Foto: Reuters/scanpix
Tennis
14. november 2013, 07:00

AASTA PARIM! Rafael Nadal üllatas pärast vigastuspausi kõiki (2)

2013. aasta oli meeste tennises Rafael Nadali suur tagasitulekuaasta. Põlvevigastuste tõttu pidi ta alates eelmise aasta Wimbledoni turniirist pausi pidama ja naasis alles veebruaris. Järgnev oli aga pehmelt öeldes võimas - 10 turniirivõitu, sealhulgas triumfid Prantsusmaa ja USA lahtistel meistrivõistlustel.

Maailma edetabelis alustas ta neljandalt kohalt ja pärast Austraalia lahtistest meistrivõistlustest loobumist langes ta koguni viiendaks. Aga oktoobriks oli ta juba esimene ja probleemidest polnud enam jälgegi.

Nadal tunnistas, et pärast algseid kahtlusi hakkas ta aegamisi ka ise esikohta sihtima. «Olen kogu hooaja vältel öelnud, et esikohale tõusmine pole minu eesmärk. Aga pärast kõike seda edu usun, et väärin seda. See on üks parimaid asju, mida ma oma karjääri vältel olen teinud.»

Nadal oli viimati esimene 2011. aasta juunis ja praegu peab ta kõva võitlust Novak Djokoviciga, kes näitas sügisel hispaanlasest paremat minekut. Djokovic võitis Nadali nii oktoobri alguses Pekingis kui paari päeva tagasi Londoni aastalõputurniiri finaalis. Kui vaadata kogu hooaega, siis tuleb Nadali saavutusi siiski paremaks pidada, eriti arvestades pikka vigastuspausi.

Juuni lõpus oli oht, et Nadali tagasitulek jääb ikkagi poolikuks, nagu palju kartsid. Wimbledoni turniiri esimeses ringis kaotas ta kindlalt maailma 135. reketile Steve Darcis’le Belgiast. Mis veelgi hullem, põlvevigastus andis taas tunda ja oli näha, et Nadal ei saanud ilma lonkamiseta hakkama.

Pärast seda võttis ta seitsmenädalase pausi ja hädad olid nagu luuaga pühitud. Kuu aja jooksul võitis ta kolm turniiri järjest, sealhulgas USA lahtised meistrivõistlused. Suure tõenäosusega oli see tema karjääri kõrghetk, aga kas ta suudab seda ületada, näib kahtlane.

Suviste probleemide ajal ei soovinud ta oma põlve seisundit kommenteerida ja Wimbledoni fopaa võib väga vabalt uuesti korduda. Tema praegusel suurimal konkurendil Djokovicil näib uue hooaja eel igatahes vähem küsimärke.

Nadali aasta numbrites

10 Turniiride arv, mille Nadal võitis.

Esimese neist sai ta S?o Paulos juba veebruari keskel ehk vaid kaks nädalat pärast vigastusest tagasi­tulemist.

13 suure slämmi võiduni tõusis ta Prantsusmaa ja USA lahtiste triumfiga.

Alates 1972. aastast on selle arvestuse liider Roger Federer 17 tiitliga, Pete Samprasel on teisena 14 võitu.

34 mängu rohkem pidas ta võrreldes eelmise aastaga.

Põhjus on lihtne – parem tervis. 75 võidu kõrvale sai ta vaid seitse kaotust.

12 011 939 dollarit teenis ta 2013. aastal.