«Tänavu oleme väga palju tööd teinud vabatehnika parandamiseks. Kui klassikas läheb hästi, siis see on boonus.» Soomes viiendaks tulnud suusasprinter Peeter Kümmel.Foto: STANISLAV MOšKOV
Talisport
16. november 2013, 07:00

Eesti suusasprinteritest oli Soomes parim Kümmel

Kümmel, Ränkel ja Pormeister alustasid olümpiahooaega hästi (1)

Kauaoodatud Eesti suusatajate olümpiahooaja avastart Soomes pakkus enim rahulolu Peeter Kümmelile,

Raido Ränkelile ja Piret Pormeistrile, kes lunastasid pääsme novembri lõpus algavale Kuusamo MK-etapile.

Eile Olosel kavas olnud klassikasprindis pääses ainsa eestlasena finaali Kümmel, kes lõpetas viiendana. «See oli kvalifikatsioonivõistlus Kuusamosse, eesmärgi ma täitsin,» ütleb Kümmel.

«Taktikaliselt tegin kõik hästi, aga tehnika oli rabe.»

Erinevalt eelmisest aastast on Kümmel saanud hooajaks korralikult valmistuda, enam pole teda kimbutanud tervisehädad ja innustavalt on mõjunud šveitslasest juhendaja Christoph Schmidi treeningud.

Kasahstani suusataja Veerpalu toel esimene

Ent juba järgmisel reedel toimub Eesti sprinteritel uus kvalifikatsioonivõistlus, mille põhjal pannakse paika koondis Davosis peetavaks vabatehnika MK-etapiks.

«Tänavu oleme teinud väga palju tööd vabatehnika parandamiseks,» viitab Kümmel

7. veebruaril algavatele Sotši olümpiamängudele. «Kui klassikas läheb hästi, siis see on boonus,» lisab ta.

Eesti meestest pääsesid veerandfinaali ka Raido Ränkel (kvalifikatsioonis 12., +6,21), Kein Einaste (21., +8,70 ja Siim Sellis (28., +10,4). Ränkel loobus veerandfinaalist, et keskenduda tänasele ja homsele distantsisõidule, Einastele ja Sellisele jäi poolfinaali uks suletuks.

Olosel triumfeeris Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranin, keda abistab kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

Naiste arvestuses oli parim eestlanna Piret Pormeister, kes sai kvalifikatsioonis kirja üheksanda aja, kaotades Poola ässale Justyna Kowalczykule 8,16 sekundiga. Lõpuks oli Pormeister kaheksas ja Kowalczyk teenis veenva võidu.

«Eesmärgi ma täitsin, aga töö alles käib,» arutleb Pormeister.

«Kui võrrelda varasemate hooaegadega, siis on ettevalmistus olnud täiesti erinev. Mul on uus üldkehalise ettevalmistuse treener ja suusatreener.»

Ojaste ja Simonlatser oodatust kehvemad

Kevadel lõpetas Pormeister koostöö kauase juhendaja Jaanus Teppaniga. Tänavu on tal aidanud põhja laduda kergejõustikutreener Urmas Randma, suusatamises on näpunäiteid jaganud Christoph Schmid.

Positiivselt poolelt tuleb veel välja tuua distantsisõitja Tatjana Mannima 22. aeg kvalifikatsioonis. Kuid ebameeldiv üllatus oli Triin Ojaste etteaste – ta piirdus 31. kohaga.

«Esimese hooga arvan, et Peeter, Raido ja Piret tegid väga hea võistluse,» sõnab suusaliidu peasekretär Jaak Mae.

«Minu meelest läksid alt Triin ja Timo (Simonlatser oli kvalifikatsioonis 49. – toim).»

Siinkohal tuleb meenutada, et Simonlatseri ettevalmistust pärssis seljavigastus, mis sundis teda vahepeal kergemalt harjutama.

Suusaliidu spordidirektori Raul Olle kinnitusel osaleb Ojaste täna Olosel 5 km klassikasõidus. «Sprindis ootasime Triinult rohkem,» räägib Olle.

«Ta on mitu aastat siin kvalifikatsioonis esikümnes olnud. Eks distantsil ole näha, kas seis oli selline vaid ühel päeval või ongi pragune vorm niisugune.»