Sport | Muud alad
4. november 2013, 13:17

Saja-aastase GAG spordiringi juubeliks ilmub mahukas spordiajaloo raamat

Eesti esimese koolispordiringi Gustav Adolfi Gümnaasiumi spordiringi 100. juubeli tähistamiseks ilmub homme kooli spordiajalugu kokku võttev raamat "Gustav Adolfi Gümnaasium – ikka esimene" ning koolis toimuvad erinevad üritused tähtpäeva äramärkimiseks.

"1913. aasta koolipoiste ettevõtmisest möödub tänavu 100 aastat ja väärikat tähtpäeva otsustas kooli juhtkond, ajalootoimkond ja vilistlaskogu tähistada juubelitrükise väljaandmisega, võttes eeskujuks spordiringi 25-ks juubeliks 1938. aastal välja antud väiketrükise," selgitas GAG direktor Hendrik Agur.

Arvestades spordiringi kahe nulliga juubelit otsustati väärikale koolile teostada lausa spordiajalooline uuring ning välja anda kõvakaaneline mahukam trükis "Gustav Adolfi Gümnaasium – ikka esimene".

"20. sajandi teiseks kümnendiks oli Eestis moodustatud umbes kümmekond spordiorganisatsiooni, neist tuntumad spordiseltsid Kalev ja Sport Tallinnas, Aberg ja Taara Tartus, Võitleja Narvas, Tulevik Viljandis, kuid veel mitte ühtegi noorte spordiorganisatsiooni," rääkis raamatu kokkupanekul kaasa löönud GAG vilistlane ja Eesti Spordiajaloo Seltsi aseesimees Rein Järva.

"1913. aasta ühel koolipäeval tollases Nikolai I Gümnaasiumis tekkis aga ootamatult hea ajend noorteorganisatsiooni sünniks. Seni nö põranda all tegutsenud noorte spordiring sai mõneti ootamatult koolidirektori õnnistuse legaalseks tegevuseks. Nii sündis Eestis esimene noorte spordiring – tänase GAG spordiringi eelkäija."

Kooli spordiajaloo raamat "Gustav Adolfi Gümnaasium – ikka esimene" ilmub 260 leheküljel, on varustatud rohkete värviliste ja must-valgete ajalooliste fotodega ning selle esmatiraaži trükiarv on 300 eksemplari. Raamatu koostaja ja toimetaja on GAG vilistlasest ajaloolane Aado Altmets.

Tänane GAG sporditegevus koondab suuremat osa kooliperest, keda ühendab huvi spordi, kehakultuuri ja enese arendamise vastu. GAG sporditraditsioone on aastate vältel üleval hoidnud paljud koolis õppinud ja sellega seotud olnud nimekad sportlased ja treenerid, neist eredamalt kaks olümpia hõbemedalisti - Jüri Lossmann ja Heino Kruus.