harva, et kolmenädalasest kavast ka täpselt kinni peetakse.

«Christoph uurib meilt vahepealse aja jooksul pidevalt, kuidas koormus klapib ja milline on enesetunne ning vastavalt sellele, kas paneb tampi juurde või võtab veidi maha. Ma ei tea, kuidas ta jõuab kõigi sportlastega personaalselt suhelda ja tegelda, aga see on väga hea!»

Lisaks Schmidi nõuannetele on Eesti sprinterid saanud abi Šveitsi tehnikatreenerilt Andreas Widmayerilt, kes tutvustas uisutehnika põhitõdesid, millest Eesti mehed varem midagi kuulnud ei olnud.

«Maratonis võib öelda, et vahet pole, milline on tehnika, sest peamine on tugev mootor. Sprindis tehnikata ei saa. Ka 100 meetri jooksmiseks 9,6ga on ju vaja suurepärast tehnikat,» sõnas Kümmel.

Suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri panid sprinterite kiitvad sõnad heameelest särama.

«Schmidi Eestisse toomine oli suuresti minu üritus ja olen kindel, et see oli hea otsus. Erinevalt mitmetest teistest otsustest, mida inimese ja treenerina olen teinud. Schmidiga tõime koondisesse maailma tippkompetentsi!»

Aga need kõik on pelgalt sõnad. Spordis maksab tulemus. Või nagu ütles Kümmel: «Kui kell käima läheb, siis selgub, kuidas uus treener, tehtud töö ja kõik muu on end õigustanud. Peagi läheb sprindikoondis Davosi mäestikulaagrisse, seejärel ongi esimesed võistlused.»