RÜNDEÄSS: Oliver Venno peab Venemaal tegema sedasama, mis Eesti koondiseski – pallid vastaste poolele maha kõmmutama. Foto: TAIRO LUTTER
Võrkpall
31. oktoober 2013, 07:00

Oliver Venno Permis: Venemaale minnes oli keeleoskus null! (2)

Nädalavahetusel peetud Venemaa võrkpalliliiga esimene voor tõi Eestisse hea sõnumi: kõigi 16 võistkonna peale kerkis resultatiivseimaks meheks Oliver Venno, kes aitas Permi Prikamje 3:2 üllatusvõiduni võõrsil Nižni Novgorodi üle.

Tähelepanuväärse asjaoluna on Venno juba kolmas Eesti pallimängija, kes Permis leiba teenib. Sama linna Amkari jalgpallisatsis mängib praegu teatavasti Konstantin Vassiljev, kümmekond aastat tagasi esindas Ural-Greati Martin Müürsepp. Mida Permi võrgumeeskond endast kujutab ja mis elu Venno seal elab?

Sõimusõnu õpetasid mängijad, mitte treener

Meeskond tõusis meistriliigasse alles aasta tagasi ja jäi kevadel üleminekumängude abil sinna püsima. Venno on seal ainus võõrmängija. Et treenerid ja kõik ülejäänud mängijad on venelased, on töökeel mõistagi vene keel. Ja seda polnud Venno koolis õppinud.

«Siia tulles oli vene keel täiesti null,» teatab Venno. «Koolis olin õppinud inglise ja saksa keelt. Kaks mängijat oskavad inglise keelt ja nemad alguses tõlkisid kõike räägitut mulle. Nüüd on juba nii ja naa – kui treener harjutusi seletab, saan aru. Erialast sõnavara hakkad peagi mõistma.»

Aga poes piima-leiva saad ostetud? «Seal saan kah hakkama. Ja suuremates restoranides osatakse inglise keelt. Kui ümberringi käib kogu elu vene keeles, siis jääb see kiirelt külge.»

Oled treenerilt ka sõimusõnad ära õppinud? «Treener ei sõima,» üllatab Venno. Ja lisab naerdes: «Mängijatelt õpib küll.»

Mõne nädala eest rääkis Venno portaalile volley.ee, et esmamulje Permi elust on käes, ja see üllatas veidi. Ta arvas, et elu on Euroopast totaalselt erinev, kuid pole väga teistmoodi midagi. Ainult liiklus olla kehva.

Korter on normaalne ja puudust ei pea tundma millestki. Kuulus Vene talv on alles tulekul, korra küll on ka lumi maha sadanud.

Ehkki võistkond alustas tööd juulis, liitus viisaprobleemidega maadelnud Venno meeskonnaga augustikuus Türgi laagris. Tööviisaga seotud asjaajamiste tõttu peab ta ühel hetkel veel Eestist läbi hüppama. Jõuludeks pääseb ta niikuinii koju, sest jaanuarikuus ootavad koondisega MM-valikmängud.

Pallide ette tõstja käis U23 MMil

Idanaabri liigas on magus võit Nižni Novgorodi Gubernija üle kirjas, aga edasi läheb ainult raskemaks: järgmistes voorudes ootavad ees nii Venemaa kui ka Euroopa täielikku tippu kuuluvad Kaasani Zenit ja Novosibirski Lokomotiv.

Eestlasest diagonaalründaja sõnul pole hooaja eel selget eesmärki sõnastatud, miinimumsihina soovitakse kindlasti liigasse püsima jääda.

Isiklikus plaanis oli 29 punkti unelmate algus? «Kas just unelmate, aga väga hea mäng oli. Perm oli suvel mu esimene valik. Sain teisi pakkumisi ka, aga see oli parim. Välismaalaselt nõutakse ikka rohkem kui omadelt, aga õhkkond on normaalne, mulle meeldib siin. Pole laisklemist, puhkeaega ei anta.»

Vennot üllatas asjaolu, et ta sai kõigest nädalaga hea klapi põhisidemängija Dmitri Kovaljoviga, kes käis Venemaa koondisega U23 vanuseklassi MMil ja liitus klubiga vahetult liigahooaja eel. Lisaks Venno enda rünnakupanusele aitasid võidu tuua korralik blokk ja eestlase hinnangul küllalt ohtlik serv. «Saame nurgaründajate arvelt juurde panna – karikamängudes jätsid nad väga hea mulje,» märkis ta.

Oliver Venno

SÜNDINUD 23. mail 1990

PIKKUS 210 cm

KARJÄÄR 2006-09 Tartu Pere Leib, 2009/10 ACH Bled, 2010-12 VfB Friedrichshafen, 2012/13 Budva Budvanska Rivijera, Rennes, 2013-… Permi Prikamje; rannavõrkpalli U19 maailmameister 2008 ja U18 Euroopa meister 2007.