Niki Lauda. Foto: AP/Scanpix
Sport | Muud alad
16. november 2013, 11:43

PÖFFi spordifilmide linastusi vürtsitavad spordiekspertide vestlusringid

Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) ajal linastuvate spordifilmide juures toimuvad Eesti Olümpiakomitee (EOK) eestvedamisel vestlusringid filmides käsitletud spordialade ekspertidega, kes arutlevad nii dopinguprobleemide kui ka inimõiguste teemal tippspordis.

EOK president Neinar Seli lausus, et sageli nähakse vaid spordimaailma säravamat poolt, kuid mitte selle tumedamaid kulissidetaguseid.

"Sport pole vaid kaasahaaravad esikohaduellid või fännide armastus oma sporditähtede vastu. Tegelikult tuleb spordis töötada ka paljude keeruliste ja raskete küsimustega, nagu dopingu kasutamine või sportlaste ebavõrdsed võimalused vastavalt nende soole, nahavärvile ja päritoluriigile. Kui probleeme avalikult lahata, siis ehk oskavad lapsevanemad ja noored maailmameistriteks pürgijad neid endale teadvustada ja nendest targalt hoiduda," rääkis Seli.

Vestlusringid on planeeritud viie filmiseansi järel: "Mustad teemandid" 17. novembril, "Kõrgelt kukkumine" 18. novembril, "Linsanity" 19. novembril, "Armstrongi vale" 28. novembril ja "Võidu nimel" 29. novembril.

Pühapäeval, 17. novembril kell 16.30 esilinastuva filmi "Musta teemandid" keskmes on kaks Aafrika poissi, kes unistavad jalgpallurikarjäärist, nagu on nende suurtel eeskujudel Euroopas. Filmile järgnevas vestlusringis osalevad Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ja filmis kaasa teinud näitleja Carlo D'Ursi, arutelu juhib filmi produtsent Anu Veermäe.

Lumelauafilm "Kõrgelt kukkumine" räägib Kevin Pearce'i loo ekstreemspordi vastupandamatust ja saatuslikust tõmbest. 18. novembri kella 19:00 seansi järel analüüsib filmis esitatut eksperdina Eesti Suusaliidu lumelaua ala juhataja Karel Kangro, vestlust juhib Eesti Väitlusseltsi väitluskoolituse koolitaja ja harrastuslumelaudur Margo Loor.

Korvpallur Jeremy Lini tõusu NBA populaarsemaks mängijaks jälgitakse filmis "Linsanity", mille 19. novembri seansile kell 17.30 on eksperdina kutsutud TYCO Rapla meeskonna peatreener Indrek Ruut, vestlust suunab Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald.

Spordimaailma ühe suurima kangelase põrmu langemist käsitletakse filmis "Armstrongi vale". Vestlusringis 28. novembril kell 20.00 algava seansi järel osalevad jalgrattur Erki Pütsep ja Tallinna Ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudi direktor Kristjan Port, arutelu juhib Eesti Päevalehe spordiajakirjanik Andrus Nilk.

Viies ja viimane vestlusring on planeeritud 29. novembril kell 19:30 linastuva filmi "Võidu nimel" juurde. Niki Lauda ja James Hunti vastasseisust 1976. aasta vormel-1 sarjas kõneleva mängufilmi teemadel arutleb kuuekordne NSV Liidu ja kümnekordne Eesti meister, Eesti Kardiliidu president Toivo Asmer, vestlust juhib spordiajakirjanik Are Eller.