TUGEV: Ardo Arusaare (vasakul) võimas tagasitulekuvõistlus annab lootust, et edaspidi läheb kõik ülesmäge.Foto: TIINA KÕRTSINI
Maadlus
28. oktoober 2013, 07:00

Ardo Arusaar tegi eduka tagasitulekuvõistluse (3)

Juunis küünarliigest vigastanud maadleja naasis Kristjan Palusalu memoriaalil võidukalt – raskekaalus!

Londoni olümpia kaheksas mees Ardo Arusaar pole just kerge saatusega sportlane. Juba enne mullust tiitlivõistlust võitles ta põlvetraumadega, juunis tekkis ka küünarliigesevigastus, mis tõi maadleja ellu kipsis-käeperioodi. Kas nüüd on õnn pöördunud?

Laupäeval toimunud Kristjan Palusalu mälestusvõistlustel maadles tavaliselt kuni 96kiloste seas mõõtu võttev Arusaar hoopis raskekaalus.

«Polnud mõtet hakata kaalu nii kiiresti alla võtma,» rääkis treener Henn Põlluste. «Võistlused on veel ees.»

Jääb oma liistude juurde

Endast ligi 20 kilo raskemate meestega maadelnud Arusaar teipis valusad kohad kinni ja läks lahingusse. Esmalt alistas ta juunioride EM-hõbeda, leedulase Mantas Knystautase 5:0, poolfinaalis venelase Maksim Safarjani 5:0 ja finaalis mulluse noorte Euroopa meistri, sakslase John Christiani 2:0.

Kas raskekaalus maadlemine hakkas meeldima ja olümpiamängude hõbedamehele Heiki Nabile tekib kodumaine kõva konkurent?

«Ausalt öeldes ei hakanud, väga raske oli,» vastas Arusaar.

«Pidin end tõsiselt kokku võtma, viimased sekundid olid igas matšis väga rasked. Mulle pole ikka looduse poolt antud massi ja pikkust, jään oma liistude juurde.»

Vigastuse tõttu võistlust kõrvalt vaadanud Nabi oli Arusaarega päri. «Hea mõte, et Ardo raskekaalus maadles, kuid tundub, et tema ideaalkaal on siiski 96 kilo. Hüppelaud edukaks tagasitulekuks on olemas.»

Lähedaste toetus aitas

Seda enam tuleks seni pigem vigastuste, mitte vastastega maadelnud Arusaart kiita. Enne Londoni olümpiat kummitasid teda põlvehädad, juunis lömastas vastane Asovmaži võistlusel õnnetult Arusaare kätt ning suve alguse veetis mees kipsiga ringi tatsates.

«Pärast hakkasin vaikselt liigutama, harjutasin, et käsi läheks sirgeks. Sõitsin palju rattaga,» rääkis 25aastane sportlane.

«Kui teine vigastus tekkis, olin muidugi kurb,» jätkas Arusaar.

«Aga pead norgu ei lasknud, sest teadsin – natuke läheb aega ja olen rivis tagasi. Enne pole nii juhtunud, et ühele vigastusele tuleb kohe teine otsa. Pidin ränka vaeva nägema.»

Rasketest aegadest ülesaamisel oli Arusaarel suur abi lähedaste toetusest. «Kindlasti pere, tüdruksõber, sõbrad–tuttavad ja treener, kõik utsitasid mind. Maadlusseltskond on väga ühtne, eriti pärast neid sündmusi (maadlus taheti olümpiakavast välja jätta – toim). Rohkem on tunda, et kõik on üksteise suhtes toetavamad. Välja arvatud matil muidugi, siis käib sõda,» arutles ta.

Tagasihoidlik suur mees

Arusaare pühendumist lemmikalale kinnitab ka sõber Nabi. «Ta usub endasse väga palju. Tundub, et kõik hakkab jälle ülesmäge minema.»

Koondise peatreener Henn Põlluste märkis muigamisi, et Arusaar on normaalne mees. «Ardo on küllaltki andekas maadleja ja inimesena rahulik. Ei saa ütelda, et ta treeningutel viiliks. Vigastused ajasid vahepeal hirmu nahka küll. Loodame, et ta saab nüüd juhtunust üle ja teeb ilusaid tulemusi.»

Treeningupartnerit häälekalt innustanud Nabi märkis, et Arusaare maadlusstiil on kinnisemaks muutunud. «Eks ta üritab vältida, et käsi või jalg kellegi alla jääb. See arendab omakorda jälle vastupidavust.»

Septembrist taas matiga sinasõbraks saanud Arusaarel ei jäänud muud üle, kui nõustuda. «Kui kahe massiga peale kukud, läheb igaühel käsi või jalg puruks. Ega ma ei julgenud väga seisudesse minna, pigem ikka oma liigutuse peale.»

Londonis kaheksandaks maadelnud Arusaar minevikus ei ela, vaid vaatab ikka tulevikku. Kirkamate medalite poole. «Mälestustes võib pensioni veeta, olen veel noor, peaks ikka edasi vaatama,» muigas ta.

«Rio olümpiamängudel tahan kindlasti kohal olla ja finaali pääseda.»

Juba nädala pärast on Arusaar Vantaas matil poolraskekaalus, edasi tulevad laagrid Soomes ja ehk ka Venemaal. Järgmisel hooajal rihib ta tippvormi Eesti ja Euroopa meistrivõistlusteks. «Üldfüüsiline seisund peab hea olema. Tuleb kõvasti treenida ja maadelda!» lausus ta.

Tulemused

Kristjan Palusalu mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses

-55 kg: 1. Anar Zeinalov … 3. Markos Merisalu. -60 kg: 1. Alexander Grebensikov (Saksamaa), 2. Ott Saar. -66 kg: 1. Mark Wentzke (Saksamaa), 2. Magnus Piirits. -74 kg: 1. Jevgenijs Kolcovs (Läti), 2. Rauno Pajuviidik. -84 kg: 1. Eerik Aps, 2. Erkki Alak. -96 kg: 1. Alo Toom… 3. Elari Pirksaar. -120 kg: 1. Ardo Arusaar.