MVP: Tanel Sokk (esiplaanil) tegi hooaja ühe parema esituse, mängides otsustavatel hetkedel kindlalt üle Rocki mängujuhi Vincent Simpsoni.Foto: JASSU HERTSMANN
Korvpall
11. november 2013, 07:00

Tanel Sokk tõestas jälle, miks ta on kaks kevadet järjest valitud finaalide kõige väärtuslikumaks mängijaks

Väsinud Kalev ja Rock näitasid rahvale kordusetendust. Põnev ikka! (1)

Tartu Ülikool/Rocki ja BC Kalev/Cramo duellidele on ette heidetud, et mängud võivad olla küll põnevad ja kaasahaaravad, aga kvaliteedist jääb puudu. Ometi pakkusid väsinud meeskonnad laupäeval Tartus nauditava etenduse, mis sellest, et tuttava stsenaariumi ja peategelasega.

Kalevile oli tulemusega 78:75 saadud võit Rocki üle kuues järjestikune. Ükskõik kui hästi Rock kohati ei tegutseks, võtab pealinna klubi ikkagi lõpuks oma ära. Täpselt samamoodi nagu Kaleviga Ühisliigas ja EuroCupil käitutakse.

Poolajaks 13 punktiga juhtima läinud tartlaste jaoks oli see kaotus justkui kopeeritud teisipäevasest EuroChallenge’i kohtumisest Ventspilsiga, kus ei suudetud samuti raske vaevaga kätte võidetud edu hoida. «Tundub, et me lihtsalt füüsiliselt ei kesta, vajume just otsustavatel hetkedel ära. Viimasel veerandil ei suudeta end kokku võtta,» rääkis Rocki peatreener Gert Kullamäe täiesti löödult.

Kodumeeskonna resultatiivseimana 17 punkti toonud Janar Taltsil polnud parem tuju. «Raske öelda, miks me teisel poolajal nii palju kehvemad oleme. Võib-olla on asi selles, et vastased on kaotusseisus ja tulevad näljasemalt peale. Kohati on kõik väga ilus, aga lõpuks läheb kõik ikkagi täitsa p***e!»

Augustas Peciukevicuse ja Valmo Kriisa vigastuste tõttu on hooaega vahetusmehena alustanud Vincent Simpson pidanud viies kohtumises järjest rassima 34 kuni 40 minutit ning Kullamäel kipub ameeriklase mängukoormuse vähendamiseks variante nappima.

Meister õigustas minuteid

Laupäeva osas tuleb peatreenerit kiita, sest algviisikus väljakule usaldatud ja 15 minutit mänginud 20aastane Kristen Meister sulandus tagameeste rotatsiooni kenasti sisse. Siiski tuleb Rockil edasi palvetada, et keegi rohkem rivist välja ei langeks.

«Ei taha mõeldagi, mis siis peaks saama, kui Vinnyga (Simpson – toim) midagi juhtuma peaks. Ei Tanel (Kurbas) ega Marek (Doronin) ole sellised mängijatüübid, kes teda asendada võiks. Praegu aitab mängujuhtimisega Gert Dorbek, aga isegi talle pole see omane positsioon ja tema mängurütm on häiritud,» selgitas Kullamäe.

Ka Kalev/Cramost ei õhkunud võidu järel ekstaasi. Väsitavalt reisilt Makedooniast tagasi jõudnuna ei saadud kohtumiseks eriti valmistudagi. Esimesel poolajal hoidis neid vee peal eelmised kaks ja pool hooaega Tartus pallinud Rain Veideman, kes tõi meeskonna 28 punktist 10.

Siis aga kosuti ja viimase kahe finaalseeria kõige väärtuslikum mängija Tanel Sokk näitas taas, et Rock on talle meelepärane vastane. Suurema osa oma 16 punktist tõi ta viimasel veerandajal ja tuttaval moel – läbimurre, millele järgneb paarilt meetrilt hüppevise.

Sokk meenutas kevadet

«Terve mängu jooksul pole teda kuskil näha, võib-olla unustasime isegi, et ta platsil oli. Ja siis tuleb ja teeb lõpus mängu ära…» ei leidnud Talts seletust, miks Sokku kinni ei saadud.

«Tanelil pole kõige säravam hooaja algus olnud ja Makedoonias oli tal jalg ka valus. Õnneks oli paar päeva vahet ja ta muditi korda. Eks ta möödunud kevade tuules tundis ennast mugavalt,» muigas Kalevi peatreener Alar Varrak.

Soku kõrval tegi suurepärase lõpu Vlad Moldoveanu, tuues viimasel veerandajal 10 punkti, sealhulgas kaks tähtsat kaugviset viimastel minutitel. Ka tema polnud enne mängu Rockiga millegi erilisega hakkama saanud, kuid just 209sentimeetrise rumeenlase vedamisel suutsid kalevlased pikkade meeste võitluse tasakaalustada – esimesel poolajal raiusid Talts ja ennenägematult hästi tegutsenud Uroš Lukovic Kalevi «kaksiktornid» Bamba Falli ja Frank Elegari pilbasteks, rääkimata siis Moldoveanust endast.

Kuigi etendus oli uhke, peeti see ikkagi Eesti meistriliiga raames ja mõlema klubi jaoks on ees hoopis tähtsamad euromängud. Rock kohtub teisipäeval võõrsil Viini Zepteriga ja teatavasti on välismaalastest kubisevad Austria-Šveitsi tiimid Tartule alati rasked pähklid olnud. Kalev jahib kolmapäeval EuroCupil esimest võitu, kui suurhallis võetakse vastu Iisraeli meister Haifa Maccabi, kellel on tabelis kolm võitu ja üks kaotus.